Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 02:20 1 676 13

Журналистически организации напускат Международната федерация заради Русия

  • журналисти-
  • медии-
  • русия

На московските медии било позволено да останат членове

Журналистически организации напускат Международната федерация заради Русия - 1

Журналистически профсъюзи от Финландия, Норвегия, Дания и Исландия ще напуснат Международната федерация на журналистите в знак на протест срещу извършваната от нея, по думите им, "порочна дейност", в това число, защото е било позволено на журналистите от руските държавни медии да останат членове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Международната федерация на журналистите, която представлява 600 000 журналисти в 146 страни, отхвърли обвиненията като "фалшиви, клеветнически и вредни".

Членовете от северноевропейските страни обвиняват организацията в недемократични действия, неетични финансови практики и в това, че е позволила на представителите на руските държавни медии да запазят членството си.

"Наричаме това порочна дейност", заяви Хане Ахо, председателката на Съюза на журналистите във Финландия.

Лидерът на Норвежкия журналистически съюз Даг Идар Трюгестад каза, че профсъюзите от години се борят за въвеждане на демократични правила за изборите в организацията, както и за прозрачност във вземането на решения и на харченето на средства.

Международната федерация на журналистите каза в имейл до Ройтерс, че изпълкомът ѝ е задвижил официална процедура по прекратяване на членството на Съюза на журналистите в Русия. Тя допълни, че се прави одит на разходите всяка година и че е бил направен опит да се отговори на всички въпроси, зададени от северноевропейските страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    27 5 Отговор
    Скандинавците: "В името на демокрацията, трябва да изгоните недемократично руските журналисти! Иначе сте недемократични!" - Лицемерие 101

    Коментиран от #9

  • 2 Гориил

    24 3 Отговор
    Международната федерация на журналистите е измислица, която няма нищо общо със свободата на словото, развитието на демокрацията, сближаването на народите и защитата на правата на журналистите на всички континенти на планетата. Всъщност федерацията се оказа лост за политически натиск, контролиран от Вашингтон, инструмент за репресии срещу неугодни хора и рупор на цинична и неморална дезинформация.Всеки, който се присъедини към международна организация, веднага е обект на изнудване, терор и затваряне на уста.
  • 3 бгхжгф

    20 4 Отговор
    То това ако са журналисти че да се замислиш. А те кочияши и слуги на чичо Сам. Накупени на килограм. Сега били обединени срещу Русия, моля? Цял свят ви разбра какви сте и ви се смее. 600 000 мишки. Жалка история.
  • 4 "Руски държавни медии"-ли?

    3 18 Отговор
    Все едно Севернокорейски медии.Нормално е да напускат. Същото е като в организация на девици, организаторите да са допуснали 3 практикуващи, хероинозависими руски проститутки

    Коментиран от #5

  • 5 Гориил

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от ""Руски държавни медии"-ли?":

    Западните професионални организации се оказаха ненужни и излишни на световната общност Китай, Индия, Русия, Иран, Турция, Бразилия да формират алтернативни центрове.Западът ще трепери от ужас, ако разбере какво го очаква след десет години.
  • 6 Ицо

    7 2 Отговор
    Дреме и на Русия
  • 7 Браво

    8 0 Отговор
    Ей та това се казва журналисти! Застават смело срещу силните на деня, и за свободната журналистика. А не някакви страхливи наведени мижитурки, пазещи хлебеца си, изпълняващи заповеди отгоре! Поклон!:):)
  • 8 Ксаниба

    7 1 Отговор
    Напусскат, па бият негрите и им горят книгите
  • 9 Ъъъъ

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Какво лицемерие бе? Русия води нацистка война! Подкрепата към нацизма трябва да се преследва.

    Коментиран от #12

  • 10 Аноним

    0 0 Отговор
    На хартия Болгари е демократична държава. На практика е обикновена диктатура. Занимава се с русофобска пропаганда от сутрин до вечер
  • 11 Реалистът

    1 0 Отговор
    Международната федерация на журналистите е същата като световната здравна организация.Такива глобални организации имат само една единствена цел ,да диктуват законите в тях и да създават капитали които да използват НЕ по предназначение
  • 12 Вярно,

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ъъъъ":

    гони нацистите до дупка
  • 13 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор
    Югославия е вече история, обаче комунистическата ТАНЮГ не е ....?
    СССР е вече история, обаче комунистическата ТАСС не е ....?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания