Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 04:37 2 077 37

15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан

  • ссср-
  • афганистан-
  • талибани-
  • изтегляне

Това не беше просто война, това си беше варварство

15 февруари 1989 г. СССР се изтегля от Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock.com

На 15 февруари 1989 г. последният войник от експедиционния корпус на непобедимата Червена армия се изтегля от Афганистан. Поне такова беше основното послание на тогавашната пропаганда.

Това не беше просто война, това си беше варварство. Така навремето Едуард Шеварнадзе описа пред Дойче веле съветската интервенция в Афганистан, която се превръща в най-дългата война, водена някога от Съветския съюз.

Всичко започва в навечерието на Коледните празници през 1979 година. Части на Червената армия са изпратени в помощ на социалистическото правителство в Кабул. Москва се надява, че чрез военната интервенция ще успее да наложи правителство, което да следва заръките ѝ. Концепцията сработва, но само в афганистанската столица. В отдалечените райони на страната съпротивата бързо се разраства, а ислямските муджахидини започват война срещу "безбожния режим" в Кабул и чуждите окупатори.

Те получават подкрепа от САЩ и Саудитска Арабия. Пакистан се превръща в основна база на муджахидините и на ЦРУ. Сред хиляди доброволци в редиците на муджахидините Осама бин Ладен е просто име.

Тогавашният лидер на СССР Леонид Брежнев отказва да преразгледа стратегията. Той настоява за военно решение на конфликта. Позицията на Кремъл не се променя и при неговите наследници.

При избора на Михаил Горбачов за генерален секретар на КПСС е ясно, че тогавашното общество на СССР не иска тази война. На Горбачов принадлежат думите, че „Афганистан е нашата кървяща рана”.

Така се стига до 15 февруари 1989 г. Командващият съветския контингент генерал-лейтенант Борис Громов последен премина моста през река Амударя, гранична между СССР и Афганистан.

Голяма част от върналите се от войната "афганци" влязоха в подземните структури на организираната престъпност, други се сраснаха с наркосредите, а трети потънаха в мизерията.

Опитът на СССР и САЩ да „премерят сили на неутрална територия” доведе не само до рухването на социалистически блок, но и до непредвидими промени в ислямския свят и в радикалните терористични организации.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор
    БЛАГОДАРЯ господин МИХАЙЛОВ за ИСТОРИЧЕСКАТА и ПОЛЗНА статия
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    ПРИ ВОЙНА не важът ЗАКОНИТЕ
    ЦИЦЕРОН
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Много

    10 13 Отговор
    Много тенденциозна снимка! Празна лента в картечницата. И къде е къде е кутията? Лентата стои в кутия. Малка за 250 патрона или голяма за 500 патрона. Няма да ви разправям с такова на рамо как се прави марш на скок.

    Коментиран от #20, #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 шпионин

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Виетнам":

    ?"разбирач"!
  • 7 Лост

    16 9 Отговор
    А после отидоха каубоите и след и преди година и три месеца тъгъдък-тъгъдък обратно в Америка.
  • 8 Урюрвкос

    11 9 Отговор
    важна историческа подробност. Псковския 860-ти мотострелкови полк трябва да изненада противника в град Файзабад западен Афганистан. За тази цел на 24 дек 1979г започва преход от град Ош (Таджикистан) по билото на Памир със камионите и танковете. За един месец преминават 300км маршрут на височина от 3615 до 4655м при температури -30гр без нито една загуба и след кратък бой превземат град Файзабад. Преди тях Суворов е минавал през Швейцарските Алпи 1799г на височина 2000м и е загубил 30% от личния състав без бой.

    Коментиран от #34

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пешо

    17 12 Отговор

    До коментар #5 от "Виетнам":

    Сащ и съюзниците има колко години бяха в Афган ?! = 20год. Най-дългата за сащ.
    Ссср колко? = 10год.

    Коя беше по-технологичната армия? = САЩ
    Какво постигнаха ? = нищо
    Статистически кой е по-разумен и отстъпи по-рано = Ссср

    Коментиран от #27

  • 11 муджахедин халк

    11 6 Отговор
    тръгнаха като аслани,върнаха се ....
  • 12 СССР

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Виетнам":

    385 самолета Като си пуснеш конференцията на ген щаб САЩ ВСу е взела инициативата
    208 хеликоптера Вие нали разбирае че 150 ПВО на ВСУ системи са унищожени само за ден
    3121 безпилотника на СВО ,първия
    403 ЗРК
    7859 Бронева техника
    1019 машини РЗК
    4091 оръдия
    8375 воени автомобили
    Ротативката удари джакпота
  • 13 СССР

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Виетнам":

    СССР влиза в Афганистан по изричната молба на Правителството на Афганистан Като в началото отказва, Танковете от Т54 - Т64 се оказват особено ефективни в сравнение с Т72 в подобен тип партизански сражения.В Ирак САЩ -коалиция пъврата война влиза с 850 хил армия.
    Няма загуби ,въпреки бомбардировките над цивилни -истински бомбардировки , намя загуби на ВСУ .Просто пропаганда. Всички цели на СВО -сте слушали тяхното обявяване внимателно са почти изпълнени .Ескалация е възможна поради пропагандата.
  • 14 СССР..КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПОЗОР

    5 5 Отговор
    И в Авганистан се окакаха.....
  • 15 СССР...СЛЕД ВОЙНАТА СА РАЗПАДНАХА

    4 2 Отговор
    По комунистически
  • 16 СССР

    5 4 Отговор
    ПВО системи доставени на Виетнам от СССР и въоражение свлаят 5300 американски летателни апарата.
    Когато продължавате да лъжите за загубите на ВСУ по член 9 ти от Българската конституция следва да носите отговорност за дезинформация над българското насление и рисковете за неговото участие в конфликт коийто е кауза пердута или процес за ескалация към пряка война между НАТО и РФ .Ибеждаването на наслението че ВСу има способности или че ще се атакува руска територия - КРим е подстрекаване към пряк конфликт с ядрена страна.
  • 17 Абе вие

    5 3 Отговор
    дето слагате минусите, кажете какво не ви изнася? Или сте на надница и ги слагате като служебно задължение?
    Става въпрос за 4. Празна ли е лентата - празна е. Липсва ли кутията - липсва. Глейте си работата. Кажете на супервайзъра си да ви свърже през някакво прокси да можете да сложите още няколкостотин минуса. Жалки сте. Затова ще страдате от психични разстройства, не можете да преглътнете, че сте нищожества.

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 6332

    7 3 Отговор
    Teя такъв бой ядоха в Афганистан,че изгубиха десетки хиляди воиници.Добре,че паническия им бяг ги спаси от козарите да не стане по-голяма беля и туко виж Афганистан превземе и русия.

    Коментиран от #30, #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СССР

    9 2 Отговор
    ддкога ще лъжите Вий бе - по Новини , по медии , нявсякъде .Кога е имало масирани бомбардировки над Киев и всички Украиински градове сТу 22 - 46 бомби събира. Докога ще лъжите бе? Вий знаете ли че РФ започне ли истинска война там ще заприлича на кретерен руинен траншей. Защо лъжите за огромнит руски загуби и не казвате за загубите на ВСУ. Защо лъжите ВИй бе ? Защо Рф осигуряваше хуманитартни коридири за цивилнит епък Вий медиите "бомбрадирахте"

    Коментиран от #29

  • 24 Мдаа...!

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Много":

    Откъде да са виждали на живо-,,ПК"...?!Че да знаят да не публикуват снимка,само заради...снимката...!
  • 25 А може би...

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Абе вие":

    ...снимката не е подбрана случайно...!И всъщност даже да е много професионална...!Защото..!Символизира вече края на Руско-Афганската война-с празна лента-без патрони и в черно-бял отенък...

    Коментиран от #31

  • 26 СССР

    6 2 Отговор
    Докога ще лъжите че ВСу разполага с ПВО системи и затова не ги бомбардират ? Останали са 14 системи запдни, 480 системи са унищожени. Едно от най наситените ПВо системи разполагаше Украйна. Докоага ще лъжите бе?Докога ще лъжите че няма д асе изпращат танкове , пък се изпратиха, че няма да се изпращат самолети , пък ще се пращат . Че се зпазват . По кое право са тия санкии бе. Що лъжит ехората бе. По кое право на Световнат търговска организация налаагате санкции преди войната, По кое международно право крадете ,запорират средства?
  • 27 ИСТИНАТА!

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    СССР се оттеглиха от Афганистан бавно и спокойно-на собствен ход...!
    САЩ избягаха позорно, бягайки чрез глава,подгонени от афганистанските козари,като висяха закачени за колесника на самолета...
  • 28 Вакccини продава,евтино ги давам........

    6 2 Отговор
    Който учи история направо си губи времето.Те изопачават факти и документи от преди 30-40 години . СССР никога ама НИКОГА не е нападал Афганистан.Както пише един от по-горните постове,СССР е поканен от ЗАКОННО ИЗБРАНОТО АФГАНИСТАНСКО ПРАВИТЕЛСТВО. А Талибаните са пакистанци.
  • 29 Путин...

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "СССР":

    ...никога няма да нареди за Киев,както Чърчил нареди за нашата София...-
    ,,ПРЕВЪРНЕТЕ ОТ КИЕВ-КАРТОФЕНО ПОЛЕ...!!!
    И ще ми говорите за демократични и хуманни ценности...!Ай бЕгайте от тука...!
  • 30 За...

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "6332":

    ...Краварите говориш,нали...!
  • 31 Абе вие

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "А може би...":

    "Символизира вече края на Руско-Афганската война-с празна лента-без патрони и в черно-бял отенък..."

    Верно. Може и така да е. Просто аз като ВОС 001 (кашик) съм свикнал да виждам картечницата заредена.
    Хахаха.
    Лек ден!

    Коментиран от #32

  • 32 И ти се гордееш че...

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Абе вие":

    ...си бил ,,кашик"...?!
    Всички в казармата ви се подигравахме ,с вашият изплезен език,от чанча да бягаш ,,марш на скок",с километри...,с пълно бойно снаряжение...!
    А и офицерите ви бяхаа едни такива...ниско-интелигентни...

    Коментиран от #37

  • 33 Кой знае как са висели руснаците по

    1 0 Отговор
    колесниците.
    Оф, гледам грешните снимки.
  • 34 А де

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Урюрвкос":

    И след това 10 години само загуби!
  • 35 Госта.

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "6332":

    Промит мозък,има видео как напускат войските на СССР под строй с развети знамена и забележи-последен,ПЕШ върви генерал-лейтенант.А питам как напуснаха американците???
  • 36 Сандо

    2 0 Отговор
    След СССР в Афганистан останаха заводи,училища,болници,жилищни комплекси!А след САЩ?Оръжия за милиарди!И не ни цитирайте какво са смотолевили предателите Горбачов и Шеварднадзе - достатъчно е да видите какво направиха с държавите си Русия и Грузия.А за тяхната вина към другите страни от социалидтическия блок по-добре да не говорим.
  • 37 Абе вие

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "И ти се гордееш че...":

    Къде видя да съм написал, че се гордея? Имаш проблем с разбирането на елементарно написан текст. За офицерите си прав. не пращяха от акъл. Но най-зле бяха кемафите.
Новини по държави: