Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 10:20 12 115 32

Русия пресушава Каховското водохранилище

  • войната в украйна-
  • запорожка аец-
  • запорожка област-
  • херсонска област-
  • река днепър-
  • язовир каховка-
  • каховското водохранилище

Язовир "Каховка" е огромно изкуствено езеро, последното в мрежата от резервоари по Днепър. От 50-те години на миналия век то осигурява питейна и напоителна вода южните райони на Украйна - Херсонска и Запорожка област

Русия пресушава Каховското водохранилище - 1
Снимка: Телеграм

Русия изглежда източва голямото Каховско водохранилище на река Днепър в Украйна, застрашавайки доставките на питейна вода, селскостопанското производство и безопасността на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ, според Националното обществено радио на САЩ (NPR), което се позовава на сателитни данни.

Според NPR изпускането на вода от контролирания от Русия язовир "Каховка" в Южна Украйна продължава от ноември 2022 г. В резултат на това, според сателитни данни, нивото на водата в езерото е паднало до най-ниското си ниво от три десетилетия. Отделни изображения, предоставени от търговските компании Planet и Maxar, показват как бреговата линия покрай резервоара се променя в резултат на бързото спадане на нивото на водата.

Язовир "Каховка" е огромно изкуствено езеро, последното в мрежата от резервоари по Днепър. От 50-те години на миналия век то осигурява питейна и напоителна вода южните райони на Украйна - Херсонска и Запорожка област.

400-километров канал, водещ от резервоара, също захранва Крим.

След превземането на Крим от Русия през 2014 г. Украйна започна да отклонява водата от канала, оставяйки полуострова без вода. През лятото на 2022 г. Русия започна да отклонява водата от резервоара за доставки в Крим.

Според Браян Кунс, географ от Шведския университет по селскостопански науки, който е изучавал селското стопанство в Южна Украйна, резервоарът е необходим, за да осигури вода за сухите земеделски земи в южната част на страната. Мрежа от канали, водещи от резервоара, напоява около 200 000 хектара обработваема земя, която се използва за отглеждане на слънчоглед, зърнени култури и зеленчуци. "Това е много важно за местните", казва Кунс.

В края на миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че е наясно с потенциалния риск, свързан с падащите нива на водата в резервоара.

"Въпреки че спадът на водните нива не представлява непосредствена заплаха за ядрената безопасност, може да бъде причина за тревога, ако се позволи това да продължи", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в изявление.

От няколко месеца Русия използва язовир Каховка, за да попълни мрежата от резервоари в Крим, според Дейвид Хелмс, служител от Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ. "(В Крим) има 23 резервоара и те са пълни до горе", казва той.

По време на есенната украинска офанзива на 11 ноември 2022 г. отстъпващите руски войски взривиха пътя през водноелектрическата язовир Каховка, който контролира нивото на водата в резервоара.

Имаше опасения, че експлозията ще повреди язовира, но доколкото може да се заключи, шлюзовете като цяло са неповредени.

Въпреки това, веднага след експлозията, изглежда, че руските сили умишлено са използвали два портални крана от страната на язовира, контролирана от Русия, за да отворят допълнителни шлюзове, позволявайки на водата да изтече от резервоара.

Данните от радарните изследвания показват, че сегашното ниво на водоема е 14 метра, което е с около 2 метра под нормалното му ниво. От декември нивото на водата в резервоара е паднало до най-ниското си ниво от 30 години насам, показват сателитните наблюдения.

В изявление от 7 февруари украинските власти заявиха, че ако нивото падне под 13,2 метра, охладителната система на Запорожката атомна електроцентрала ще бъде застрашена.

Регионалната военна администрация на Запорожка област също предупреждава, че няколко града, включително Енергодар, Мелитопол и Бердянск, може да се сблъскат с недостиг на вода, като същевременно отбелязва, че и трите града са под руска окупация, така че се знае малко за ситуацията с водоснабдяването там.

Хелмс смята, че умишленото изпускане на вода е опит на Русия да навреди на икономиката на Украйна, която е силно зависима от износа на селскостопански продукти и яйчни продукти. "Това е толкова добре (за руснаците), колкото повреждането на цяла електрическа мрежа", казва той.

Браян Кунс обаче отбелязва, че повечето от засегнатите земеделски площи са в контролираните от Русия части на Украйна. "Изглежда странно, че руснаците използват тактиката на изгорената земя и върху територии, които публично заявяват, че искат да запазят", казва той.

Областната военна администрация на Запорожка област предполага, че целта на изхвърлянето на вода от резервоара може да бъде по-специално наводняването на района южно от язовира, за да се попречи на украинските сили да форсират Днепър.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    71 20 Отговор
    Правилно! Укрите могат да го използват като оръжие.

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 За да разберете тактиките на РуЗЗия

    23 71 Отговор
    .. на бойното поле трябва да си задавате въпроса, "какво би направил един терорист в тази ситуация"
  • 5 Факти

    24 76 Отговор
    На времето алкалашите доказаха че са родинопродажници и продадоха Аляска за един куфар мръсни долари. После Путин го повтори и потрети с продаване на РУСКА ЗЕМЯ на Китай.
    Сега е готов да прецака житницата на Русия и Украйна за мизерното си его.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цончо

    28 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Абе ти то до вчера беше от ИТН, днеска си от Възраждане, утре ще си от новите. Накрая да не стане да викаш за Украйна? Така като си гледаш решенията дето взимаш назад във времето не се ли чудиш малко поне?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дякон Унуфрий Араллампиев

    42 11 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Точно така Тази вода е силно оръжие Така се прави
  • 10 Иванчо

    15 49 Отговор
    Уроди! Това е цивилна инфраструктура.

    Коментиран от #30

  • 11 гост

    79 12 Отговор
    Тия дето спускат тая пропаганда за малоумни ли мислят хората? Значи изпускат язовира, за да оставят контролираните от тях територии, ЗАЕЦ и Крим без вода......... по същата логика и сами си взривиха северен поток и сами си обстрелват ЗАЕЦ..........

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Асвабаждение праят

    10 39 Отговор
    Още малко ще крадат..лятото украинците ще съборят Севастопол и ще поръсят със сол
  • 14 Княгиня Анастасия Романова

    12 39 Отговор
    Спешно е необходима специализирана медицинска помощ от водещи психиатри в Кремъл!
  • 15 долни терористи

    16 41 Отговор
    Руските орки са гнусни торористи
  • 16 стоян георгиев

    13 26 Отговор
    Където стъпят е така.асвабафителите карат освободените да се чудят на къде да хванат?
  • 17 Защо се правят на умрели лисици

    49 9 Отговор
    Та нали укрите заплашиха да взривят стената на язовира,поради което руснаците напуснаха Херсон !Сега било изненада че го източват!Даже закъсняват!

    Коментиран от #19

  • 18 Сократ

    45 7 Отговор
    Не руснаците пресушават водохранилището, а укритие са спрели притока от Днепър. Оля, не си черпи информацията от непроверени източници. Ставаш за смях.

    Коментиран от #24

  • 19 горски

    25 7 Отговор

    До коментар #17 от "Защо се правят на умрели лисици":

    Именно...Целта на украинците беше да отрежат пътя на руснаците в Херсон за изтегляне и доставки ,като взривят язовира и набедят руснаците ,че те са го взривили.Обаче руснаците се изтеглиха преждевременно,и сега топката е в тях.Ако Украйна предприеме масов десант от към Херсон,Русия ще взриви Каховка и ще залее войските.
  • 20 Демократ

    13 34 Отговор
    Злодей номер едно в света Путин няма задръжки в терористичната си дейност. Империята на злото е опасност за целия свят и докато не бъде спряна, няма да спре
  • 21 димо

    2 6 Отговор
    Какво ги бърка тези престъпници това не засяга винаги тези долни и отвратителни св... не са обезпокоени, разтревожвани.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Боли ме шнура

    5 4 Отговор
    Такива дол на и з м е т като не може да гради, прави това което може най добре, руши.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жуков

    18 5 Отговор
    Много сте подробни тука но не бяхте когато 2014 целият Крим беше отрязан от питейна вода!!!
  • 26 пенко

    12 4 Отговор
    СПОРЕД - АНГЛО -АМЕРИКАНО -ЕВРО ФАШЕТАТА РУСИЯ Е ТЪПА И БЕДНА ДЪРЖАВА И НАМА ТЕХНОЛОГИИ ЗА ГЛОБАЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ - КАМО ЛИ ДА ИЗТОЧВА -ВОДОХРАНИЛИЩЕ !?!?!?
  • 27 Така де

    7 2 Отговор
    На война, като на война!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руските окупатори

    5 10 Отговор
    са изроди !
  • 30 Дзверцов

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Иванчо":

    Това е съветска инфраструктура строена от фалиралия Съветски Съюз и сега си възстановяват инвестицията руснаците.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Суши

    0 0 Отговор
    Язовир Тича го източват в мирно време зада си напълнят джобчето със стотинки, и населението стои и търпи. Ами ако беше война?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания