Last news in Fakti

10 Януари, 2023 15:49 2 277 32

Увеличават минималната заплата в Гърция

  • гърция-
  • заплата-
  • увеличение-
  • правителство-
  • евро

Правителството проучва перспективата за повишаване на минималната месечна заплата до 780 евро от сегашното ниво от 713 евро

Увеличават минималната заплата в Гърция - 1
Източник: Shutterstock

Правителството на Гърция проучва перспективата за повишаване на минималната месечна заплата до 780 евро от сегашното ниво от 713 евро, за да компенсира нарастващата инфлация. Очаква се решението да бъде взето през първите две седмици на март, в разгара на предизборния период, пише вестник Kathmerini.

Вече се приема за даденост, че ще има възстановяване на минималната заплата до нивата от преди меморандума, а именно 751 евро. Икономическият персонал на правителството обаче сега обсъжда силната възможност за увеличаване на минималната работна заплата дори с 9-9,5%, за да покрие загубата на доходи на около 650 000 работещи в частния сектор от увеличението на индекса на потребителските цени.

В момента и като се има предвид, че управляващите афишират "нуждите и на обществото, и на бизнеса“, сегашният сценарий е минималната работна заплата да се увеличи с поне 7,75-8%, колкото ще се повишат и пенсиите. Това води до нова минимална заплата, близка до между 768 и 770 евро (увеличение с 55-57 евро).

Предвид неотдавнашните разговори на държавни служители за "изненади“ по отношение на размера на новата минимална заплата обаче, експертите прогнозират увеличение, близко до нивото на инфлацията, до 9,5%. Това означава, че новата минимална заплата ще се увеличи с 67 до 780 евро на месец. Това също би премахнало мощното избирателно оръжие, използвано от основната опозиция СИРИЗА, която се ангажира да повиши минималната заплата до 800 евро, ако успее да състави правителство.

В същото време Министерството на труда на южната ни съседка признава, че силният инфлационен натиск и прекомерните разходи за енергия не само изчерпват устойчивостта на домакинствата, но и на бизнеса.

Поради тази причина не е изключено решенията да бъдат комбинирани, както поискаха представителите на работодателските организации, със стимули за по-нататъшно намаляване на данъците и разходите за енергия.

Очаква се новият график за ускоряване на процедурите, така че тазгодишното увеличение да може да бъде приложено от 1 април, да бъде включен в поправка, която ще бъде внесена в парламента вероятно в петък или най-късно следващия понеделник.

Окончателното решение ще бъде взето от министъра на труда Костис Хацидакис през първите 10 дни на март, след одобрение от кабинета.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чекмеджан

    42 3 Отговор
    четеш ли ? Помниш ли как ни обясняваше за фалирала Гърция ?

    Коментиран от #5

  • 2 ДДРОнег

    27 3 Отговор
    Я, почти същата е както и при нас - 780 ...
    Само че там не са управлявали ОПГ герПдпс, както и пРезиденти и заплатите и пенсиите им са в евро ...

    Коментиран от #23

  • 3 ахам

    8 1 Отговор
    И там отбий номер
  • 4 Бсп економист

    23 6 Отговор
    Двойна на нашата..пък другаря Румен Геч
    каза че еврозоната са на смъртен одър
  • 5 ДДРОнег

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "чекмеджан":

    Липсва ми боко - да се изправи по телевизора и да ни разправя колко сме добре и как постоянно сме давани за пример в ЕСи как го поздравяват горещо с "Конграчулейшън" ...
    Май наистина са ни давали за пример, но как не трябва да се управлява ...
  • 6 Въй Въй Въй

    17 10 Отговор
    Вижте какво правят държави, които никога не са били мачкани от комунисти
  • 7 АИКБ становище

    6 13 Отговор
    Тук предлагаме да се намали. Производителността на труда ни е ниска. Хората не заслужават и 300 лева. Да се преквалифицират като искат повече! Ако нямат пари за преквалификация, да си ходят на село да гледат овце. Земеделието и животновъдството ни са на командно дишане и без това. Бизнесът в момента плаща на тези хора повече, отколкото заслужват. Иво Пенчев, доказал се бизнесмен в световен мащаб, е на същото мнение.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Тоз пък

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "АИКБ становище":

    Ние предлагаме да ви спрем субсидиите за тока и да ставате истински бизнес тигри
  • 9 780€=1550

    28 3 Отговор
    И са необлагаеми. Отделно имат и 13та заплата. Това фалиралите с които ни плашеше Тиквата.
  • 10 Уолтопия

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "АИКБ становище":

    Какво говорите бе, колеги, осъзнайте се. Те трябва да си плащат, за да работят при нас. Цените на електричеството ескалират, горивата... бизнесът изнемогва! Откъде да се вземат тези приходи, че и заплати да плащаме. Ние да не сме някакви благотворителни организации... подиграват се с нас. И обществото, и гугутките в парламента.
  • 11 Ерик Пърделко

    17 4 Отговор
    Гърците си нямат козяк и баце боцита. Горките
  • 12 Абе незнам

    21 1 Отговор
    Но ние и Турците май сме най зле сьс Минималните заплати.При нас 390Е при Турците 410Е а при Гьрците 780Е Румьнците са сьс 600Е.

    Коментиран от #14

  • 13 мани мани

    7 2 Отговор
    а ние догодина ще влезем в еврозоната със скорост 400 евраци-мераци минимална заплатка ... 800-900 средна заплатка за страната ... няма да им се дават 1000 единици от еврото мкм не няма ... българинът ще разбере кво толкова берат гастербайтерите там нейде навънка :)
    а за частниците балъци дет си мислят, че ше им мине номера да дават 50-100 евро над минималната - няма ви мине номера! а през 2025г. ще трябва да давате 1000-1100-1200 евро заплатка инак ня да има ептен кой да ви буфка! и кат цяло ще литне на 1500 евро ... и понеже е свободен пазар, то той ще се саморегулира ... само ви плашат с тва евро, че е зле! по-добре ще сме! даеуйвигонабия, ама тоакълдеба
  • 14 мани мани

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Абе незнам":

    за да сме като тях или по-добре, то трябва хубаво да внимаваме кой си избираме да ни ръководи/управлява и да наказваме крадците, за да достига паричната маса до нас народа ... а и за да сме като тях, то трябва да сме в еврозоната ... инак бедни с лв. тва е!
  • 15 Некой си

    12 1 Отговор
    Нали Тиквоча разправяше,че гърците са бита карта ! Да си отвори някой сайт за работа,където предлагат заплати от 650 до 730 ЛЕВА ! Нищожник !
  • 16 Човек в 21 век

    12 2 Отговор
    От всички балкански страни, Гърция е най добре!
    Радвайте се на Гърция!
  • 17 Продължаваме Промяната

    2 6 Отговор
    И тук ще стане така като България с премиер Кирчо въведе еврото. Сега минималната заплата е 780 лева, ще стане 780 евро

    Коментиран от #19, #24, #29

  • 18 Анонимен

    12 2 Отговор
    Ние сме горд народ, ние не искаме да ставаме както в Гърция. Ще се борим до последно!
  • 19 Последния Софиянец

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Продължаваме Промяната":

    Да, ама нали се сещаш, че кафето дето го давам сега за 2 лева, го правя и аз автоматично 2 евро. При това не съм завършил Харвард, а ТОХ-а с 3-ка

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Читател

    5 1 Отговор
    При нас е точно на половин 780 лв.Коментарите са излишни
  • 23 Кака Лена с мустаци натъкмена

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДДРОнег":

    Щото при Киро Канадски цъфнахме и вързахме:)
  • 24 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Продължаваме Промяната":

    Кирчо само преди две седмици гласува против вдигането на МРЗ на 850 лв защото било много.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мани мани

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    в близост до твоето заведение има други заведения ... там кат го дават кафенцето за 1 евро, 1,50 юро и хората ще сядат там ... не защото заведенията им са по-хубави от твоето ... ти още ли ще се запъваш и инатиш на 2 евро кафенцето кат зад ъгъла има и автомат дет го пуска за 50 цента ... баш сега такива хитреци, спекуланти кат теб ще цъфнат и хубавката ще се избистрят и ще ги видим не само ние, ами целият запад! цените ще се нагодят - споко народе! а нас ни чака само богатство! влизаме при богатите! просто не трябва да допускаме крадци! тва е!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мани мани

    2 3 Отговор
    и като ходим из гърция на почивка, то всичко ще ни е 1:1 курс ... с колкото еврaци разполагате - толкоз ще се ширите, а не да превалутирате все и да губите ... не да търсите у нас чейндж бюра и да ви обирaт ... да се чувствате бедни с лв. ... а в турция ще ни е още по-евтинко ... ще се чувстваме най-сетне равни с другите! лв. е за киpтацитe! отживелица! стига с тва фейк патриотство ... националистически гомнa дет ви пробутват от атака и изрaждане ... хем искате да сте богати, а хем се запъвате с тоя изветрял лв. ... нормално е гастербайтерите, чейнчаджиите, работодатели разни мижави сега да реват кат хималайски мечки ... те са свикнали да превалутират и да умножават, и да богатеят от разлика курс ... грам данък не внасят тук ...
  • 29 САЙГОН

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Продължаваме Промяната":

    И чисто зимаш 600 лева
  • 30 Минималната заплата в Гърция е по голема

    5 1 Отговор
    От тази на България в Гърция взимат 780€=1500 лева в България минимална заплата е 311€=622leva да видят колко са зле българите май не осъзнават това
  • 31 къде е истината

    1 2 Отговор
    Нали бяха зле, почти пред фалит, как стават тези неща. Ние уж сме с най-стабилната финансова политика, но нещата за хората не изглеждат така. Може би, държавата ни е стабилна, защото народът ни ходи зле облечен, зле нахранен, болен и без зъби. Може ли в добре подредина финансова система, да има страдащ народ ?
  • 32 Ей, тия да

    1 0 Отговор
    не видят нещо! 780 ние, а те да не останат по-назад хоп - 780...Е, има малка разлика, че тяхната е ДВА ПЪТИ по-... Дишат ни праха гърците...
Новини по държави: