15 Февруари, 2023 07:30 616 0

Циклонът Габриел в Нова Зеландия взе жертви

  • нова зеландия-
  • циклон

Най-малко четирима души са загинали, 144 хиляди души са останали без ток

Циклонът Габриел в Нова Зеландия взе жертви - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Циклонът Габриел, който връхлетя Нова Зеландия в началото на тази седмица, е причинил смъртта на четирима души, предаде ДПА, като се позова на полицията.

Тяло било открито на мястото, където пожарникар изчезнал при срутването на къща в района на Окланд - най-многолюдния град в страната. Трима човека са загинали в друг район на Северния остров - Хокис бей.

Циклонът донесе проливни дъждове и бурни ветрове в нощта на понеделник срещу вторник. Той причини наводнения и свлачища на Северния остров, на който живее три четвърти от петмилионното население на Нова Зеландия, като изолира цели градове.

Около 10 500 души са били принудени да напуснат домовете си.

144 хиляди човека са останали без ток,. Електрозахранването обаче постепенно е възстановявано.

Днес новозеландските власти казаха, че най-лошото вече е отминало, но предупредиха, че все още има опасност, съобщи Франс прес.

Те започнаха да правят оценка на размера на щетите в изолираните градове, където придошлите води отнесоха пътища и прекъснаха комуникациите. Извънредно положение е обявено в цялата страна за една седмица.

Циклонът Габриел е "най-мощното метеорологично явление в Нова Зеландия през този век", каза премиерът Крис Хипкинс.

Министърът за управлението на кризи Киърън Маканълти додаде, че "това е голямо бедствие". Ще са необходими "много седмици", за да се възстановят засегнатите райони, прогнозира той и предупреди, че "пътят е дълъг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА