Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 19:50 1 319 5

Експерти: Земетресението в Турция се очертава като най-смъртоносното за настоящото десетилетие

  • турция -
  • земетресение-
  • сирия

Трусът с магнитуд 7,8 бе регистриран в 4,17 ч. местно време (1,17 ч. по Гринуич) в окръг Кахраманмараш, на около 60 километра от сирийската граница. През 1822 г. трус с магнитуд 7 в този район е убил около 20 000 души

Експерти: Земетресението в Турция се очертава като най-смъртоносното за настоящото десетилетие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Среднощното земетресение, разтърсило Югоизточна Турция и причинило жертви и щети и в съседна Сирия, вероятно ще бъде едно от най-смъртоносните за това десетилетие, отбелязва Ройтерс, като цитира коментари на британски сеизмолози и експерти в областта на оценка и превенция на рисковете.

Трусът с магнитуд 7,8 бе регистриран в 4,17 ч. местно време (1,17 ч. по Гринуич) в окръг Кахраманмараш, на около 60 километра от сирийската граница. В края на сутринта ново силно земетресение с магнитуд 7,5 разтърси Югоизточна Турция.

Епицентърът на първия трус е бил на около 26 километра от турския град Нурдагъ, на дълбочина от около 18 километра. Трусът е бил на Източно-анатолийския разлом.

През 1822 г. трус с магнитуд 7 в този район е убил около 20 000 души.

Съпоставено с труса в Централна Италия с магнитуд 6,2, станал през 2016 г., в който загинаха около 300 души, днешното земетресение е излъчило 250 пъти по-голяма енергия, според Йоана Фауре Уолкър, ръководителка на Института за намаляване на рисковете и бедствията в Юнивърсити колидж в Лондон.

Източно-анатолийският разлом е от типа разломи на приплъзване. При тях солидните скални плочи се притискат и бутат една друга по продължението на вертикална разломна линия, което поражда напрежение, докато накрая едната от плочите се плъзне с хоризонтално движение, като освободи огромно количество напрежение, което може да предизвика земетресение.

Разломът Сан Андреа в Калифорния може би е най-прочутият такъв в света.



Учени припомнят, че след земетресението от 1822 г. в Турция вторични трусове е имало и на следващата година.

Финалният брой на жертвите от днешната стихия все още не може да се прогнозира. Трус с магнитуд 7,8 в Непал през 2015 г. отне живота на близо 900 души, припомня Роджър Мусон, изследовател от Британския геоложки институт и споменава за хиляди и дори за десетки хиляди жертви.

Според последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300, допълва Франс прес.

В Турция загиналите са 1541, а ранените са 9733. А в Сирия трусът е отнел живота на 851 души, а ранените са най-малко 2326, като данните са и за районите под контрола на сирийските власти и за районите под контрола на сирийските бунтовници.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    8 0 Отговор
    Чуждите дипломатически мисии се разбягаха, че имало опасност за тях. И след това стана земетресението. Дали някой не е премълчал нещо
  • 2 аллах бави но не забравя

    9 4 Отговор
    толкова жалостиви пасквили не бяха избълвани за ден когато потопа отнесе българите в карлвско! защо ли - небългарски медии зомбират стадото в българския резерват!
  • 3 Ел Греко

    4 4 Отговор
    Еийй..не се научиха тия да строят и това си е.Трагедия голяма посред зима..ама...кой както си Е постлал. Практика е в Турция да влагат морски пясък в бетона.И после тоя бетон се рони като захар от арматурата...а че и от нея пестят и това е вярно. Гледал съм гърчолята..блъскат бетон и желязо като ненормални, всичко е на колони и трегери. А с тухли само преграждат.

    Коментиран от #4

  • 4 Офф-чар

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ел Греко":

    Бай, бабо да не стане и тука такова. Новото ни строителство е много по-зле от тяхното.
  • 5 Роза

    3 7 Отговор
    За съжаление турците имат лоша карма!Тя иде от историята им,пълна с вековни завоевания и кръвопролития!
Новини по държави: