Last news in Fakti

27 Януари, 2023 05:42 825 4

Лондон алармира за базирана в Русия хакерска организация

  • великобритания-
  • русия-
  • хакери-
  • информация

Тя била отговорна за широкомащабна кампания за събиране на информация

Лондон алармира за базирана в Русия хакерска организация - 1
Снимка: Туитър

Базирана в Русия хакерска организация, наречена "Колд ривър" (Cold River), е отговорна за широкомащабна кампания за събиране на информация, жертви на която са станали хора и организации, занимаващи се с политика, представители на академичните среди, служители в сферата на отбраната, журналисти и активисти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на британска разузнавателна агенция.

В документ, публикуван от Националния център по киберсигурност, който е част от британската разузнавателна агенция "Джи Си Ейч Кю" (GCHQ), се казва, че "Колд ривър" се свързва с жертвата чрез фалшиви имейл адреси и профили в социалните медии. "Често има кореспонденция между нападателя и жертвата, понякога в рамките на дълъг период от време, през който нападателят се опитва да изгради доверие", се отбелязва в документа.

"Не знаем нищо по този въпрос", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на запитване за коментар.

Хакерите от "Колд ривър" насърчават жертвата да кликне върху зловредна връзка, която я подвежда да въведе своята потребителска информация в сайт, контролиран от организацията, става ясно от документа, публикуван от британското разузнаване.

По информация на Ройтерс "Колд ривър", известна още и като "Калисто" и "Сийборгиум" (Seaborgium), е взела на прицел три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ миналото лято и е публикувала частни имейли на бившия ръководител на британското разузнаване Ричърд Диърлъв през май. Руското външно министерство разкритикува съобщението за лабораториите за ядрени изследвания и го нарече антируска пропаганда.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    8 2 Отговор
    Що ? Само вие трябва да имате такива хакерски организации,друг няма право. Ай си ........... ей сега по заповед на щуката ще се проснат пред някои си лицемер.
  • 2 Мдааа Дааа

    6 1 Отговор
    А може би и така да е, в света на интернент не се знае знае ли се .... според Ген. Т. Бояджиев... (Бог да го прости)...
    „Американските служби имат специален код, с който могат за всичко да натопят Москва, Пекин или Пхенян.... в ЦРУ вече има отдел, чиято задача е да имитира почерка на засечени хакерски атаки, за да насочи търсенето в избрана посока.“
  • 3 ..........

    1 0 Отговор
    Лондон алармирал, добре че е УСА , Хитлер трябваше да ги алармира , но реши да се заяжда със Сталин
  • 4 Читател

    0 0 Отговор
    Те убиха 1978 Георги Марков в Лондон с отровен чадър.. Добре, че българите не се занимават с политика, а с други неща - работа, работа и само работа. Работата е песен за тях. Удовлетворява ги. Не ви трябва, млади и в напреднала възраст хора. Умствено си таете у душите, вие да си знаете, но не на глас, че виж са ви пречакали и те си знаят, какво биха ви сторили,... новочок. Има ги и там. Чупят стъкла на колите без причини, пияници. В бг е друго, рахат при мама и тати, хранят ги 85 г им родители, а те магарета по на 53 години. Избирайте. За Лондон сме. Кучи студ е в България. Пара няма у булгар. Не отваряйте...
Новини по държави: