Last news in Fakti

30 Януари, 2023 08:30 1 158 11

В Австралия издирват радиоактивна капсула, изпаднала от камион в пустинята

  • австралия-
  • радиоактивна капсула-
  • пустиня

Не е ясно от колко време липсва радиоактивната капсула, част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда

В Австралия издирват радиоактивна капсула, изпаднала от камион  в пустинята - 1
Снимка: Shutterstock

Британско-австралийският минен гигант "Рио Тинто" (Rio Tinto) днес се извини за изгубването на малка радиоактивна капсула, за която се смята, че е паднала от камион и което предизвика радиационна тревога в някои части на обширния щат Западна Австралия, предаде Ройтерс.

Не е ясно от колко време липсва радиоактивната капсула, част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда.

Уредът е бил взет от специализиран изпълнител от мината на "Рио Тинто“ в Гудай-Дари на 12 януари. Когато е бил разопакован на 25 януари, измервателният уред е намерен счупен, липсвал един от четирите монтажни болта, а винтовете на уреда също са изчезнали.

Властите подозират, че вибрациите на камиона са причинили разхлабване на болта и радиоактивната капсула е изпаднала от уреда в опаковката и след това от пролука в камиона.

Сега властите са изправени пред нелеката задача да я търсят по протежение на 1400-километровия път на камиона от Нюман, малък град в отдалечения регион на Кимбърли, до складова база в североизточните предградия на Пърт.

Сребърната капсула, с диаметър 6 мм и дължина 8 мм, съдържа цезий-137, който излъчва радиация.

Властите препоръчаха на хората да останат поне на пет метра от капсулата, ако се натъкнат на нея, тъй като по-близкия досег до нея може да причини радиационни изгаряния или лъчева болест, въпреки че добавят, че рискът за това е сравнително нисък.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    10 2 Отговор
    Австралия и тя ли подготвя терористична атака срещу Иран? ......след САЩ, Израел, Англия и Покрайна.

    Коментиран от #5

  • 2 ПА ОНА Е НА ПАЗАРО У ИЛИЕНЦИ

    4 1 Отговор
    БЕВЕЕВА
  • 3 Сурва

    4 0 Отговор
    Имаше нещо и преди с тази мина Рио Тинто?
  • 4 дядото

    7 2 Отговор
    ти да видиш.доколкото знам,австралия не е ядрена държава,а не само че притежава,но и губи из пустините си ядрени капсули.светът отива по дяволите.моля се само да няма оцелели.толкова сме не съвършени,че по-добре да ни няма.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 баба Гицка

    6 0 Отговор
    6 на 8 мм. ... И как ще я намерят, ако не я засекат от космоса по активността, ако излъчва?
  • 7 ПарапетПетко

    6 1 Отговор
    В Съветския Съюз губят подобна капсула в кариера за чакъл и така и не успяват да я открият навреме.
    Намират я доста години по-късно в бетонен панел, след смъртта на няколко деца, живели в една и съща стая в панелен блок в Украйна. Доколкото си спомням децата бяха от различни семейства. Първото семейство продава апартамента и трагедията се повтаря и с новодомците. Когато най-накрая се усъмнили, проверката и откриването са лесни. Радиацията е лесно да бъде видяна от подходящ уред дори през дебел бетон. Дано австралийците имат повече късмет.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    В една латиноамериканска държава, крадци - любители на метали плячкосали от апарат от изоставена болница, радиоактивно вещество на прах, мисля че беше Цезий 137. Продали го на някакъв шаман, който си мажел лицето - около очите и устата, защото светел и на светло. По-точно излъчва леко сияние. След време, някакви будни хора се усетили, че светещия прах, който ползва шамана, има нещо съмнително и извикали спец. служба да установи какво е това.
  • 11 един от многото

    1 0 Отговор
    В торбичката на кенгуруто от снимката , търсиха ли?
Новини по държави: