Тема: Украйна

27 Януари, 2023 08:40 874 25

Русия забранява новинарския сайт Meduza

  • русия-
  • путин-
  • медии-
  • медуза-
  • свобода на словото-
  • репресии-
  • пригожин-
  • белингкат

Определянето е последното в продължилата години кампания на Кремъл за ограничаване на независимите медии и спиране на репортажите им да достигнат до обикновените руснаци

Русия забранява новинарския сайт Meduza - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / сайт "Медуза"

Руските власти определиха независимото информационно издание Meduza като "нежелана организация", като на практика забраниха работата на сайта в Русия и забраниха на всеки руснак да си сътрудничи с Meduza или нейните журналисти, пише "Еурактив".

Определянето е последното в продължилата години кампания на Кремъл за ограничаване на независимите медии и спиране на репортажите им да достигнат до обикновените руснаци в репресии, които ескалираха, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.

Още новини от Украйна

Русия забранява новинарския сайт Meduza
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изявление, обявяващо решението, главният прокурор на Русия каза, че базираната в Латвия новинарска медия "представлява заплаха за основите на конституционната система и сигурността на Руската федерация".

Нямаше незабавен отговор от Meduza, един от най-четените независими новинарски сайтове в Русия, въпреки че публикува новина на уебсайта си, включително подробности за това какво може да означава обозначението.

"На нежелани организации е забранено да работят на руска територия под заплаха от наказателно преследване", се казва в статията, публикувана на руски и английски.

"Всеки, който "участва или си сътрудничи" с такива групи, може да бъде преследван за углавно престъпление - особено сериозно ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да съобщават новините", се добавя в него.

Преследваните за сътрудничество с нежелана организация могат да бъдат изправени пред тежки глоби или дори няколко години затвор.

Повече от 50 организации в момента са в списъка с "нежелани", включително руските разследващи новинарски издания iStories и Proekt, и базираната в Холандия Bellingcat.

Основателят на руската частна военна група Вагнер, Евгений Пригожин, публично призова "Медуза" да бъде включена в списъка миналия юли.

В писмо до главния прокурор на Русия Пригожин атакува репортажите на Meduza за войната в Украйна. Той каза, че статии, в които се твърди, че източници в Кремъл искат да отстранят Путин от власт и че се планира второ нападение срещу украинската столица Киев, нарушават строгите руски закони за цензура.

Малко след нахлуването в Украйна, руският парламент прие закон, предвиждащ затвор до пет години за "дискредитиране" на въоръжените сили и до 15 години за разпространение на "съзнателно невярна информация" за тях.

Друг независим новинарски сайт, "Медиазона", каза в четвъртък неговият издател Пьотр Верзилов е бил обвинен в разпространение на "фалшификати" за армията, мотивирани от политическа омраза.

След приемането на законите миналия март руските власти бързо блокираха достъпа до десетки уебсайтове - включително този на Meduza - и десетки руски и международни новинарски издания напуснаха страната.

Meduza е базирана в Латвия от създаването си през 2014 г. Поставянето ѝ в списъка с "нежелани" беше осъдено от опозиционни фигури в социалните медии.

"Нежелана организация са шепата хора, които са завзели властта в Русия", написа в Туитър Руслан Шаведдинов, съюзник на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    16 7 Отговор
    А свободна и демократична Европа забрани Russia Today.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Западна милиционерщина ЦРУ

    15 8 Отговор
    Западните милиционери с отрязан достъп хахах муахахахаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Урюрвкос

    16 4 Отговор
    независим новинарски сайт базиран в Латвия но регистриран в Щатите на когото сътрудниците едновременно работят и за медията Инсайдер клон на фейкомета белингкет
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анти-маймуна

    15 7 Отговор
    Западните милиционери ще гонят бащата на Джокович от Австралия заради позиране на снимка с фен с надпис Z.
    На запад всеки журналист е агент на ЦРУ, хапва и снася.
    Тази милиционерщина, която беше в Съветския съюз е изключително бледо копие на милиционерщината на запад.

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зомбиленд

    3 8 Отговор
    Само официалната пропаганда по държавната телевидение

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Руснаков

    7 8 Отговор
    Царете на Комедията...такива са Кремъл....
  • 15 А ПО ЛЕКО

    6 4 Отговор
    А ЗАЩО ДА НЕ Е НОРМАЛНО ДА ЗАБРАНЯТ ....МЕДУЗА , ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО СА ......НЕПРИЯТНИ .....МЕДУЗИТЕ.....???!!
  • 16 Читател

    12 5 Отговор
    Защо ли не кажете нещо за "Дожд" който въпреки че беше критично настроен против Кремъл беше забранен в "демократична" Европа и то само след 3 месеца работа а в "тоталитарна" Русия просъществува 12 години.

    Май в Европа всички медии които не са на хранилка на чичко Сорос и които не следват линията на американската пропаганда ги забраняват - та къде е диктатура и къде е демокрация.

    "Meduza, един от най-четените независими новинарски сайтове в Русия" - продължавате с лъжите и пропагандата:
    - първо изобщо не е от най-четените с няколко хиляди читателя.
    - второ изобщо не е независим защото се "спонсорира" от краварите.

    Коментиран от #20

  • 17 Нормално

    3 2 Отговор
    Все пак е демократична и правова губерня.
  • 18 Мишел

    6 2 Отговор
    Сред забранените в Русия медии и НПО организации, няма нито една, която да не е финансирана от САЩ .
    Забранените и заглушавани на територията на НатО руски медии са финансирани от руското правителство. Но в ютюб САЩ вече трият клипове на независими автори, а и вече забраняват достъп до ютуб на тези автори, ако не хулят руската специална операция.
  • 19 Kaпитализъм

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Зомбиленд":

    ... в действие!!! А в "свободна" България спряха руските телевизии, страх ги тресе, че русофилското население, като нищо може да ги изхвърли от хранилката (говоря лично за недоразумението Лозанов)!!!
  • 20 Ротшилд

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Читател":

    Аз и моите медии казваме кое е пропаганда. Не населението. Населението се труди, за да гради новия световен ред.
  • 21 Някой

    5 0 Отговор
    Че защо да не спре този сайт, дето разнася само антируски гнусотии? Как може да се спират неудобни сайтове в демократичните страни? Ето - цяла Европа и САЩ спряха достъпа до руски медии, но това не е проблем. А сега пискат защо Русия спира отрочето им.
    Двойни стандарти в действие.
  • 22 Крымчанин

    2 0 Отговор
    като сложиха саксии на главите си, украинците започнаха да скачат по площадите, призовавайки да избият всичко руско, изгориха живи хора в Одеса, започнаха АТО под командването на Турчинов през 2014 г. срещу дисидентите в Югоизтока, нарекоха братята си не -Славяни, наречени монголи, колорадски бръмбари, забраниха всякаква литература на руски и руски писатели, композитори, художници, пренаписаха историята и накрая, напълно обезумяла, Украйна започна да заплашва да взриви електроцентрала и да затвори водопровод към Крим. Една малка част от написаното е достатъчна, за да изтрие Украйна от картата на света
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Американец

    0 0 Отговор
    Първо танкове, после ядрени бомби. Сложете край на тази луда война сега“, каза Тръмп
  • 25 Точно така

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Анти-маймуна":

    Точно така!!! С тази разлика, че при нас милиционерщината беше в държавен интерес, а западна(ла)та милиционерщина е в частен интерес.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания