Last news in Fakti

22 Януари, 2023 06:15 987 3

Над 100 000 в Тел Авив протестираха срещу правителството на Нетаняху

  • израел-
  • тел авив-
  • премиер-
  • демонстрации-
  • протести-
  • бенямин нетаняху

Демонстрантите се събраха за трета поредна съботна вечер

Над 100 000 в Тел Авив протестираха срещу правителството на Нетаняху - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 100 000 души протестираха снощи в Тел Авив срещу новото правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, по полицейски данни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Демонстрантите, които се обявяват срещу управляващата коалиция, която е най-дясната в историята на Еврейската държава, се събраха за трета поредна съботна вечер на няколко места в централната част на крайбрежния израелски град.

Участниците развяваха израелски знамена, някои носеха плакати с текст „Спрете края на демокрацията“ и снимки на Нетаняху с надпис „Престъпник“. Бившият премиер на страната Яир Лапид също участва в протеста. Очакваше се броят на участниците да се увеличи в по-късните часове.

Протестите са насочени главно срещу намерението на правителството да отслаби съдебната власт в страната. Съгласно плановете на правосъдния министър Ярив Левин, мнозинството в парламента трябва да получи възможност да утвърждава закони, дори и ако според Върховния съд те са в нарушение на конституцията.

Министър Левин иска още промяна в състава на органа, който назначава съдии. Широкообхватните промени може да се обърнат срещу Нетаняху във водения срещу него процес за корупция, посочва ДПА.

Тази седмица протестите бяха подхранени от решение на Върховния съд. В сряда магистратите се произнесоха, че израелският министър на вътрешните работи и здравеопазването Арие Дери не може да остане на поста си заради няколкото присъди срещу него и направеното миналата година изявление, че ще се оттегли от политиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Берлин

    4 0 Отговор
    Историята е показала че няма спонтанно революция!!!! Винаги всичко е било планирано и ръководено.(френска,октомврийска, 10 ноември, майдани,арабската пролет ,цветни има други. ) И понеже тези които притежават света най много ги страх от истинска революция с годините ни дадоха формата на стачка, това е олекотен вид който лесно се уволнява.А по темата Израел е много трудно да се говори, защото традицията и миналото спорят с парите. Но уви последните винаги побеждават
  • 2 несменяеми

    3 0 Отговор
    След изборите и у нас ще е така, като се възкачи на трона отново цар Боко!
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    копи-пейст: ".......дори и ако според Върховния съд те са в нарушение на конституцията....." Държавата Израел няма "конституция"....Ръководят се от ТОРАТА.