Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 08:30 1 008 17

Четирима учени заминават днес към групата ни за Антарктида

  • антарктида-
  • учени-
  • експедиция

Четирима учени участват в последната група на 31-та Национална антарктическа експедиция, която ще отпътува днес от София

Четирима учени заминават днес към групата ни за Антарктида - 1
Снимка: Shutterstock

Последната група на 31-та Национална антарктическа експедиция, в която има четирима учени, ще отпътува тази сутрин, в 07:00 ч, от Терминал 2 на Летище София.

В нея са включени мениджърът по логистиката на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев, микробиоложките доц. д-р Петя Орозова и гл. ас.д-р Снежана Русинова-Видева, ихтиологът доц. д-р Тихомир Стефанов, почвоведът д-р инж. Чавдар Желев, логистикът-строител инж. Невян Симеонов и логистикът-полеви асистент Александър Недялков.

Ръководителят на групата Драгомир Матеев отбеляза пред БТА на летището, че в групата са учени, чиито проекти са финансирани в последната сесия на Центъра за полярни изследвания. Основните задачи, които стоят пред нас, са да изпълним максимално научната програма и да приключим с изграждането на основите за новата лаборатория, както и да зазимим базата, така че да може догодина, когато пристигнем в следващия сезон, да може тя да работи нормално.

Както БТА писа, биолозите, които участват в експедицията, ще уловят и транспортират в специален контейнер живи екземпляри от куриозната ледена риба с бяла кръв и други интересни представители на антарктическата морска фауна, които ще бъдат изложени в аквариумите на експозицията на Пловдивския природонаучен музей.

Последната група ще лети с гражданска авиация по маршрута София – Амстердам – Сантияго де Чили – Пунта Аренас. В Пунта Аренас, чилийско пристанище на брега на Магелановия проток, групата ще се качи на специален полет със самолет, нает от португалската антарктическа програма, специално за логистична подкрепа на програми от други държави, до съседния на остров Ливингстън, остров Кинг Джордж. Там ще ги очаква българският научноизследователски кораб - НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий”, за да ги откара, заедно с испански полярници, до о-в Ливингстън, където са разположени българската антарктическа станция “Св. Кл. Охридски” и испанската станция “Хуан Карлос I”.

Очаква се корабът НИК 421 да пристигне на базата на 13 вечерта или на 14 сутринта, разказа вчера пред БТА проф. Пимпирев. Той отбеляза, още, че последната група, която днес отпътува от София, ще пристигне в българската база вероятно около 18 февруари, в зависимост от времето.

Ученият определи експедицията до този момент като изключително успешна. Положително, според него, е и първото историческо плаване, което българският научноизследователски кораб прави. Той вече наближава към нос Хорн, така че му предстои влизане в пролива на Дрейк, каза Пимпирев и отбеляза, че плавателният съд и екипажът му са се справили отлично с този дълъг път. Имаше много изказвания от рода на “продънено корито”, хейтваха по негов адрес какво ли още не още, а се оказа, че това е един стабилен кораб, който беше посрещнат, както и нашите полярници, като герои в Мар дел Плата, посочи още професорът.

Пимпирев разказа още, че минавал през пролива Дрейк поне 40 пъти, докато сега почти всички, които пътуват нататък, ще минат за пръв път. “Ако уцелиш лошо време, преминаването е тегаво, но някой път е тихо. Зависи. Но все пак те имат много точни метеорологични прогнози. Следят се непрекъснато. На борда има един опитен аржентински капитан, който фактически също е от помощ за преминаването на Дрейк и после, разбира се, не е само Дрейк. Дрейк ще се мине”, каза проф. Пимпирев и допълни, че условията в морето около Ливингстън и Южношетлъндските острови са много сложни. Това са води с ледени блокове, доста по-различно е отколкото да плаваш в Атлантическия океан, каза още ученият.

Той отбеляза, че като ръководител на експедицията всеки ден поддържа връзка както с кораба, така и с учените на ледения континент.

Проф. Пимпирев напомни, че българската база на ледения континент бе открита в началото на декември и за това време се свърши огромна по обем главно научна работа. “И в момента имаме учени, които работят на полярната ни база. Те са вече два месеца и половина там”, каза ръководителят на експедицията. Той уточни, че когато нашият кораб “Св. св. Кирил и Методий” стигне до базата, ще остане две седмици там и след това ще тръгне обратно към България. Така експедицията ще завърши през първата половина на март.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхнкхйких

    11 0 Отговор
    Ракията е свършила идват с новият запас.

    Коментиран от #8, #9, #11, #17

  • 2 Опааа

    7 0 Отговор
    Колко още вееее? 😆 Тия чий го дърв.т там веее? Учени! 😆
  • 3 Ха дано

    6 0 Отговор
    със следващата група да тръгнат Р.Мравояда,Кире,Ококореното Теле и Стоянка Михайлова
  • 4 Приятно пътуване

    9 0 Отговор
    Да стяга групата от четиримата лентяи 4 каси с 30-годишно уиски "Гленфидич", 40 кашона със луканка "Маджаров-златна селекция" (65 лв. килото), кашон с вино "Дом Периньон" за стридите и контейнера с допълнителната резервна пиячка и пукницата....А ние докато си гризем коричката хляб, намазана с евтина лютеница от 7 лв. буркана ще ги гледаме по телевизията и радваме на техните открития....

    Коментиран от #5

  • 5 Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Приятно пътуване":

    БАНаджиите, купон до припадък, на държавна сметка.
  • 6 Кое?

    1 0 Отговор
    Тоя кораб, дето отплава, яко мезета, и аперитиви закара там
  • 7 глоги

    0 0 Отговор
    Четирима учени заминават днес ЗА АНТАРКТИДА,ЗА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ГРУПА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "йхнкхйких":

    Когато студентът-геолог Пимпирев, се обръща към АН-СССР за съдействие в организирането на българска експедиция до Антарктида, най-високомерно му е отказано...Най-неочаквано Англия го подкрепя и епопеята "Българи на Антарктида" започва....

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "йхнкхйких":

    БЪЛГAРCКO ПРИCЪCТВИE В AНТAРКТИДA... члeн нa СОMNАP (Cъвeт нa мeниджъритe нa нaциoнaлни aнтaрктичecки прoгрaми), SСАLОP (Кoмитeт зa aнтaрктичecки лoгиcтикa и oпeрaции), ЕPB (Eврoпeйcки пoлярeн бoрд) и SСАR (Нaучeн кoмитeт зa aнтaрктичecки изcлeдвaния).