Last news in Fakti

17 Януари, 2023 08:20 1 015 6

Мексико забрани тютюнопушенето на обществени места

  • мексико-
  • тютюнопушене-
  • забрана-
  • обществени-
  • места

Властите в страната забраняват пушенето в хотели, плажове, паркове и всички други обществени места

Мексико забрани тютюнопушенето на обществени места - 1
Източник: Shutterstock

Властите в Мексико забраняват пушенето в хотели, плажове, паркове и всички други обществени места. Това е един от най-строгите закони в света по рода си, съобщи "New York Daily".

Реформата на Общия закон за контрол на тютюна, която влезе в сила в неделя, също така забранява на бизнеса да рекламира или спонсорира тютюневи изделия, включително да ги излага на показ за продажба. Законът разширява забраната от 2008 г. за тютюнопушене в барове, ресторанти и на работни места. Подобни ограничения ще важат и за електронните цигари.

Генералният директор на Световната здравна организация, Тедрос Гебрейесус, приветства политиката.

"Браво Мексико!", написа той в "Twitter". "СЗО приветства такъв смел ход за контрол на тютюна. Призоваваме всички страни да засилят политиките без тютюнопушене и да ни помогнат да предотвратим 8 милиона смъртни случая всяка година!"

Приблизително 142 милиона души използват тютюневи изделия в Америка. От тях 122 милиона са пушачи, като 1 милион умират годишно - "един починал на всеки 34 секунди", отбелязва уебсайтът на СЗО.

В Мексико 10% от смъртните случаи - 63 000 души годишно - се дължат на употребата на тютюн и излагането на дим от него, според Панамериканската здравна организация на СЗО.

"Тази поправка представлява историческа стъпка напред за Мексико в неговите политики срещу тютюнопушенето и потвърждава ролята му на един от лидерите в борбата срещу тютюна в света", каза в изявление д-р Кристиан Моралес Фуриман, представител на PAHO в Мексико когато законът беше приет миналия месец.

Ирландия, Гърция, Унгария и Малта имат подобни строги ограничения, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уеко уицемерни

    5 1 Отговор
    Цялото Мексико е разделено на територии принадлежащи на наркокартелите. Държавата им отдавна е абдикирала пред наркокартелите. Наркотиците за всеки и навсякъде са леснодостъпни. От наркотици, както знаем, нито се мре, нито се пристрастява човек, нито за здравето са вредни, нито за подрастващите са опасни... обачеее, тия гадни цигариии. Ще ги преборим, ей

    Коментиран от #3

  • 2 Новини за умници

    5 1 Отговор
    Това са някакви сънища и приказки за малоумни.В момента картела Синалоа води война с правителството и до сега я печели.Те тютунопушенето забранили.
  • 3 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уеко уицемерни":

    То тъкмо и аз това си помислих.
    Мексиканците са "по-дисциплинирани" и като ще се утрепят да спазват ограниченията.
    Тая мързелива и негодна гмеж там, едва ли много ще се впечатли от поздравленията на шефа на СЗО.
    По улиците там, всекидневно се гърмят, колят и таковат, тия цигарите им били кусура.
  • 4 ЗиС 5

    0 2 Отговор
    Е,и България трябва да го забрани.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: