Last news in Fakti

26 Януари, 2023 07:50 1 452 26

Лавров разкритикува "колониалната тактика на Запада"

  • русеия-
  • ангола-
  • дипломация-
  • сергей лавров-
  • посещение-
  • оон-
  • тете антониу-
  • жоау лоуренсу.

"Русия оценява балансираната позиция на Ангола в ООН", каза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров

Лавров разкритикува "колониалната тактика на Запада" - 1
Снимка: БГНЕС

Русия разкритикува "колониалната тактика" на Запада за оказване на "натиск върху развиващите се континенти", приветствайки "балансираната позиция" на Ангола, която отдавна се въздържа от осъждане на Москва след началото на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

"Русия оценява балансираната позиция на Ангола в ООН", каза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров след среща вчера в Луанда с анголския си колега Тете Антониу и президента Жоау Лоуренсу.

Няколко африкански държави се въздържаха през март 2022 г. по време на гласуването на резолюция на ООН, изискваща "Русия незабавно да спре да използва сила срещу Украйна". Ангола гласува за първи път през октомври за осъждане на Москва.

Осъждайки "незаконния натиск на САЩ и техните съюзници", ръководителят на руската дипломация добави, че "Западът използва същата колониална тактика, както в миналото, за да експлоатира развиващите се континенти".

"Искам да кажа, че проведохме обстоен разговор с президента. Обсъдихме подробно нашите двустранни отношения. Изразяваме общо твърдо желание за развитието им във всички области и ще го правим, въпреки незаконния натиск от страна на САЩ и техните съюзници. В частност, като най-непосредствена задача ще подготвим заседанието на междуправителствените комисии за икономическо сътрудничество", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

"Много говорихме за сегашното положение по света, преди всичко в контекста на курса на Запада за използване на Украйна за насаждане на теорията и практиката на нацизма и за водене на хибридна война срещу нашата страна", добави министърът.

"Обменихме оценки, които се основават на контактите ни с всички страни и потвърждават безпрецедентния натиск на Запада върху развиващите се държави от Азия, Африка и Латинска Америка", каза Лавров и добави: "По същество, както нееднократно е подчертавал президентът (на Русия Владимир) Путин, Западът прилага същите колониални методи, с които експлоатираше развиващите се континенти, и до които и сега продължава да прибягва, за да ограбва други страни и да използва ресурси от глобално значение в собствен интерес".

По думите на Лавров, "Западът с действията си е доказал, че всички тези ценности, механизми на глобализацията, които сам създаваше и разпространяваше, включително неприкосновеността на частната собственост, добросъвестната конкуренция, презумпцията за невинност, той във всеки един момент може да потъпче така, както и във всеки един момент може да предаде своите съюзници, което се доказва от не толкова далечни събития в Афганистан, Ирак и в хода на така наречената "Арабска пролет".

Бивше марксистко освободително движение, традиционно управляващата партия на Ангола - Народното движение за освобождение на Ангола (МПЛА) поддържа исторически връзки с Русия, въпреки че страната впоследствие засили връзките си със САЩ.

Африка отново се превърна в терен за съперничество за политическо и икономическо влияние, особено след началото на конфликта в Украйна преди близо година, посочва АФП.

Лавров посещава континента за втори път в рамките на шест месеца. Преди да дойде в Ангола, той беше в Южна Африка и Есватини. Пътуването му съвпада с африканска обиколка на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. Китайският външен министър Цин Ган посети също Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет този месец.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че моментът на обиколката на американския министър на финансите Джанет Йелън в Африка не е случаен, след като тя отиде на посещение в Южна Африка веднага след визитата там на Лавров.

Коментарите на Захарова бяха в отговор на критиката на писателя Анатолий Несмиян, който каза, че една от спирките от африканската обиколка на Лавров - кралство Есватини е едва на 154-то място по брой на населението в света.

Говорителката посъветва подобни критици да се замислят "случайно ли по следите на Лавров в Африка на посещение в страните от региона се насочва американския финансов министър Джанет Йелън".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    18 11 Отговор
    за Украйна-танкове / за Рашка-лъкове и стрели от африканските им другарчета
  • 2 Ехаааа

    20 11 Отговор
    Нима Путин не еколониалист! СССР който отново му е мечта какво беше? Наглостта е голяма работа в руската политика!

    Коментиран от #4, #6, #7, #9

  • 3 100% прав

    15 10 Отговор
    И до днес Запада има колонии...-не случайно преди дни Франция ревеше,че Мали ги били изгонили с помоща на Вагнер...,
  • 4 Я па ти

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ехаааа":

    Ти па знаеш какво мечтае Путин--абе пишете си ей така на отплесия.
  • 5 Солиден

    14 9 Отговор
    Тоз най-после си намери православни братя дето го зачитат..от 1 месец обикаля Африка и произвежда новини
  • 6 Петър

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ехаааа":

    Знаеш ли, че до 80-те години на миналия век в САЩ негрите са имали право да сядат само на определени места в автобусите и им е били забранено да сключват брак с бели хора?

