Last news in Fakti

25 Януари, 2023 12:08 529 6

Броят на убитите журналисти по света е скочил с 50% през 2022 г.

  • журналисти-
  • нападения-
  • убити-
  • украйна-
  • мексико-
  • хаити

Рязкото увеличение до голяма степен се дължи на нападения в Украйна, Мексико и Хаити

Броят на убитите журналисти по света е скочил с 50% през 2022 г.  - 1
Източник: Shutterstock

Броят на убитите по света журналисти е скочил с 50 процента през 2022 г. в сравнение с предишната година, като рязкото увеличение до голяма степен се дължи на нападения в Украйна, Мексико и Хаити, предаде Асошиейтед прес.

Според доклад, публикуван вчера от нюйоркския Комитет за защита на журналистите, най-малко 67 медийни служители са били убити през 2022 г., което е най-високият брой от 2018 г. насам. Журналисти от трите държави казват, че заради повишената опасност работят под изключителен стрес.

Това е особено видимо в Хаити, където през 2022 г. са били убити седем журналисти - огромен брой за малка островна държава с 12 милиона население, отбелязва агенцията. Някои са станали жертва на агресивни улични банди, които на практика са превзели столицата Порт о Пренс, а най-малко двама са били застреляни от полицията.

Комитетът за защита на журналистите отбеляза, че повече от половината – 35 от всичките 67 убийства, са извършени в три държави: Украйна, Мексико и Хаити. По данни на комитета в Мексико случаите са 13, а според други източници – 15, което би означавало, че 2022 г. е била най-смъртоносната за мексиканските журналисти от поне 30 години. В разкъсваната от война Украйна са убити 15 новинари, заявява още КЗЖ.

Негови данни потвърждават, че 41 от всички 67 журналисти са изгубили живота си "в пряка връзка с работата си", а причините за останалите 26 случая се разследват.

Неправителствената организация добавя, че журналистите, които отразяват войната в Украйна, "са изправени пред огромен риск".

"Работещи в медиите често са ранявани, тъй като докато отразяват конфликта има бомбардировки, а някои съобщават, че са взимани на прицел от руските сили", се твърди още в доклада.

В Мексико случаите се дължат на смъртоносната комбинация от насилието на наркобанди, политическа корупция на местно равнище и безнаказаност за извършителите.

Списъкът с убийствата на журналисти през 2022 г. се допълва и от четирима във Филипините. По двама са били убити в Колумбия, Бразилия, Хондурас, Бангладеш, Индия, Мианмар, Сомалия и Чад.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    8 0 Отговор
    Само у нас не е така за съжаление...
  • 2 КОНТРАТА

    9 0 Отговор
    Правете разлика между журналисти и
    пропагандисти и двете групи имат достъп до средства за масова информация, но са различни .
  • 3 Гейчо

    9 0 Отговор
    Тъкмо по малко фалшиви новини
  • 4 Боруна Лом

    7 0 Отговор
    А ЖАМБАЗА И МАРА КАК СА?
  • 5 Хихихи..

    5 1 Отговор
    Ма тва са "бойни журналисти", наште мисирки са "На кафе" плътно в студията! Само 30 кила нитротолуол може да ги изкара до коридора поне..
  • 6 Верно ли

    3 0 Отговор
    А сега да видя, къде ви е Украйната тука??? Онзи ден гледах клипче как укро-нацитата претрепаха една журналистка от Донецк, ама тя явно не е в списъка на АП, а???
Новини по държави: