26 Януари, 2023 18:05 1 203 10

Най-малко 157 загинали в суровата зима в Афганистан

  • афганистан-
  • зима-
  • сурова-
  • жертви-
  • температури

Броят на жертвите се е удвоил за по-малко от седмица

Най-малко 157 загинали в суровата зима в Афганистан - 1
Източник: БГНЕС

Най-малко 157 души са загинали в суровата зима в Афганистан, съобщава агенция "Тасним".

Броят на жертвите се е удвоил за по-малко от седмица, тъй като милиони хора са подложени на минусови температури с минимална хуманитарна помощ.

Според доклад на Cи Ен Ен страната преживява една от най-студените зими, с температури до минус 28 градуса по Целзий в началото на януари - далеч под средното за страната между 0 и 5 градуса по Целзий за това време на годината, цитира news.bg.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UNOCHA) съобщи, че ще предостави помощ като одеяла, отопление и подслон на около 565 700 души.

Тя обаче отбелязва, че е необходимо много повече на фона на една от най-студените вълни в страната от години.

Над 75 000 глави добитък също са загинали заради студа.

Управляващите талибаните уверяват, че са се опитали да помогнат на повече от 1 милион души в цялата страна и все още правят всичко възможно да подкрепят повече семейства в суровото време.

Завземането на властта от талибаните през август 2021 г. срина икономиката на Афганистан и преобрази страната, тласкайки милиони към бедност и глад. Беше преустановена и чуждестранната помощ.

Санкциите срещу талибанското правителство, спирането на банковите преводи и замразените валутните резерви на Афганистан в размер на милиарди ограничиха достъпа до световните институции и външните пари, които поддържаха зависимата от помощи икономика на страната преди изтеглянето на силите на САЩ и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    12 0 Отговор
    Това е от "глобалното затопляне"...нали заради него искаха да ни правят The Great Reset с ядрени взривове.Имат си божие наказание заради репресиите над жените.
  • 2 Някой

    14 0 Отговор
    Хм, там не са ли чували за глобалното затопляне? Умрели са неправилно. От студ, а не от жега.

    А сега сериозно. Жалко за хората. Но колко хора в България не могат да си позволят топло?
  • 3 Западняците провеждат

    8 1 Отговор
    геноцид. За тях животът на хората, които не са англосакси не струва пукната пара.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фори

    8 2 Отговор
    Талибаните искат да изтребят всички неверници , а в същото време неверниците да им помагат финансово!

    Коментиран от #9

  • 6 Опорка

    9 2 Отговор
    Където е минала славната краварска армия, народите процъфтяват
  • 7 СТЕФАН

    6 2 Отговор
    157?! Толкова са умрелите от глад пенсионери през последните три дни в София!!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Е как така?

    2 8 Отговор
    Нали Русия и Афганистан подписаха договор за сътрудничество? Нали Афганистан са част от Новия Световен Ред налаган от Русия? Нали Афганистан са част от Парцалената Коалиция ръководена от Русия?
  • 9 Неверниците грабители

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фори":

    Я кажи Неверниците колко народ изтрепаха, когато откриха земите им? Кажи Неверниците колко народи колонизираха и откраднаха богатствата им и затова сега са богати финансово? Кажи де?
  • 10 Стига си преувеличавал бре

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "СТЕФАН":

    Кой е умрял от глад в България бре? Защо пишете глупости? Хората в Афганистан умират от студ защото нямат къде да се подслонят и от глад заради недостиг на храна и вода! В България имоти ли нямат хората? Нямат ли градини да сеят по нещо? Българина обича да преувеличава и все се оплаква, че нямал пари, а има пари за цигари и ракия нали? Има за почивки в Турция и Гърция нали? Айде стига глупости
Новини по държави: