28 Август, 2013 17:06 1 480 0

300 нелегални емигранти спасени от 2 претъпкани лодки край Сицилия

  • сицилия-
  • емигранти-
  • италия

В едната е намерено новородено бебе с все още неотстранена пъпна връв

300 нелегални емигранти спасени от 2 претъпкани лодки край Сицилия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 300 имигранти, повечето от които сирийци, бяха спасени от 2 препълнени лодки край Сицилия, съобщи Би Би Си.

Командирът на крайбрежната полиция Лука Сансилио заяви, че на борда на едната е било открито родено в морето преди четири дни момиченце. То било с все още неотстранена пъпна връв. Според него, детето и неговата майка са в добро здраве. Те пътували заедно с още 191 души в лодката.

Другата лодка е превозвала 150 имигранти. Пътниците и от двата плавателни съда са били откарани на пристанището в Сиракуза. Според Сансилио в момента към Италия се насочват повече сирийци от когато и да било преди. През това лято хиляди бежанци предприеха опасно пътуване от бреговете на Северна Африка към Италия или Малта. Те бягат от конфликта, избухнал през 2011 г.

Подобен случай имаше и в Малта през вчерашния ден. Там местните въоръжение сили спасиха 102-ма  мъже и 13 жени от препълнена лодка. По-малко от 24 часа по-късно беше засечена втора лодка с бежанци, пътуващи към острова.

За всеки нелегален имигрант, пристигнал в държава от ЕС, трябва да се прецени има ли основание той да кандидатства за политическо убежище.

Италия и Малта вече призоваха европейските си партньори за помощ по споделянето на отговорността за осигуряването на подслон за бежанците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: