30 Януари, 2023 06:04 1 258 15

САЩ се притесняват от възможен конфликт с Китай заради Тайван

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • майк минихан

Вероятността за такъв е "много голяма", смята генерал Майк Минихан

САЩ се притесняват от възможен конфликт с Китай заради Тайван - 1
Снимка: ВВС на САЩ

Високопоставен републиканец в Конгреса на САЩ заяви, че вероятността от конфликт с Китай заради Тайван "е много голяма", след като американски генерал предизвика недоумение с меморандум, в който се предупреждава, че САЩ ще воюват с Китай в рамките на две години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В меморандум с дата 1 февруари, но публикуван в петък, генерал Майк Минихан, който оглавява Командването за въздушна мобилност, пише до ръководството на това звено, състоящо се от около 110 000 души персонал: "Интуицията ми подсказва, че ще воюваме през 2025 г."

"Надявам се, че той греши... Мисля обаче, че е прав", заяви Майкъл Маккол, новият председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ, пред Фокс Нюз днес.

Мнението на генерала не е позиция на Пентагона, но показва загриженост на най-високите нива на американската армия от евентуален опит на Китай да постави под контрол Тайван, за който Китай претендира, че е негова непокорна провинция.

През 2024 г. и в САЩ, и в Тайван ще се проведат президентски избори, което потенциално създава възможност за Китай да предприеме военни действия, пише Минихан.

Маккол заяви, че ако Китай не успее да поеме контрола над Тайван по безкръвен начин, тогава "по моя преценка те ще погледнат към военна инвазия. Трябва да бъдем подготвени за това."

Той обвини администрацията на президента Джо Байдън от Демократическата партия в демонстриране на слабост след неуспешното изтегляне от Афганистан, което може да направи войната с Китай по-вероятна.

"Вероятността да станем свидетели на конфликт с Китай и Тайван и в Индо-Тихоокеанския регион е много голяма", заяви Маккол.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адам Хилтън

    16 0 Отговор
    Пък Куба хич не се притеснява от нападение от САЩ, въпреки множеството "специални операции" през 60-те, произволното нарушение на въздушното пространство, наскоро разсекретените от самото ЦРУ планове за масирано нападение над Куба чрез бомбардировки и избиване на хиляди. Да не говорим за нелегалното ембарго срещу малката държава, която въпреки него има по-висока средна възраст на живот от САЩ.
  • 3 Да, бе

    14 0 Отговор
    Те едни козари не можаха да победят и се изнесоха експресно от Афганистан, пък тръгнали да се притесняват от Китай...
  • 4 истина ти казвам

    21 0 Отговор
    Ми да не си врът носовете там където не им е работа и нема да имат притеснения!
  • 5 От страни

    10 2 Отговор
    Нема да има никъв конфлит - китайците с малки групички по 200 милиона ще навлезнат в САЩ а там ще ги посрешнат тия от чайнатауните с машите и ножовете в ръка - мисля си че за няколко часа ще свършат работа. Бухаха.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нашата полиция ни пази

    1 13 Отговор
    Добре, че САЩ все още успяват да въздържат такива режими по света от военна агресия!!! Световния полицай......от време на време се налага да понабие някой кривнал от правия път....но без тях света щеше да е свидетел на множество конфликти и поглъщане на малки държавици от големи авторитарни режими.
  • 8 Мишел

    12 0 Отговор
    САЩ са признали само единен Китай , но не и Тайван. Отношенията между Китай и неговата провинция Тайван са вътрешни работи на Китай. Война с Китай заради Тайван означава поредната военна намеса на САЩ във вътрешните работи на друга държава.
    В САЩ твърдят, че до 2030 китайската армия ще е най силната в света, с ядрени сили, съизмерими с тези на САЩ. Но и сега Китай не е от противниците, с които САЩ ще посмее да влезе във война. Живее им се на американците, затова избират да воюват само с мн
  • 9 Коментар

    11 1 Отговор
    Какво им става на сащисаните?Преди така не бяха.Само войни са им в главата.Направо все едно се чудят къде да подпалят света.Дано се оправят.По принцип нямат право да се месят на други народи,които си имат различни разбирания от векове...все едно извънземните да им се месят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "От страни":

    Само да не стане да им намерят само маратонките на Тея малките жълтурчета. Хихи
  • 12 Колко

    4 0 Отговор
    да се притесняват? Че те направо го търсят този конфликт.
  • 13 777777

    2 0 Отговор
    Скъпи американске приятели , защо се притеснявате?Вие какво общо имате с това,колко надалече е вашата родина,никакъв снаряд неможе да падне случайно,на ваша територия,както преди години от Сърбия падаха в България,но вие сте къде,къде надалече от тоя конфликт.Ако се страхувате приберете се по къщите си и повикайте СИНИТЕ КАСКИ да ви пазят,те създават уют и конфорт.
  • 14 ира

    1 0 Отговор
    Тоя сган тези от убийци и престъпници омръзнаха на всички.Няма мир и спокойствие наивно и глупаво е да се мисли,че Светът може да се развива мирни и спокойно докато съществува това зло.Само разпадането на тая престъпна страна ще спаси човечеството.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.