10 Януари, 2023 18:35 1 301 18

Унгария не подкрепя присъединяването на Косово към Съвета на Европа

  • унгария-
  • сърбия-
  • косово-
  • съвет на европа-
  • власти

Докато властите в Прищина не преодолеят политическите противоречия със Сърбия

Унгария не подкрепя присъединяването на Косово към Съвета на Европа - 1
Източник: БГНЕС

Унгария няма да подкрепи присъединяването на Косово към Съвета на Европа, докато властите в Прищина не преодолеят политическите противоречия със Сърбия. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто на пресконференция в Будапеща след разговори със сръбския си колега Ивица Дачич, предава ТАСС.

Отговаряйки на въпроси на журналисти, той отбеляза, че Унгария е заинтересована от мирно уреждане на ситуацията около Косово чрез диалога между Белград и Прищина. В същото време "успехът в намирането на необходимия компромис може да бъде застрашен, ако различни европейски организации приемат Косово преждевременно в редиците си“, подчерта Сиярто. Затова, обясни първият дипломат на Будапеща, Унгария е "против приемането на Косово в Съвета на Европа", предаде Агенция "Фокус".

Дачич на свой ред потвърди, че Сърбия също е категорично против поканата на Косово в организации като Съвета на Европа, както и срещу признаването на независимостта му като цяло. Според него първо косовските власти трябва да изпълнят всички споразумения, сключени със сръбското правителство. "Второ, ние не можем да признаем независимостта на Косово, защото нямахме политически преговори по съществото на проблема, т.е. относно двустранните отношения и тяхното установяване, нямаше диалог за това как можем да намерим политическо решение“. Дачич добави, че друго важно изискване на Белград е да се предоставят гаранции за сигурност на сърбите, живеещи в Косово.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    5 13 Отговор
    Ще одобри.
  • 2 Гост

    26 3 Отговор
    Сега ще им спрат евраците за програмите. Всичко ще е демократично, либерално и равноправно.

    Коментиран от #11

  • 3 Гордостта на Тарра

    22 2 Отговор
    Цяла Европа и най вече България са точни извадки от сериала Октопод по старите знаят какво говоря

    Коментиран от #8

  • 4 браво за пореден път

    31 4 Отговор
    тази унгария ми става все по- симпатична страна от каде имат такива политици незнам но у нас само подлоги дупедавци и ветропоказатели
  • 5 гкшйфс

    22 4 Отговор
    Правилно, не на измислените държави като косово и незнамкоя македония!
  • 6 Турчин от индиа

    17 4 Отговор
    ...маджарите и сърбите не са кат българите предатели ! На бг то достлука е на коляното
  • 7 Гориил

    7 2 Отговор
    Сърбия е транзитна страна за доставки на газ по Балканския поток. Най-малкото нарушение в тази система ще доведе до унгарска енергийна катастрофа.
  • 8 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гордостта на Тарра":

    Това "Гордостта на Тара" от онзи австралийски сериал ли е? Беше готин,жалко че не го продължиха.
  • 9 бай Даньо

    1 9 Отговор
    Прави впечатление че Унгария играе една просръбска игра , винаги скача на на амразурата за сърбия, общи проекти, укрива нашите измекяри от Скопско македонисти който са си чисти сръбски агенти, вместо да подпира нашата кауза в РСМ за да подпираме ние сърбите отдолу ... Някой има ли добро обяснение защо е това, как ще я делят Войводина тия две безпътни държави като му дойде времето!?

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Гориил

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "бай Даньо":

    Когато заплахата от съществуване надвисва над Сърбия и Унгария, брадвата на войната трябва да бъде заровена. И двете страни имат трезв поглед към Европа и нейното бъдеще.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 джендърите

    7 0 Отговор
    повтарят същите грешки, които направиха по отношение на Украйна и ще се СЛУЧИ същото, което се случва сега там, в окраината на Русия.
    СЪЩИТЕ. Защото не са стратези, не са умни, не са отговорни!
  • 13 Тя Унгария го играе

    1 2 Отговор
    Немци в тил, с рашата, пък изнудват ЕС заради Украйна, то там укриват оня македонски престъпник, то някакви славянски уж издания бълват коминтерновски идеологии, сега пък с Косово, абе ей, нагаждачите
  • 14 бай Даньо,

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "бай Даньо":

    Преди да казваш кой къде скачал, помисли мАЛКО поне. Как беше създадено Косово? Хайде ми отговори? Аз ще кажа фактите: нека си припомним - през 1974 г. турците завзеха един ден произволно част от Кипър и още е Северен Кипър, призната до днес само от Турция. Събитията с Косовo знаетe как се случиха. ХАЙДЕ да оправим първо двата случая и тогава ще мислим за Крим, който от векове си е руски и най-върлите врагове на Русия не отричат, че изборите минаха мирно и честно.

    С война да се отдели Косово (което и днес е едно мафиотско образование) от Сърбия може, но Крим с референдум да се присъедини към Русия не може! Двуличие и двоен стандарт в чиста форма! НЯМА ДА СТАНЕ!
    И най-вече! Обществените закони се налагат! Косово го чака същото като окраината. Оборът и джендърите от ЕС само това и чакат - да бунят далече от своите граници и погубват други за своя сметка.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Да, бе

    7 1 Отговор
    Направо да приемат краварника в съвета на Европа, тъй и тъй командват колониалните си марионетки поне да направят греха си официален.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 българина

    3 1 Отговор
    Господи, защо не съм се родил унгарец, а прозззз българин, избиращ БМБ, човека, който ни докара до нивото на клоака...
  • 18 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо,":

    Май нещо се объркваш кой създаде Косово. Косово винаги е било там, а преди 6 века е било българско ( това не си чувал нали щото товаришите и сръбските им помияри няма ви го кажат !?) , а съвременната ситуация я създаде агресивната демография на албанците и лакомията на сърбите да лапат още съседски земи които няма как да асимилират ( друг език , друга религия) . Пойнта ми беше че Унгария в дори по голяма степен е потърпевша като нас от рязането на територии след ВСВ а най големия приемник на тия територии е бившата Югославия , а днес каккво унгарците забравят за Войводина ( като държавна политика) както нашенските комундели сте забравили за Западните покрайнини и къде е генезиса на проблема в Македония !?
Новини по държави: