7 Февруари, 2023 11:00, обновена 7 Февруари, 2023 13:46 3 629 18

Защо земетресението в Сирия и Турция е толкова пагубно (ВИДЕО)

  • земетресение-
  • сирия-
  • турция -
  • опустошително

Броят на загиналите и на ранените в Турция и Сирия не спира да расте

Защо земетресението в Сирия и Турция е толкова пагубно (ВИДЕО) - 1
Снимка: Rami Al Sayed / Спасено дете в развалините на срутила се от опустошителното земетресение сграда в гр. Jandaris близо до Afrin, Сирия

Мощното земетресение, което разтърси вчера Южна Турция и съседна Сирия, се оказа опустошително заради комбинация от фактори - часът, в който стана, мястото - относително спокойна от два века насам разломна линия - и зле построени сгради. Трусът с магнитуд от 7,8, бе последван вчера сутринта от втори трус с магнитуд 7,5. Тази сутрин имаше още едно силно земетресение.

Броят на загиналите и на ранените в Турция и Сирия не спира да расте. Причината за това увеличение е мощността на сеизмичното събитие, безпрецедентно в Турция от земетресението през 1939 г. в Ерзинджан с магнитуд 7,8. Вчерашното земетресение освен това стана в един много населен район.

Земята се разтресе вчера първо в 4,17 ч. и всички, които спяха се оказаха заклещени под рухналите си домове, казва Роджър Мусон, изследовател в Британския геоложки институт.

Освен това строителството на жилищата не отговаря наистина на фактора "зона със значителен сеизмичен риск", допълва Мусон, който е автор на книга, посветена на земетресенията. А пък това неотговарящо на фактора "висок риск" качество на строителството може да се обясни с това, че сеизмичната разломна линия, на която се намират сградите, беше относително спокойна в миналото.

Турция е разположена върху една от основните сеизмични зони на планетата. През 1999 г. там бе регистрирано земетресение на Северноанадолския разлом в северния район Дюздже, в което загинаха над 17 000 души.

Вчера земята се разтресе в другия край на страната, близо до границата със Сирия, по протежението на Източноанадолския разлом. Там не е имало значително земетресение от над два века насам, което може би е подтикнало населението да игнорира факта, че този разлом е опасен, казва Роджър Мусон. Този продължителен период без силно земетресение там означава, че едно голямо количество енергия е могло да се натрупа по протежението на разлома. Тази хипотеза бе потвърдена, според изследователя, и от мощния втори трус след първия трус вчера.

Земетресението от вчера е почти повторение на земетресението, станало в зоната на 13 август 1822 г. с магнитуд, оценяван на около 7,4 от сеимолозите. Този трус по онова време е предизвикал огромно количество разрушения, цели градове са били опустошени, а се смята, че загиналите са били десетки хиляди, припомня Роджър Мусон.

Земетресението от вчера стана на малка дълбочина - около 17,9 километра - близо до град Газиантеп и неговите два милиона жители. То бе предизвикано от движение на север на Арабската тектонична плоча, която напредва в Турция, обяснява сеизмологът.

Когато напрежението става прекалено силно, плочата напредва рязко и освобождаването на енергия при това движение предизвиква значително земетресение, като това, което стана вчера, посочва специалистът.

Мащабите на разрушенията зависят също от дължината на разцепването на земята по протежението на разломната линия - около стотина километра в случая със земетресението от вчера, казва сеизмологът. Това означава, че която и да е точка в близост до тези 100 километра се е озовала де факто в центъра на труса.

Строителството на сгради е предоминиращ фактор, когато се случва земетресение, казва от своя страна Кармен Солана, която е вулканолог от Британския университет в Портсмът.

"Устойчивостта на инфраструктурата за жалост не е еднаква на всички места в Южна Турция и особено в Сирия. Следователно спасяването на хората сега зависи от бързината, с която се извършват спасителните операции", посочва тя.

Трусът в Турция през 1999 г. стана повод за законодателство, прието през 2004 г. и задължаващо всяко ново строителство да се подчинява на критерии за сеизмична устойчивост.

Мащабите на разрушенията, констатирани вчера, трябва да накарат турските власти да проверят дали законът е бил спазен, според Джоана Фор Уолкър от Института за намаляване на рисковете и катастрофите към Юнивърсити колидж в Лондон.

Много сгради рухнаха като палачинки, допълва вулканологът Бил Макгуайър от същия лондонски университет. Това се случва, когато стените и подовете не са достатъчно солидни, всеки етаж се срутва вертикално върху този под него, като оставя малко шансове за оцеляване на обитателите, обяснява той.

Не е рядкост да се види на места една сграда, почти непокътната от труса, и до нея, следващата сграда - напълно срутена заради съмнително строителство или лоши материали, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 25 Отговор
    Турция е концлагер.
  • 2 Последния Софиянец

    31 2 Отговор
    Милиони хора на улицата в студа.Ужас!
  • 3 Да бъдем смирени !

    17 14 Отговор
    БОГ и АЛЛАХ ни наказват
    за простотиите, които правим
    на ЗЕМЯТА !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    14 22 Отговор
    Американските разчистват терена и извадиха Турция от играта.
  • 6 Зззз

    40 3 Отговор
    Да не дава господ да стане нещо подобно в България. Ще блесне качеството на новото строителство ,извършено със строителни материали 3 качество ,от работници без опит и без технически контрол.За сметка на гражданите разбира се.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 17 Отговор
    краварите са задействали системата HAARP и щото е неуправляема е ударила турция

    место русия

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Краят на дните

    10 12 Отговор
    Апокалипсисът идва
    Няма спасение
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пръц

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Логика?":

    Кои и какви книги да чете,след като цензурата и НПО "Отровено общество" не позволяват да се издават книги с алтернативно съдържание освен псевдо издания на съмнителни автори?
    Да не влизам в подробности .
  • 13 провинциалист

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Логика?":

    Българинът чете и може да посочи статия със заглавие Induced seismicity в англоезичната уикипедия, особено в частта, засягаща 2017 Pohang earthquake.
  • 14 Стамат

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    довечера набора пак ще си играе с теб
  • 15 отшелника

    2 6 Отговор
    ЗАЩОТО ЯДОСАХА БОГ КАТО ОСКВЕРНИХА СВЕТА СОФИЯ И ПРАВЯТ БЛОКОВЕТЕ ОТ МОРСКИ ПЯСЪК , ТУРЦИТЕ СА ...
  • 16 САЙГОН

    2 8 Отговор
    Щото са страни от 50тия свят населени с Кафяви Джунгали
  • 17 Търновец

    0 1 Отговор
    В Търново мафията години наред вкарва силно некачествен според познати строители турски цимент който се лющи още на втората година, а гробищните фирми дори не дават две години гаранция, в Япония такива земетръси са чест явление, аз съм моделирал сеизмични въздействие на компютър във Fermilab, това което става в Турция а и у нас говори за корупция

    Коментиран от #18

  • 18 Шофьор

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Търновец":

    Съгласен съм с теб, плюс това съдържа азбест, който е канцерогенен и причинява рак.Така е защото мутрите съсипаха наще циментови заводи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания