4 Януари, 2023 16:42 1 057 13

Япония обеща да задълбочи съюза си със САЩ

  • япония-
  • сащ-
  • ракети-
  • байдън-
  • кишида

Съгласно новите си планове за сигурност и отбрана Япония сега купува стотици разработени от САЩ крилати ракети “Томахоук“

Япония обеща да задълбочи съюза си със САЩ - 1
Източник: БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида днес обеща да задълбочи съюза на страната си със САЩ в съответствие с обявената в края на миналата година от Япония нова стратегия за национална сигурност, в която страната се отказва от позицията си за самоотбрана пред лицето на нарастващото регионално напрежение, предаде Асошиейтед прес.

“Ние ще покажем на останалия свят още по-силен японско-американски съюз, който е крайъгълен камък за японската сигурност и дипломация“, каза Кишида на пресконференция. “Ние също така ще покажем нашето по-нататъшно сътрудничество за постигане на “един свободен и отворен Индо-тихоокеански регион.“

Съгласно новите си планове за сигурност и отбрана Япония сега купува стотици разработени от САЩ крилати ракети “Томахоук“, както и други крилати ракети с голям обсег, за да предотврати потенциални нападения и да изгради защита в Югозападна Япония на фона на нарастващото безпокойство заради ситуацията, свързана с Тайван. Японските медии казаха, че се очаква Япония и САЩ да обсъдят начина, по който ще си сътрудничат в случай на конфликт, свързан с Тайван.

По-рано днес Белият дом обяви, че Джо Байдън ще приеме японския премиер Кишида на 13 януари в Белия дом и двамата ще обсъдят въпроси, свързани с икономиката и сигурността, както и ядрената програма и програмата за балистични ракети на Северна Корея на фона на опасенията за възможен ядрен опит от страна на Севера. Теми за разговор между двамата ще бъдат и руската инвазия в Украйна, стабилността в Тайванския проток, изменението на климата и икономически въпроси, каза Карин Жан-Пиер, говорителката на Белия дом.

Двамата лидери се срещнаха вече веднъж, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, в Индонезия. Кишида също така ще посети Франция, Италия, Великобритания и Канада, за да се срещне с лидерите на тези страни по време на обиколка, която ще започне на 9 януари и ще продължи до 15 януари.

Освен за отношенията със САЩ на пресконференцията днес японският премиер засегна и други теми, като например намаляващата раждаемост в страната. Той също така обеща и да прокара своята политика на “нов капитализъм“, която според него ще генерира “добродетелен цикъл на растеж и разпределение на богатството“, благодарение на който ще може да има и стабилно увеличение на заплатите, които не са се променяли от десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    Хирошима и Нагазаки бейби!

    Коментиран от #5

  • 2 Япония първа се усети!

    2 4 Отговор
    Германците още дремат и ще духат яко супата от орките!

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пппп

    9 2 Отговор
    Ясно, Япония обеща че ще слуша още повече Ротшилд !
  • 5 Хирохито

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Сега сме само нагазаки
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Зависимости

    5 2 Отговор
    За какъв съюз става въпрос? Япония и Германия като губещи от ВСВ не могат да се оттърват от военни бази на САЩ на своите територии. Това не се единствените зависимости.

    Коментиран от #11

  • 8 ГОРСКИ

    2 1 Отговор
    Със този съюз Япония веднага става зависима, малко им беше две атомни бомби!!!!!!
  • 9 дядото

    3 2 Отговор
    не ги разбирам японските политици.бързо забравиха огромния позор,нанесен им от сащ,стотиците хиляди избити войници и също стотици хиляди цивилни с двете атомни бомби.тези днес се обявяват за верни съюзници или слуги на сащ.явно самурайския кодекс на честа го няма за тях.

    Коментиран от #10

  • 10 ТръмпЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "дядото":

    Значи не можеш да разбереш нищо! Не можеш да разбереш вината на Хитлер, на Мусолини, на Хирохито, на Сталин, на Путин…..Не можеш да разбереш вината на конкистадорите, на ловците на роби, на Питър Бота. Това се нарича игноранс, а не недостиг ма разум.
  • 11 ТръмпЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Зависимости":

    Не могат да се отърват от военните бази, но и с помоща на САЩ станаха икономика 2 и 3 в света! А Русия от победител се превърна в абсолютен лузър!
  • 12 офф топик

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Япония първа се усети!":

    Германия и Япония в момента се въоръжават, а в съседна статия Германия възразява на евреите. Така че не се знае.
  • 13 Тома Неверни

    0 0 Отговор
    Какъв съюз вие сте окупирана държава!
Новини по държави: