Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 12:20 727 1

Вълната от арести в Тунис всява страх в опозицията

  • тунис-
  • арести-
  • заговор

Адвокатите на част от задържаните заявиха, че те са обвинени в заговор срещу сигурността на държавата

Вълната от арести в Тунис всява страх в опозицията  - 1
Снимка: Shutterstock

Координираните арести на политици и медийни фигури са нов етап от борбата на тунизийския президент Каис Сайед с опозицията, пише в аналитичен материал агенция Ройтерс.

Откакто Сайед разпусна парламента преди 18 месеца и започна да управлява с укази, силите за сигурност само от време на време предприемаха действия срещу негови опоненти, които го обвиняват в това, че по незаконен начин е взел цялата власт в свои ръце.

Сайед казва, че действията му са законни и че са необходими за спасението на Тунис от хаоса. Освен това той обеща да защитава правата и свободите, извоювани с революцията от 2011 година.

Вълната от арести, които започнаха в събота, представлява обаче сериозен нов ход срещу критиците на тунизийския президент. Този нов ход е ескалация в кампанията за оказване на натиск върху опонентите на Сайед, която през последните месеци се характеризираше с разследвания и налагане на забрани за пътуване.

Полицията задържа политици от опозицията, влиятелен бизнесмен, ръководител на най-важната независима медия, двама съдии и служител на могъщ синдикат.

Адвокатите на част от задържаните заявиха, че те са обвинени в заговор срещу сигурността на държавата.

Адвокат на Нуреддин Бутар, ръководител на най-важната независима медия в Тунис "Мозаик Еф Ем", каза, че клиентът му е бил разпитван за финансирането на радиото и за редакционната му политика.

"Това, което се случи, е опасно...Посланието на властите към журналистите, които не са в състояние на подчинение, е, че това ще бъде съдбата им", заяви Махди Жласи, ръководител на Синдиката на тунизийските журналисти.

Ключов момент

Арестите бяха извършени в момент, ключов за президента Сайед, отбелязва Ройтерс. Изключителното ниската активност от 11% на парламентарните избори бе изтълкувана от опозицията като доказателство, че новата политическа система, която държавният глава иска да утвърди, не се ползва с подкрепата на народа.

Икономическата криза в Тунис се задълбочава, като агенции за кредитен рейтинг твърдят, че страната е застрашена от дефолт. В международен план африканската държава отдавна не е изглеждала толкова изолирана - западната помощ е ограничена и няма индикации за подкрепа от страните от Залива, отбелязва Ройтерс.

В същото време опозиционни сили, между които досега имаше търкания, обмислят да оставят неразбирателствата си в миналото и да предприемат заедно действия срещу Сайед, заяви пред Ройтерс видният политик от опозицията Неджиб Шебби.

Сближаване на президента с военните

Критиците на Сайед се опасяват, че съсредоточаването на властта в ръцете на президента го улеснява в предприемането на по-твърди действия срещу опонентите си, които нарича предатели. Те са обезпокоени също така от сближаването на президента с въоръжените сили, индикация за което е назначаването миналия месец на високопоставен представител на армията за министър на земеделието.

"Употребата от президента на военните институции в политическия живот е вредна за страната, за неутралитета на армията и за нейната репутация", заяви Неджиб Шебби.

Критиците обръщат внимание също на това, че властите все по-често прибягват към военните съдилища за разглеждането на политически дела, откакто Сайед консолидира властта в ръцете си през 2021 г. Въпреки това анализатори и дипломати казват, че няма признаци военните да искат да играят активна роля в политиката, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    Голям смях ще настане, когат почнат да ги арестуват по новинарските студия..