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Ами НЕ

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Ехаааа":

    Охооооооо -точно СССР е първоначалника на куп държави-никога не е имало Азарбейджан,Казахстан,Киргистан,Таджикистан и куп други сегашни държави--включително и Украйна...---ясно?
  • 8 БОЗА

    10 3 Отговор
    "Говорителката посъветва подобни критици да се замислят "случайно ли по следите на Лавров в Африка на посещение в страните от региона се насочва американския финансов министър Джанет Йелън"."

    Баба Джанет да си гледа ФЕД,че 31.4 трилиона неплатен дълг зелени артии изгореа сащисаните чапкъни...;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 9 Ай стига бе

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ехаааа":

    Буркина Фасо и днес е колония на Франция..и не само те.За какъв Путин говориш? Демократичният и хуманен Запад и до днес есплоатират Африка като пред 500 години-Путин ти е пак виновен.
  • 10 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    А, до 80’те, не беше ли до деветдесет и някоя ?
  • 11 Наблюдател

    9 5 Отговор
    Дълго време се чудех защо в Нюрнберг обесиха Рибентроп, та той беше само дипломат. После видях Лавров и всичко ми стана ясно!
  • 12 Русоробски

    11 11 Отговор
    Запада това, запада онова. Гледайте си кочината, руzzzки алкохолици. Те нахлули в чужда държава, окупирали територии, избиват цивилни, другите имали "колониална тактика".... Спрете го този алкохол

    Коментиран от #22

  • 13 хах

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Знам, че до 90-те години червените тикви ни затрудняваха да ходим в западни държави, еле пък да си доведеш жена от там.

    Коментиран от #15

  • 14 Ангола трип

    5 10 Отговор
    Самата външна политика на руснаците е недалновидна..постоянно обикалят измежду бившите неибвързани и обясняват как лошото запад ги бие и как те са алтернатива/каквато не са/по същество повтарят политиката на СССР от студената война..резултата беше нулев преди сега ще е същия Русия няма финансовия капацитет да подпомага развитието на никой и нищо извън границите си просто си губят взаимно времето
  • 15 Хаааахаахаааа

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "хах":

    Е сега като ходиш по запада доведе ли си жена-или си доведе мъж-май така стана..-а?

    Коментиран от #19

  • 16 Тити

    6 7 Отговор
    И кой го казва Рашистките убиец на мирно население Лавров даже сам не си вярваш.
  • 17 Красимир Петров

    6 5 Отговор
    Този пак е прекалил с водката
  • 18 генчо

    2 5 Отговор
    критикува щото не му дават пърче от баницата, ако беше с тях нямаше да писка
  • 19 ПОЗНА

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хаааахаахаааа":

    Жена съм, мъж ще си доведа, естественно!
  • 20 Коня е нацист

    5 6 Отговор
    Понеже всяка втора дума му е нацист.Коня е отгледан с думата нацизъм и така ще си иде и той.
  • 21 Зевзек

    5 4 Отговор
    Лавров да каже нещо по въпроса за "колониалната тактика" на Москва.

    Примери Болен Сидеров, Костадин Копейкин, Гергов, Гуцанов, Нинова, Гоце ...
  • 22 И защо смятате

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Русоробски":

    че Руснаците са окупирали територии в чужда държава ? По тази логика, англичаните не са ли окупирали Северна Ирландия, Шотландия ... ?
  • 23 Истината

    4 4 Отговор
    Руският Рибентроп ще застане пред международният трибунал за военни престъпления и ще отговаря за всички мръсотии, които е направил. Жалкото е, че смъртната присъда, която заслужава е отменена.
  • 24 Георги Сава Раковски

    3 2 Отговор
    Русия така и не разбра, че не е достатъчно да имаш ядрено оръжие, за да бъдеш притегателен център на влияние в света. Пропагандното клише: " А вие защо биете негрите!", е примитивно и не работи! Лавров е жалък, и всяка негова публична изява доказва несъстоятелността на руската външна политика!
  • 25 Будител

    2 2 Отговор
    Германия официално влезе в трета световна война.Имат да си връщат и потриват ръце самодоволно
    .Врагът им от втората световна война , САЩ ги командва.За немският народ обаче , украинците са нашественици.Но народа никой не го пита...
  • 26 Интересно

    2 0 Отговор
    Нашите кремълолизци повтарят абсолютно същите опорки,пък после не си признават ,че са путински. Ангола е добър пример кой подкрепя Русия. Там от десетилетия няма мир поради руснаците и хората ходят с каски и шмайзери по улиците. Колониите на запада са в ЕС, най-голямата икономика в света ,а САЩ са държавата икономически лидер в света, така че не е лошо да си тяхна"колония".