Last news in Fakti

4 Януари, 2023 15:47 1 054 8

Косовски сърби, недоволни от политиката на Вучич, организират протест на 9 януари

  • косово-
  • сърбия-
  • протест-
  • вучич-
  • барикади

Организаторът на протеста Иван Милетич каза за "Данас", че сърбите в Косово са "заложници" на президента на Сърбия

Косовски сърби, недоволни от политиката на Вучич, организират протест на 9 януари - 1
Източник: БГНЕС

На 9 януари в северната част на Косовска Митровица се организира протест на сърби, недоволни от косовската политика на сръбския президент Александър Вучич, съобщава вестник "Данас".

Организаторът на протеста Иван Милетич каза за "Данас", че сърбите в Косово са "заложници" на Вучич.

С премахването на барикадите гражданите видяха в каква посока върви ситуацията и се договориха да не приемат "игричките нито на (косовския премиер Албин) Курти, нито на Вучич", каза той.

Официални организации не са се присъединили към протеста и не е ясно колко хора ще дойдат, като се има предвид страхът, който съществува сред гражданите.

Небойша Йович от Движението за защита на Косово и Метохия покани гражданите на същия протест в Ютюб канала Србин.инфо.

Йович каза, че гражданите, въпреки че преди това са се съмнявали в "искрените намерения на Вучич и част от (близката до него партия) Сръбската листа", за първи път са повярвали, че ще има "всеобща съпротива" и че "Вучич няма да ги продаде на Курти".

Според него в Сръбската листа има много хора, които не могат да променят нищо, но са част от тази партия.

"Имаше голямо единство. Дори аз, който никога не съм вярвал на Вучич, този път повярвах, че той наистина ще излезе напред в съответствие с лозунга "Няма връщане назад". Очаквахме той да застане на страната на народа, тоест на хората, които живеят в цяло Косово. Вярвахме, че Вучич може да постигне по-сигурен живот чрез преговори, но с всяко лошо преговаряне и напрежение живеем все по-трудно и по-зле. Не знам тогава защо има споразумения и преговори, ако не печелим нищо, ако само албанците печелят от тези преговори - дадено им беше всичко възможно", продължи Милетич.

Милетич, който никога не е бил член на никоя организация, каза за срещата в Рашка на сърбите от Северно Косово и президента Вучич миналата седмица, на която бе обявено, че се премахват барикадите, че Вучич е единственият "де факто виновник" за взетото решение.

"Ние сме заложници на политиката на Вучич. Чух от няколко източника, че на тази среща е имало голямо недоволство, че всички са "гръмнали" след това", казва Милетич.

Той посочи, че нито един автомобил на косовските специални части не е напуснал северната част на Косово, което беше едно от исканията за премахване на барикадите. Не са изпълнени и исканията за освобождаване на сърбите Слободан Трайкович и Милян Аджич, нито за изтегляне на косовските специални части от северната част на Косово. Той допълни, че сърбите от барикадите са поискали специалните сили на косовската полиция да не идват там.

За исканията на протеста Милетич каза, че "ако държавата Сърбия не може да помогне по-добре", сърбите, с логистична помощ, която според него е добре дошла, трябва да ги остави да се борят за себе си и преговорите да не бъдат водени от хора от Белград, да не им се налагат решения, защото местните сърби най-добре знаят какво е добро за тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 5 Отговор
    Не същестуват Косовски СЪРБИ! Косово е Сърбия.

    Коментиран от #2

  • 2 Тъй ли?

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Я попитай Урсула
  • 3 Рибар

    6 4 Отговор
    Вучич ще свърши като Янукович в Украйна
  • 4 Вучо е мазен

    5 0 Отговор
    и хлъзгава,мъчи се "хем така" "хем онака".Това е до време..Накрая ще се определи - не може едновременно Путин и OTAN под една мишница..
  • 5 оня с коня

    2 7 Отговор
    Прави са сърбите да недоволстват от Вучич и е крайно време да свалат тоя Руски слуга и да го заменят с Човек обърнат не към Русия,а към Демократичния Запад.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пада путин,

    1 0 Отговор
    пада коридора България-Сърбия-Унгария-Австрия!След което идва голямата метла.На какво разчитате не знаем!?

    Коментиран от #8

  • 8 Сладура

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пада путин,":

    Май има нещо такова,ама тук са се окопали доста яко.