Last news in Fakti

25 Януари, 2023 09:28 1 021 10

Румъния отваря детска онкологична болница, изградена изцяло с дарения

  • румъния-
  • болница-
  • онкологична-
  • детска-
  • дарения

В мащабната дарителска кампания се включва и хеви метъл групата "Металика"

Румъния отваря детска онкологична болница, изградена изцяло с дарения - 1
Източник: Shutterstock

Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023 г. Тя ще включва 9 нива, 187 легла и 5 операционни зали на площ от 12 000 кв.м. Лечебното заведение е първото в страната, изградено изцяло с дарения. 350 000 физически лица и 7000 компании прегръщат каузата на асоциация “Дари живот” и заедно успяват да съберат 43 милиона евро за 10 години. В мащабната дарителска кампания се включва дори хеви метъл групата "Металика".

Зад проекта, който в Румъния често наричат “Болница на надеждата”, стоят Оана Георгиу и Кармен Ускату - основателки на Асоциация “Дари живот”. Провокирани от историята на 17-годишния Драгош, болен от левкемия, и водени от желанието да помогнат, двете жени започват да търсят всякакви начини за набиране на средства. “Така научихме за данъчно облекчение, чрез което компаниите могат да дадат 20% от данъка си печалба по определен проект на някое НПО. Започнахме да убеждаваме хората, че то съществува. Беше толкова “куул”, че хората не вярваха, че наистина го има”, споделят Оана и Кармен в интервю за БТА.

Първият човек, който ги подкрепя е стар клиент на Оана. Той дарява 10 000 евро. До декември 2009 г. събраните средства вече са 100 000 евро. През 2010, с помощта на творческа агенция, Оана и Кармен правят мащабна кампания за компании и физически лица. Успяват да съберат 1 милион и 100 хиляди евро за четири месеца. Подкрепа от румънската държава обаче няма.

"Имаше моменти, в които дори поставяше спънки. В началото беше трудно с бюрокрацията и с разрешението за строеж и всичко, което означава документация от румънската държава. Проблемът на румънската държава не са парите, с които да прави болници, а че плановете, намеренията ѝ не минават от хартия към действие”, разказват Оана и Кармен. Наскоро те са провели разговори с министерството на здравеопазването, както и с премиера Николае Чука и са получили обещание за подкрепа.

“Преди всичко бихме искали да ни позволят да помогнем, да подобрим нещата. Това е и което предлагаме. Да изградим болница, друг вид здравни услуги, мениджмънт. Румъния има нужда от промяна в здравната си система. Вероятно нужда, каквато имате и вие в България”, коментират основателките на Асоциация “Дари живот”. Те са готови да помогнат на страната ни със знание и опит за изграждането на детска болница.

“Ако в България има НПО, което може да предложи да направи това, което ние направихме тук, със сигурност можем да споделим опит. Вероятно българската държава трябва да се обърне към консултанти от чужбина. Можем да им дадем препоръки”, категорични са Оана и Кармен.

Детската онкологична болница ще е първата в Румъния, в която дете, болно от рак, ще има достъп до мултидисциплинарно лечение. В лечебното заведение в Букурещ ще бъдат правени операции, радиотерапия, химиотерапия, консултация с кардиолог, със стоматолог. Проектът е реализиран и с помощта на специалисти от Нидерландия, Йордания и Испания.

“Това е първата педиатрична болница в Румъния, в която се взима под внимание и родителят. В стаите има две легла, падащи от стените, които са предвидени за родителите. Това е първата болница, в която сме мислили много и за емоционалната част. За детето. Има места за игра. Градина. Кино салон. И мини обсерватория на върха. Нещата трябва да бъдат организирани така, че човек, след като е влязъл в болница, да продължи да се чувства като човек“, споделят основателките на Асоциация "Дари живот".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    11 1 Отговор
    Тук олигарси бол, като Тренчев, Бобокови, Ветови, Баневи, Цв. Цв, Черепа, Гергов, Еконтий и още цял легион пристъпници милиардери, но да сте чули някой от тях да е дарил 1 ст. освен Шише, защото аз не съм...

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Киро

    10 6 Отговор
    А при нас излъгаха хората, като събраните пари за това от капачки заминаха за украйна
  • 3 ХАХАХА

    8 1 Отговор
    Браво на дарителите ! А при нас дарители само на футболни клубове, защото и оттам пари текат. Шиши и ловешкия гел досега да бяха дарили поне за национална детска болница !
  • 4 ХАХАХА

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Електра":

    Ти дарените фурми ли визираш от шиши ,ама и те не бяха съвсем дарени.

    Коментиран от #6

  • 5 Бойко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Електра":

    Електра, тия олигарси освен че само ни грабят, ми сега чрез друг олигарх мафиот като Прокопито, искат да си назначат "техен както каза Кирето", техен прокурор на заплата при олигарсите.
  • 6 Електра

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Ха ха ха за Прокобата забравих, че Гешев му държи един милиард на трупчета. Не говаря за фурмите, те си бяха далавера, но ако не се правиш на пееадле, трябва да признаем, че купи десетки апарати, за Ковид болните...

    Коментиран от #7

  • 7 Евро Дикоф

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Електра":

    Еле, прибави към стиснатите комунисти олигарси и Арабаджиеви и Спас Русевци. Олигарсите даря,т но дарят на Г.нома Ристю и Киретата. Дядо Еконтий им дари половин милион, и Кирето и Кокорчо, му подариха министерско кресло, за да си ги избие.
  • 8 Мдааа....

    5 0 Отговор
    А пък Ганьо една тоалетна от дарения не може да построи.Защото никой не дарява,а и да дари ще бъде откраднато.
  • 9 Румънците

    7 2 Отговор
    Румънците са обединени, гледат на запад, а не на изток като нас, страната им се развива бързо, магистрали, индустрия, строителство, често минават през Румъния, навсякъде виждаш строителни площадки, когато пресечеш Дунава в Румъния, усещаш разлика в цивилизацията, от за съжаление за нас
  • 10 Демократ

    3 2 Отговор
    Ще им дишаме праха на румънците. Държавата им се развива, защото направиха това,което трябва - екзекутираха диктатора Чаушеску, със закон лустрация забраниха участие във властта и във фирми на бивши комунистически функционери, приеха закони за борба с корупцията,имат работеща прокуратура и вкараха в затвора президент, премиери,министри,депутати,кметове съдии,нямат никаква зависимост от Кремъл. България създаде и отгледа мафия,която владее цялата държава,защото не направи абсолютно нищо от това,което направи Румъния. Затова 40 години няма даже детска болница,няма дарители,няма закони ,които да ги облекчават и стимулират.Има закони,които стимулират кражбите от всички нас,защото ние сме държавата.34 години болшевиките и децата им мечтаят за диктатора Живков.
Новини по държави: