2 028 36

Русия посъветва Молдова да не повтаря "тъжния опит" на Украйна

 • молдова-
 • русия-
 • опит-
 • украйна-
 • тъжен

Руският сенатор Андрей Климов предупреди страната

Русия посъветва Молдова да не повтаря "тъжния опит" на Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Руският сенатор Андрей Климов предупреди тази седмица Молдова, че рискува да "повтори украинския сценарий".

Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин коментира миналия месец, че близките връзки на Молдова с НАТО подкопават сигурността на страната. Галузин също посъветва Молдова да не повтаря "тъжния опит" на Украйна.

„(…) катастрофалните проблеми на Украйна започнаха след прозападния преврат (2014 г.), последван от отхвърлянето на съществуващия дотогава неутралитет по конституция и официалното обявяване на политика за присъединяване към антируския военен блок НАТО", напомни заплашително Андрей Климов в Телеграм.

Повод за реакцията му бе интервю на президентката на Молдова Мая Санду за брюкселското издание „Политико“, дадено по време на Световния икономически форум в Давос миналата седмица.

В контекста на войната в Украйна в Кишинев се води "сериозна дискусия" за възможността да се изостави неутралитетът, записан в конституцията, и страната да се присъедини към "по-широк военен съюз", заяви пред „Политико“ Мая Санду. Тя не назова военния съюз, но „Политико“ излезе със заглавие "Време е за членство в НАТО?".

Молдова е в много деликатна ситуация: от една страна е поела по прозападна и проевропейска траектория, а от друга – не иска да влошава отношенията си с Русия до степен, в която Москва да използва военна сила.

Русия от своя страна продължава да смята бившата съветска република в своята сфера на влияние.

Но това не е геополитическото пространство, към което се е насочил Кишинев. Само седмица след като руските войски нахлуха в Украйна, Молдова подаде официално молба за членство в ЕС, а през юни ЕС предостави на страната статут на кандидат. Властите в Кишинев се надяват на присъединяване към ЕС до 2030 г.

В молдовското правителство съществуват разногласия относно евентуално присъединяване към НАТО, но страната от години си сътрудничи с алианса. През декември м.г. за първи път молдовски външен министър присъства на министерска среща на НАТО. На форума, който се проведе в Букурещ, съюзниците отново потвърдиха подкрепата си за Република Молдова, включително чрез предоставяне на обучение за молдовските отбранителни сили.

На Световния икономически форум в Давос президентката на Молдова Мая Санду призова съюзниците да окажат помощ за подсилване на противовъздушната отбрана на страната.

"Поискахме системи за въздушно наблюдение и отбрана“, каза Санду в интервю за Ройтерс в кулоарите на форума и добави, че е наясно, че осигуряването им за "Украйна е приоритет“, но се надява Молдова също да получи няколко.

Санду отхвърли всякакво тълкуване, че усилията на Молдова да укрепи отбраната си имат провокативен характер, заявявайки, че Русия, а не Украйна или Молдова, е агресорът.

"Молдова е мирна страна. Не е Молдова тази, която е започнала война срещу съседите си", посочи тя в интервюто за „Политико“.

Запитана за потенциално членство в НАТО, президентката заяви, че страната ѝ все още обмисля каква да бъде следващата стъпка и дали ще е необходима промяна в конституцията.

"Сега се води сериозна дискусия (...) относно способността ни да се защитаваме, дали можем да се справим сами, или трябва да сме част от по-голям съюз", каза Санду. "Ако в някакъв момент стигнем до заключението, че трябва да променим неутралитета, това трябва да стане чрез демократичен процес", подчерта тя.

Интервюто ѝ обаче предизвика бурната реакция на сенатор Андрей Климов, който не за първи път се занимава с Молдова.

"Толкова ли е безразлична г-жа Санду към молдовците и толкова ли е зависима от Вашингтон, от неговите европейски слуги, че е готова да повтори самоубийствената политика на такива предатели като Порошенко и Зеленски?!", попита в Телеграм Климов.

Той се обърна и директно към гражданите на Молдова: "Не е ли време, скъпи съседи, да си направите изводите за намеренията на сегашните ви лидери да превърнат молдовските територии в още едно поле на военни действия на НАТО? А може би целта на Санду и компания е да превърнат Молдова в провинция на натовска Румъния (може би една от най-изостаналите страни членки на НАТО)?", попита реторично Климов, цитиран от румънски медии.

Подобно предупреждение бе отправено през декември и от заместник-министъра на външните работи на Русия Михаил Галузин: "Засилването на сътрудничеството във военната и военно-техническата сфера между Кишинев и страните от НАТО е фактор, който допълнително подкопава сигурността на Молдова. Опитът от миналото показва, че безразсъдното снабдяване на една страна със западни оръжия или разполагането на войски на НАТО на нейна територия не допринася за нейната сигурност и суверенитет, а напротив - приближава я към катастрофа", каза руският дипломат.

Към момента Молдова със сигурност е далеч от членство в НАТО, въпреки че още през 2006 г. подписа Индивидуален план за действие за партньорство и си сътрудничи с Алианса от години. В правителството има разногласия по темата за евроатлантическа интеграция: премиерката Наталия Гаврилица и нейната Партия за действие и солидарност подкрепят членството в ЕС, но не и това в НАТО. Втората по брой депутати партия в парламента – Блокът на комунистите и социалистите, силно се противопоставя на присъединяване към НАТО. Някои молдовски политици, като бившия премиер Юрие Лянка, подкрепят идеята за обединение с членката на НАТО Румъния.

Наред с вътрешните разногласия, очевидна пречка пред интеграцията на Молдова в НАТО е присъствието на руски войници на територията на Молдова - в Приднестровието. Сепаратистката област, с население около 500 000 души - основно руснаци, украинци, молдовци и българи, се обяви за независима държава през 90-те години след кратка война с Молдова. През 2005 г. Кишинев предостави на Приднестровието автономия със закон. До този момент Приднестровието не е признато от нито една държава, включително от Русия, която му оказва икономическа и военна помощ, включително безплатен газ.

Напрежението нарасна през април м.г., след като в Приднестровието проехтяха няколко експлозии. Това породи опасения, че Молдова може да бъде въвлечена във войната на Русия. Няколко руски държавни служители са се изказвали за завземане на достатъчно територия в Южна Украйна, за да се свържат контролираните от Русия райони с Приднестровието.

Директорът на Службата за разузнаване и сигурност на Молдова Александру Мустяца изказа опасенията си в интервю за молдовската обществена телевизия през декември. Мустяца заяви, че целта на Русия да направи сухопътна връзка до Приднестровието е валидна и към момента, а нова офанзива на Руската федерация в тази посока може да бъде проведена през 2023 г. Мустяца допълни обаче, че това ще зависи от развоя на войната в Украйна.

През лятото, след като Молдова получи статут на кандидат за членство в ЕС, външният министър на непризнатото Приднестровие заяви, че там са решени да постигнат независимост и да се обединят с Русия, предаде Асошиейтед прес. Виталий Игнатиев заяви на пресконференция в Москва, че "Молдова е преминала несъмнен Рубикон" с кандидатстването за членство в ЕС. "Това сложи край на въпроса за изграждане на политически отношения в рамките на определени общи пространства, защото това решение беше взето единствено от молдовското ръководство. Никой не може да говори от наше име“, каза Игнатиев.

По думите му Приднестровието ще преследва целите, определени на референдум от 2006 г.: "Независимо развитие на Приднестровието и последващо свободно влизане в Руската федерация“.

В Приднестровието се намират около 2000 руски войници. Повечето от тях охраняват склад за муниции в Кобасна, който е най-големият в Източна Европа. Сепаратистите имат и собствени въоръжени сили, наброяващи между 4000 и 7500 души, но не е ясно доколко са боеспособни и екипирани.

В светлината на развитията в региона Молдова реши да предприеме мерки за своята защита. Председателят на молдовския парламент Игор Гросу заяви неотдавна в Букурещ, че бюджетът за отбрана е удвоен въпреки неутралитета, записан в конституцията.

Бившият министър на отбраната на Молдова Александру Фленкя коментира, че именно поради статута на неутралитет и поради липса на средства, Молдова никога не е отделяла много средства за отбрана.

След промяната в средата на сигурност бюджетът на молдовската армия за тази година бе увеличен с 68 процента в сравнение с 2022 г. Въпреки това той възлиза на едва 0,55 процента от брутния вътрешен продукт. Активният военен персонал е около 5000 души, а резервистите са около 60 000.

Молдова обаче е опасно близо до конфликта в Украйна. Преди десетина дни в северната част на страната за трети път паднаха отломки от ракети. Нападенията срещу енергийната инфраструктура на Украйна оставиха без ток и Молдова.

Като цяло президентката на Молдова Мая Санду смята, че страната ѝ остава много "уязвима" и е обект на руска хибридна война чрез пропаганда и дезинформация.

Миналата година Молдова свали временно от ефир шест телевизионни канала заради "невярна информация" за страната и за войната в Украйна. Каналите, които излъчваха както на румънски, така и на руски език, са тясно свързани с политика и бизнесмен Илан Шор, който избяга през 2019 г. в Израел след избирането на Санду.

От миналата есен насам Молдова е подложена на безпрецедентна вълна от кибератаки, посочи и председателят на молдовския парламент Игор Гросу.

Президентката на Молдова смята, че страната ѝ е пощадена засега от военна заплаха, „благодарение на смелостта и издръжливостта на украинците“.

В предупрежденията си към Молдова в Телеграм руският сенатор Андрей Климов, който е и заместник-председател на Комитета по международни въпроси на Съвета на Руската федерация, твърди, че броят на загиналите в Украйна е колкото населението на Молдова (2,6 милиона души към 1 януари 2022 г., по данни на молдовския статистически институт). Климов изпрати по-рано още една завоалирана заплаха: "Нацизмът и неонацизмът процъфтяват не само в Украйна, а темата за денацификацията не се ограничава само до територията на тази страна", заяви сенаторът и подчерта, че „денацификацията“ може да се постигне чрез различни методи, а не само с помощта на „военна операция“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Доказателство

  30 35 Отговор
  ... че ако руските фашаги надделеят в УКрайна, войната не само, че няма да спре, ами ще продължи към други държави. Благодарим на Климов, че потвърждава какво трябва да се направи.

  Коментиран от #8

 • 2 честен ционист

  30 14 Отговор
  Майчето като наш Кире не могат да проумеят, че у Харвард са ги направили двойни агенти.
 • 3 влашките молдовци

  29 22 Отговор
  явно не са си взели примера от укровските продажници и ще папат руския скоро,но пък така ттребва със безбожниците козяшки
 • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

  33 26 Отговор
  Стане ли мечока, нема кой да го запре вече, и ние тука ги чакаме да ни освободят от западните чакали които ни ядат 33 години с помощта на тукашните марионетки и подлоги!

  Коментиран от #10, #11, #18, #25


 • 5 Сила

  21 7 Отговор
  Тия масово дъвчат мухоморки.... просто нямам друго обяснение
 • 6 М... да,

  23 12 Отговор
  На румънците няма да им мине номерът да си присвоят Молдова.
 • 7 Вова иптератор на Третия Рим

  16 10 Отговор
  Молдова ще бъде компенсация за Румъния след като се раздели със Северна Добруджа и Трансилвания.
 • 8 Амиии

  19 9 Отговор

  До коментар #1 от "Доказателство":

  Молдова трябва да бъде неутрална. Това потвърждава Климов.... За ЕС не го интересува. Както руснаците не се интересуваха за влизането на Украйна в ЕС!

  Коментиран от #9

 • 9 Доказателството

  15 18 Отговор

  До коментар #8 от "Амиии":

  "Молдова трябва да бъде неутрална. Това потвърждава Климов.... " Молдова е суверенна държава. Ако Климов казва на Молдова каква "трябва" да бъде, това е доказателство, че руЗЗкия фашизъм е готов да напада и други държави. Тоест, това, което вече казах.
 • 10 Мдаа

  17 18 Отговор

  До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

  Мечока е готов за дране.
 • 11 Гост

  19 20 Отговор

  До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

  Хахахах ква мечка .. Свободен си да палиш към прекрасната ти Русия или Северна Корея ..

  Коментиран от #12, #14

 • 12 Ако ми се пали

  7 8 Отговор

  До коментар #11 от "Гост":

  към твоята паланка,кво прайм?
 • 13 Фактопроверител

  14 17 Отговор
  Т.н. Приднестровска република, не е нищо повече от една сива зона, контролирана от руските силови структури с цел - да не се допусне присъединяването на Молдова към цивилизования свят, а по съвместителство и за малко черен бизнес (там е рай за контрабандистите).
  След като путинова Русия загуби войната в Украйна, въпросът за Приднестровието ще се разреши, възможно е дори по силов път. Аналогично това ще се случи и с Нагорни Карабах (Армения ще приеме условията на Азербайджан и Турция) и т.н. Южна Осетия (предполагам Грузия се готви за това) - все гнойни циреи създадени умишлено от руснаците в периода на разпадане на СССР.
  Между другото - вероятно е Молдова да се приседини към Майка Румъния - след победата ще има удобен прозорец за такъв ход. А ние пак ще гледаме на фона на възхода на Румъния - собствения си провал. И като европейци (привет радев, и ти гълъбе), и като българи (сбогом Македония).
 • 14 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

  12 12 Отговор

  До коментар #11 от "Гост":

  Неолибералната 33 годишна паплач, трябва да мисли да се изнася от България, че ще дойде време когато няма да има места по самолетите и трябва да се лови за колесниците им и да се изнася заедно с господарите си!

  Коментиран от #22


 • 15 😆😆😆

  11 12 Отговор
  Братушките загиват, ама заплашват 🤣
 • 16 Европа

  5 12 Отговор
  Румънците са най-хитрият народ в Източна Европа в най-добрия смисъл на думата, измамиха и българите и унгарците, украинците скоро ще ги последват, освен това си връщат Молдова, имаме какво да научим от тях, но те са латински. Румънците и поляците ще бъдат великите сили на изток, както французите и германците са на запад
 • 17 комунистче

  8 4 Отговор
  за феновете на Румъния, които я подкрепят да си прибере Молдова, да им напомня, че румънските националисти все още си искат и Южна Добруджа, излизат карти, правят се изказвания итн, Румъния е майка само на половината население на Молдова, останалите са рускоговорящи, и няма как Румъния да им е майка, македонците говорят същия език, и пак не твърдят че България им е майка, нали така

  Коментиран от #26

 • 18 Малък мечок

  7 8 Отговор

  До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

  Те и в цирка мечките имат повече кураж и самочувствие :)))))
 • 19 Ха ха ха

  8 11 Отговор
  Въшливите ватенки не стига, че бой ядат, ама и заплашват......
 • 20 ...

  7 9 Отговор
  Няма толкова нагла нация бе. И те ли ще ви нападат и за това ще ги нападнете вие.... Ма да защитите 10те руснака там. Изведнъж и те станаха нацисти, ма още не са, така ли.... Маааа ви педеРуска
  Трябва да се изтрият от лицето на земята.
 • 21 Дългият

  6 7 Отговор
  Рушляците не разбират ли че....насила хубост не става.Ако политиката им е правилна...народите сами ще идват да се включат във Техният Съюз...Да ама хората не са тъпоглави и слепи..виждат кой къде е в архитектурата на Света...Натиснат ли Китай и Индия джуджака ще клекне ама още се мотат сякаш една ядрена война ще ги подмине...
 • 22 Скорпи

  8 3 Отговор

  До коментар #14 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

  Лозунгите не си ги забравял нали...приготвил съм ти една лента...Ударник...и знаме със сърп и чук....и лека полека ходом в горите тилилейски...
 • 23 0000000

  7 6 Отговор
  И ТОВА АКО НЕ Е ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО ЗДРАВЕ МУ КАЖИ
 • 24 Хохо

  7 7 Отговор
  Русия тества удар по САЩ с хиперзвукова ядрена ракета "Циркон" СЛАВА на РуСИЯ .

  Коментиран от #28, #29, #30


 • 25 01010101

  6 6 Отговор

  До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

  Китай ще раздроби на парчета изкуствено създадената империя на московитите. На Путин ще му дойде като гръм от ясно небе. Само чакайте и ще видите какво ще се случи. Всички ще бъдете изненадани.
 • 26 Фактопроверител

  6 6 Отговор

  До коментар #17 от "комунистче":

  Явно не си бил в Молдова. Аз съм бил. На практика старото поколение владее руски, но...аз не чух никъде да се говори на руски. Само на молдовски. А молдовският е диалект на румънския (много повече, отколкото съвременния "македонски" е диалект на нашия). И забелязах, че молдовците не искат да говорят на руски. Т.н. "рускоговорящи" след неизбежния провал на "руския мир", с удоволствие ще станат членове на ЕС, като част от Румъния.
  Уви, фактът, че Румъния ни е изпреварвала цивилизационно през ХIX век се повтаря и сега. Турското и руско/съветското робство все още си казва думата. Докога бре, братя българи?!?!?!

  Коментиран от #34

 • 27 Само заплахи

  5 5 Отговор
  От тия агресори и убийци.
 • 28 хах

  3 2 Отговор

  До коментар #24 от "Хохо":

  Само Ким Чен ще оцени тази атракция за простолюдието. Червените тикви си мерят ракетите.
 • 29 Фактопроверител

  2 5 Отговор

  До коментар #24 от "Хохо":

  А в момента 6-ти американски флот се тренира върху "Адмирал Горшков". Но мисля, че напразно. Както показа опитът на подводницата "Курск", няма нужда от чужда намеса да се потопи руско военно корито. А дали ще е собственно торпедо, цирконче или фас на пияно матросче - няма голямо значение.
 • 30 Охобохо

  1 3 Отговор

  До коментар #24 от "Хохо":

  Искрено се забавлявам с такива неграмотници. Прочети малко какво е Циркон и за какво се ползва. Първо е противокорабна ракета за стрелба по кораби. Второ - има вариант за стрелба по брегови цели но дистанцията й на стрелба е само 1000 км., а е напълно ясно, че никой няма да допусне руската фрегата да се доближи до американското крайбрежие на такава дистанция. Със сигурност спътниците следят всяка секунда кораба.

  Коментиран от #33

 • 31 Госあ

  4 0 Отговор
  Путин да ги почва 😄
 • 32 ЛиБеРаст

  3 0 Отговор
  Новият поход до Берлин ще намести нещата и ще потуши греховните страсти
 • 33 Теляк

  2 1 Отговор

  До коментар #30 от "Охобохо":

  Оди да да търсиш Посейдоня у океана, че си много открехнат кое как се казва. Дали се казва к. х. или ч. не го мисли, глей да му не сядаш.
 • 34 Друг от многото

  2 0 Отговор

  До коментар #26 от "Фактопроверител":

  Бил си ти нали знаеш къде. В на май.... п.......Паляк смешен.
 • 35 Демократ

  1 2 Отговор
  Плашилото империя на злото няма да спре,докато не бъде спряна.
 • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

  0 1 Отговор
  Андрюша дорогой, 23 години руснаците живяха в украинския Крим без проблем, и като избяга предателят Янукович, вот тебя "Крым наш". Това "съвпадение" се нарича "АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ", ПРОВЕДЕНО ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРАБОТЕНА ПРОГРАМА. Този гаров жулик Янукович се подигра с казаците и те го натириха. Пак добре, че не го съсякоха, според обичаят им. Сега квичи като наритано псе.