Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 10:00 870 2

Кралство Мароко дарява торове на Република Габон

  • кралство мароко-
  • посолство на кралство мароко в българия-
  • република габон-
  • торове

Това дарение е в основата на мароканската стратегия, разработена и прилагана според указанията на мароканския монарх, спрямо африканския континент, която винаги е била загрижена за благосъстоянието на африканското население

Кралство Мароко дарява торове на Република Габон - 1
Снимка: Посолство на Кралство Мароко в България

В края на срещата си с президента на Габон Али Бонго Ондимба в сряда, 15 февруари 2023 г. в Либревил, крал Мохамед VI връчи дарение от 2 000 тона торове на габонските земеделски производители. Това дарение, което идва в международен контекст, белязан от световната продоволствена криза, съпътствана от трудности в доставките на торове, свидетелства за дълбочината и богатството на стратегическите, тесни и братски връзки, свързващи Мароко и Габон, и представлява пример за междуафриканско сътрудничество, основано на ценностите на солидарността, обмена и споделянето.

Това дарение е в основата на мароканската стратегия, разработена и прилагана според указанията на мароканския монарх, спрямо африканския континент, която винаги е била загрижена за благосъстоянието на африканското население в рамките на една наистина подкрепяща визия за съвместно развитие, контрастираща с пагубните цели на онези, които продължават да ограничават Африка до резерват.

Дарението се състои от торове, адаптирани към почвите на Габон, като част от екологичен подход, основан на определянето на потребностите от хранителни вещества, за да се избегне интензивно използване, което би могло да бъде вредно.


Многостранната проекция на мароканската стратегия в Африка се фокусира върху продоволствената сигурност, както показва това действие за солидарност в полза на дребните земеделски производители в Габон, устойчивото развитие, насърчаването на малките и средните предприятия, посредничеството за разрешаване на конфликти, приемането на мигранти и бежанци, както и утвърждаването на мира на континента.

Кралство Мароко дарява торове на Република Габон
Снимка: Посолство на Кралство Мароко в България


Тази безвъзмездна помощ е доказателство за строгия ангажимент на Кралство Мароко да допринесе за постигането на първата и втората цел на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. на африканския континент. Тя е и ефективен принос към целта, поставена от Африканския съюз, за увеличаване на използването на торове от 8 кг на 50 кг на хектар.
От само себе си се разбира, че именно този истински и синергичен ангажимент на Кралството към африканския континент му е причинил безпрецедентен тормоз от страна на някои страни, като например враждебната активност на Европейския парламент и продължаващите нападки срещу Мароко. Нещо повече, остарелият подход на Кралството като геостратегически резерв все повече се осъжда на целия африкански континент.

Източник: Посолство на Кралство Мароко в България


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    1 0 Отговор
    от цар нема ли да пратат торове? или еритрея?
  • 2 хммм

    1 0 Отговор
    Това с наши европейски пари!!