Last news in Fakti

23 Януари, 2023 22:39 4 326 47

Пендаровски предложи да се забрани достъпът до РСМ на „един евродепутат и няколко други лица от България”

  • пендаровски-
  • рсм-
  • достъп-
  • евродепутат-
  • българия

На 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев)

Пендаровски предложи да се забрани достъпът до РСМ на „един евродепутат и няколко други лица от България” - 1
Източник: БГНЕС

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Северна Македония Стево Пендаровски, на която той се спря и подробно в изявлението си след заседанието. В срещата участваха директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”.

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски.

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”.

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".

„Освен това, за за премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”, посочи Пендаровски и призова институциите в България, които уточни, че „не са част от това”, да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”.

„(Република Северна) Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, посочи Пендаровски, който предложи в предстоящия период "много по-добра координация между компетентните институции на двете страни", за да не бъде допуснато "европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни".

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани” са свързани с руската разузнавателна служба.

По време на посещението си в София преди ден, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония „с цел обида и отричане на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония”.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха ха ха ха ха

    53 4 Отговор
    Нашите украинци..

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Х...йло

    12 19 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    По - скоро ще даде Македония на сърбия! Чел съм руски путинистки медии да лъжат, че "македонската нация" била създадена "за отслабване на сърбите"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А ние

    48 1 Отговор
    Ще забраним ли скопяните да ходят на Омовските мероприятия, на които правят масовки!? Ще закрием ли писателския съюз на Габровеца - Историчар Стефан Влахов - Мицов!? Ще забраним ли да ни посещават "защитниците" на "македонското малцинство"!? И ще скъсаме ли най - сетне дипломатическите си отношения с РСМ, защото ако ние си позволявахме подобно поведение със съсед, щяхме да сме Държава - Парий, а Турция отдавна би ни окупирала!?
  • 13 Копипасте

    58 1 Отговор
    Албанеца Ким Мехмети го каза точно и право куме в очите за Гоце Делчев! След като самия Гоце се е определил като българин няма повече какво да му се ровят кокалите! Няма обаче кой да чуе, да поспре, да попремисли! Не! Каза им още и това, че са преработени в Белградската работилница за народи и езици! Докато р РСМ не си скършат езика да кажат думата БЪЛГАРИН, а не като сърбите БУГАРИН - управия няма да има!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Поредна гавра

    59 2 Отговор
    Тия се гаврят с нас както си искат. Но при такива жалки нищожества, които последните 30 години ни управляват, това е напълно логично

    Коментиран от #32

  • 16 Те казват и "Блгарин"

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "Копипасте":

    Но това не ги прави "по - приятелски настроени"! Нито пък нашенските Народностни Садомазохисти, чиято сърбизирана Етнографска версия са "македонците", говоренето на книжовен Български език ги е направило Българи по Дух! А и Омовците в огромното си мнозинство използват Книжовен Български! Трябва да се научат на мислене, чест, съвест и отговорност! И ние да се Самоуважаваме!
  • 17 Между.ИздирванеНа спасевски

    30 2 Отговор
    България веднага да пусне за издирване с "червена бюлетина" на Интерпол и Европол на убиеца и наркотрафикант иле спасевскисо, защото в СърбоМакедония ,вместо да го съдят за опит за убийство, ще го наградят с орден. Не може да разчитаме на справедливост,защото глухи и слепи знаели, че се занимава с продажба на наркотици, т.е.има чадър и покровителство от властите
  • 18 Македонски мутри

    34 5 Отговор
    обикалят София необезпокоявани. От утре праиме хайка и ги стреляме. Кой сака да се включва.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Патето Яки

    14 4 Отговор
    Този евродепутатин ще е нашия чорба войвода Анжел Джамбазовски.
  • 21 Марсианците в атака

    31 1 Отговор
    Тез са достатъчно глупави да не разбират че ще имат реципрочен отговор такива действия
  • 22 Име

    0 2 Отговор
    Стефка само на симеончетата от трета серия
  • 23 Винету-1

    46 5 Отговор
    Киро тъпото да обясни кой му разпореди да дава зелена светлина на тия говеда.А и гаранта Франция нещо се скатава.....
  • 24 Курдов

    34 2 Отговор
    Пендеровски, вие празнувате на 2 февруари, бре!
  • 25 Запознат

    32 3 Отговор
    Абе хора! Ние вече нямаме президент, Ние нямаме държава, а искаме другите народи да се отнасят с уважение към Нас.Щом Македонците се държат така с нас представяте ли си Европейците за какви ни имат. Станахме за посмешище на цял свят. После искате на нас ....народа да ни пука за държава ,данъци ,ред и образование. Задават ли си политиците какво възпитават в младите хора /най важния потенциал за бъдещето на нацията/ С малодушието и слугинята и угаждането на политиците за Грантове от ЕС ни разпродават на парче, вече са спазарени и децата ни. Никакво достойнство....
    Пълни помияри сме вече,гнус ме е от държавата ми. Всички смешници ни се присмиват и се гаврят с народа ни. Срам....срам....срам.
  • 26 Българин🇧🇬

