10 Януари, 2023 20:10 1 331 22

В САЩ: Лекари препоръчват операция като терапия за затлъстели деца

  • сащ-
  • деца-
  • затлъстяване-
  • проблем-
  • операция

Състоянието на децата, които се борят със затлъстяване, трябва да бъде разгледано внимателно

В САЩ: Лекари препоръчват операция като терапия за затлъстели деца - 1
Източник: Shutterstock

Състоянието на децата, които се борят със затлъстяване, трябва да бъде разгледано внимателно и те да бъдат подлагани на ранно и агресивно лечение, включително с препарати за пациенти на 12-годишна възраст и операция за тези на 13-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, като цитира новоиздадени насоки от Американската академия по педиатрия.

Дългогодишната практика на "бдително изчакване" или забавяне на терапията, за да се прецени дали децата и тийнейджърите надрастват или преодоляват сами затлъстяването, влошава проблема. Той засяга повече от 14,4 милиона млади хора в САЩ. Ако не се лекува, наднорменото тегло може да доведе до здравословни проблеми цял живот, сред които високо кръвно налягане, диабет и депресия.

"Изчакването не работи", каза д-р Ауома Енели, съавтор на ръководството за борба с детското затлъстяване, издадено от Американската академия по педиатрия. "Това, което виждаме, е продължаване на наддаване на тегло и вероятността, че ще бъдат затлъстели в зряла възраст".

За първи път насоките определят възрасти, на които на децата и тийнейджърите трябва да се предлагат медицински лечения като лекарства и хирургична интервенция, като допълнение към интензивна диета, физически упражнения и друга намеса в поведението и начина на живот, каза Енели, директор на Центъра за здравословно тегло и хранене към Националната детска болница в Кълъмбъс, Охайо.

По принцип лекарите трябва да предложат на юноши на 12 и повече години, които са над наднормено тегло, достъп до подходящи лекарства, а на тийнейджъри на 13 г. и нагоре с тежко затлъстяване, препоръки за операция за отслабване в зависимост от случая.

Насоките имат за цел да възстановят неточната представа за затлъстяването като "личен проблем, може би провал на старанието на човека", казва д-р Сандра Хасинк, съавтор на препоръките.

"Не е по-различно от това да имате астма и имаме инхалатор за вас", допълва тя.

Насоките отчитат че затлъстяването е биологичен проблем и е комплексно хронично заболяване, отбелязва Арън Кели от университета на Минесота.

Затлъстяването засяга близо 20 процента от децата и тийнейджърите в САЩ и около 42 на сто от възрастните, сочат данните на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    28 0 Отговор
    И за смяна на пола между другото...

    Коментиран от #12, #19

  • 2 Раданч Татлъту

    35 0 Отговор
    ГМО продуктите са част от евро атлантическите ценности!🐂🐷🐂🐷🐂🐷🐂
  • 3 Мдаа..

    26 0 Отговор
    Планетата на Прасетата ще се финализира и без Сармати..
  • 4 Даааааа..........

    28 0 Отговор
    И вие ми фалите нация номер 1 по затлъстяване на населението и номер 1 при децата им. Ами не ми я фалете повече тая болна нация. Къш
  • 5 Да да

    23 0 Отговор
    ,, пълничките ,, американски дечица трябва да ги изпратят във форт брак.....
    там ще се обучат за зелени барети и американската армия ще цъфне и върже.
    Тя и без това е трето полова а и с тези плондери ще бъде,, най-добрата ,, .
    По-добра даже от българската армия.
  • 6 Механик

    34 0 Отговор
    Че то там има ли незатлъстели? На 12 години вече са по 130 кила.
    Аз друго не мога да разбера. Да речеш, че Путин ги трови- както и да е, ама тях си ги трови собствената им държава. И това не е от вчера. Виждат, че с боклуците с които ги хранят и поят ги правят хипопотами, ама си продължават. Виждат, че това дето ги блъскат с химикали и хормаони, ги изражда и не мязат на хора, ама си продължават. Е това не мога да разбера.

    Коментиран от #9

  • 7 Добре де

    29 0 Отговор
    Да проверят първо с какво ги хранят от бебета. И къде изчезнаха истинските храни
  • 8 Мое мнение

    26 0 Отговор
    "В САЩ: Лекари препоръчват операция като терапия за затлъстели деца"...Не трябва операция, а върбова пръчка. Като посегне към бургера или кроасана и го шибаш през ръцете. Един месец на диета от плодове и зеленчуци и ще стане като фиданка.
  • 9 Раданч Татлъту

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Споко,скоро ще пуснат и Ваксини против затлъстяване!💉💉💉🥳🤡👍
  • 10 Ааа не не

    14 0 Отговор
    първо операция за смяна на пола.
  • 11 Радо

    21 0 Отговор
    Дебелите американчета да ги пращат на пионерски лагери в Афганистан.
  • 12 За протокола

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да, бе":

    Просто не знаете, колко сте прав/а!!! В момента това с обработката и смяната на пола и кастрирането с химикали на невини деца е държавен бизнес в който са замесени "психиатри", "лекари", клинини и т. н. и се финансира с огромни средства в огромни мащаби?
    Това с операциите на затлъстелите деца е супер цинизъм,! Вместо да не ги тъпчат с ГМО и хормонални боклуци и да не поощряват "дебелите харесващи тялото си" да ги накарат да потичат и поспортуват малко!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 0 Отговор
    По лесно е да спрат да се хранят в макдоналдс и другите вериги и да спрат да пият от безалкохолните !
  • 14 Дякон Унуфрий Араллампиев

    11 0 Отговор
    На днешния ден са най тежките бомбардировки на София Да живее демокрацията
  • 15 123456

    6 0 Отговор
    Изяж два БИГМАГА , да се освестиш от операцията ...
  • 16 Доктор по орисия

    3 0 Отговор
    Човек който е така, така е защото не спортува!
    Човек който има диагнози, това не означава , че наистина е болен или повреден!
    Някои доктори в България са велики и професионални мошеници и се гаврят със здравето на своите СЛУЧАЙНИ пациенти, а тези пациенти, които не са им СЛУЧАЙНИ, те са се оправили реалистически !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Киро Плондирът

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да, бе":

    Оферра 3в1. Операция за отслабване, смяна на пола и наливане на мозък (или премахване). За редовни клиенти ще има отстъпкинв цената.
  • 20 Е.С.

    5 0 Отговор
    И фашистите не са правили такива експерименти със собствените си деца, като американците.
  • 21 Пропаднала медицина

    3 0 Отговор
    Ами сложете ги на зеленчуци и месо да видим как ще дебелеят. Иначе в САЩ 90% от пакетираните храни са блъскани със захар: пиле със захар, картофена салата със захар и т.н. И после ама защо сме толкова дебели с диабет и инфаркт.
  • 22 Мислителят

    1 0 Отговор
    Не правете операции , а накарайте майките им да готвят . Предварително всичко да минава през огъня , а не бързо приготвени буламачи . За жалост и тук ги мързи да готвят . Разбира се - нали трябва да ходят на маникюр , фитнес или други места . Същото ще стане и с нашето поколение .