Last news in Fakti

8 Януари, 2023 12:36 1 667 3

Пробив! Екстремистите от групировката "Аш Шабаб" са склонни да преговарят

  • сомалия-
  • тероризъм-
  • аш шабаб

Сомалийското федерално правителство и преди е посочвало, че е отворено за преговори, но сега за пръв път властите обявяват, че екстремистката групировка е поискала преговори, отбелязва АП

Пробив! Екстремистите от групировката "Аш Шабаб" са склонни да преговарят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сомалийските власти казаха вчера, че екстремистката групировка "Аш Шабаб" за пръв път е поискала да започне преговори с тях на фона на военна офанзива, която правителството определя като "тотална война", предаде Асошиейтед прес.

Засега няма коментар от страна на "Аш Шабаб" - свързана с Ал Каида групировка, която повече от десетилетие извършва кървави бомбени атентати в сомалийската столица и контролира територии в централните и южните части на страната, затруднявайки усилията за възстановяване на държавата след десетилетия на конфликт.

"Аш Шабаб" поиска да започне преговори със сомалийското правителство, но в организацията има две крила, каза пред журналисти в Могадишу заместник-министърът на отбраната Абдифатах Касим. Той обясни, че "първата фракция са чужденците, а втората са местните. Те имат шанс да започнат преговори, но чуждестранните бойци, които нахлуха в страната ни, нямат право да водят преговори. Единствената възможност за тях е да се върнат там, откъдето са дошли".

Заместник-министърът добави, че "що се отнася до сомалийците, готови сме да ги приемем, доколкото проявяват желание да капитулират пред сомалийското правителство. Те трябва да следват указанията на властите, да се реинтегрират в обществото или да срещнат отпора на сомалийската национална армия на фронта".

Сомалийското федерално правителство и преди е посочвало, че е отворено за преговори с "Аш Шабаб", но сега за пръв път властите обявяват, че екстремистката групировка е поискала преговори, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    2 4 Отговор
    Жалко, по-добре да трепят един друг , така ще има по-малко ислямисти..
  • 2 Мдааа

    1 0 Отговор
    Ами турските дронове ги пукат, Турция има споразумение със Сомалия и има военна база там
  • 3 Българин

    1 0 Отговор
    "Аш Шабаб" са мюсюлмани, изповядват ислям.