    24 6 Отговор
    Македония е новата Окрайна защото слушат НПО на САЩ там и за в бъдеще България ще има проблеми с измислените македонци
  • 27 Шерлок

    10 4 Отговор
    В Македония се насажда омраза към българите в дъното са гърците ще има конфликт въпрос на време е!
  • 28 Няма какво

    22 0 Отговор
    Да си връщат паспортите!
  • 29 Запознат

    24 0 Отговор
    По добре да сме бедни от колкото глупави. Има много хубава мъдрост.......Бедния може да стане богат , но глупавия никога умен.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 АЗ ВИКАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КАТО РУСНАЦИТЕ

    7 6 Отговор
    В УКРАЙНА ДА ПОДПУКАМЕ МАКЕТАТА ЧЕ ОТ ФАЩ ИМ ОБЕЩАЛИ ЯДРЕННА ПОМОЩ ДЕТО ДАЛИ НА УКРАЙНА - Вввввв УКРАЙНА ИМА АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕННИ РАКЕТИ ВЯРВАЙТЕ МИ ХОРА И АКО НЕ УНИЩОЖИМ УКРАИНЦИТЕ ИДВА КРАЯТ НА СВЕТЪТ
  • 32 Мухаха

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Поредна гавра":

    Щото пък комунистическите управници много достойно защитаваха българското! Помним, как зорлян караха хората да се декларират като македонци! Ти тогава в будна кома ли беше?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Грогу

    16 1 Отговор
    При тази ненавист , защо изобщо нашите шушумиги се бутат да честват Гоце Делчев в СМакедония , можем да си го честваме и в България на цееремония с държавните институции , свещенник за литургия и всеки , който иска да присъства . Обаче те , не ! ....ще ходят в РСМ да ги заплюват от където минат , а те ще се бършат все едно дъжд ги вали . Така си мислят, че се гради авторитет на държава . В една статия написаха нещо много вярно .....“Отново си избърсаха краката в българите“.
  • 35 Гост

    8 0 Отговор
    Странна фамилия има тоя Пендеровски... Хм... От каде идва, че нещо както и да въртя се с едно нещо я асоциирам.

    Коментиран от #37

  • 36 пламен

    7 2 Отговор
    Правилно. Това са професионални провокатори които паразитират от темата Македония. Има ги и от наша и от тяхна страна.
  • 37 кирил

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    По ли ти харесва фамилията Джамбазки
  • 38 Още ли не сме затворили...

    14 0 Отговор
    границата си, за тия ди ви марсиански май муни?
  • 39 ТръмпЛин

    4 0 Отговор
    Поведението на македонските политици е повече от прозрачно но Поведението на няколко наши политици е повече от безумно!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Данъкоплатец

    0 5 Отговор
    Стара поговорка от времето на Екзархията: "Кeко пaри текy бyгари во Македония! Нeма пaри - нeма и бyгари!"! Ако им спрат месечните агентурно-провокационни хонорари, ракията и кoкaта на 20-тината щатни "македонски българи"-"клубари", те ще станат най-върли анти-българи! И никой не иска да каже колко милиона годишно плащам като бълг. данъкоплатец за превръщането на европрисъединяването от ЕУ-"МОРКОВ" в БГ-"ТОЯГА" за македонците - по Заповед из Центра?! Освен това на мен, като здравнозастрахован в Б-ия, ако ми се наложи елементарна манипулация в болница, ме рекетират и мародерстват за стотици левове, а този, ново-"осъзнал" се за "македонски българин" (след като станал нарко-дилър - интересно кой го снабдява с кокаин?!), набързо го "евакуираха" със спец-самолет и ще му правят веднага пластична операция (вкл. 2ма френски хирурзи?!) без да е здравно-застрахован в Б-ия?! С бързата и незаконна (на разследван за нарко-дилърство) "евакуация" се опитват да предотвратят разрастването на скандалите с провокационните клубове в Македония и въртените под шапката им незаконни и престъпни далавери, обогатяващи босовете в София?! Пък и с патриоарски лъжи и манипулации да измамят повече българи да гласуват за тях на предстоящите избори!
  • 42 Без емоции

    5 5 Отговор
    Там Русия и Сърбия командват Целта е да ни провокират и да им наложим вето за влизането им в ЕС Ние не трябва да им пречим Не е в наш интерес но провокаторите трябва да гоним до дупка
  • 43 баба каза

    13 0 Отговор
    Македонците са бракувани Българи.
  • 44 Въпрос

    4 0 Отговор
    Кой има интерес България и РСМ да са в обтегнати отношения?
  • 45 Любопитен българин

    13 0 Отговор
    Интересно ми е дали по същият начин Северна Македония ще забрани на сърби, които наричат държавата Южна Сърбия а македонците южни сърби да влизат в Македония.
  • 46 дядото

    6 1 Отговор
    и тук се започва.забрана на българи да влизат в македония,после различни санкции,после забрана на история,култура и т.н. и т.н.и накрая -военни операции.а наши политици си потрошиха краката първи да я признаят тази територия.
  • 47 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Абе тоя идва ли в България.....? ...или трябва да го приберем от Македония.
Новини по държави: