Last news in Fakti

28 Януари, 2023 07:43 971 2

Хърватия и Сърбия обсъждат нерешени въпроси

  • хърватия-
  • сърбия-
  • среща-
  • министри

Днес ще се проведе неформална среща на външните им министри

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман ще повдигне въпросите за изчезналите по време на войната, обезщетенията на бивши затворници в концентрационни лагери и регионалната юрисдикция за военни престъпления в "кратка неформална среща" със сръбския си колега Ивица Дачич, съобщиха от министерството на външните работи на Хърватия, предаде Хина, цитирана от БТА.

Двамата министри ще бъдат гости днес на традиционното събитие на хърватите буневци в Суботица, Сърбия. Хърватското външно министерство заяви, че Гордан Гърлич-Радман също ще повдигне въпросите за обезщетението на семействата на хърватски граждани, убити през 90-те години на миналия век по време на агресията срещу Хърватия и реципрочността на политическото представителство на етническите малцинства на всички нива на управление в съответствие с двустранното споразумение от 2005 г. и защитата на етническите малцинства.

Министерството заяви, че "евентуална официална среща ще има смисъл, ако съдържа пътна карта за разрешаване на споменатите проблеми, като се има предвид, че досега не е постигнат напредък в нито една област".

На традиционното събитие, което се провежда от 1879 г., ще присъстват и хърватският депутат Милорад Пуповац, председател на Независимата демократична сръбска партия, и сръбският министър Томислав Жигманов, председател на Демократичния съюз на хърватите във Войводина.

В края на миналата година сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че сръбският президент Александър Вучич го е помолил да размрази отношенията между Сърбия и Хърватия. На 6 януари Дачич присъства на приема за Коледа на Сръбския национален съвет в Загреб. На 19-ти януари хърватският премиер Андрей Пленкович и сръбският президент Александър Вучич проведоха разговори в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, напомня Хина.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А тъй наааа

    6 2 Отговор
    Щом искаш пак любов, кажи със колко ми изневери? Сърбите няма да си научат урока! 50 години имаха държава, и си мислят че балканите са техни! Цялата им история васали на византийците, заради тях днес не сме чак до Ламия!
  • 2 Над 100 000 македонски българи са минали

    6 2 Отговор
    през югославските концлагери - Идризово, Герово, Ясеновец и др. Над 20 000 българи са убити от сръбските
    комунисти ! Защо нашата историография не говори за това ?
    Защото продължават на хрупат на руската ясла и заради това не смеят да кажат нищо за сръбския терор в Македония. Така се е стигнало до този страх да не смееш да кажеш, че си българин ! А си казал, веднага са ги пращали в концлагер за 5 г.