Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 06:02 2 357 6

Нападнаха израелски кораб в Арабско море

  • арабско море-
  • кораб-
  • иран-
  • израел-
  • нападение

Предполага се, че атаката е дело на Иран

Най-малко един кораб с израелски собственик е бил нападнат в Арабско море на 10 февруари, съобщи регионален източник на Ройтерс от сферата на отбраната. Предполага се, че атаката е дело на Иран, предаде БТА.

По думите на източника при нападението вероятно са използвани дронове. Няма данни за жертви и ранени.

Засега няма коментар от Иран. При сходни случаи през последните години Техеран винаги е отричал подобни обвинения.

Нападението е извършено в напрегнат момент за отношенията между Иран и Запада заради ядрената активност на Техеран и доставките на иранско оръжие - включително дронове камикадзе с голям обсег на действие - за Русия във войната с Украйна, а също и на фона продължаващи от месеци антиправителствени демонстрации в Ислямската република, отбелязва Ройтерс.

Британската компания за сигурност на корабоплаването "Амбри Интелиджънс" (Ambrey Intelligence) заяви, че безпилотни летателни апарати са атакували два танкера и един товарен кораб в Арабско море; по оценки на компанията зад нападението стои Техеран. Два от плавателните съдове са израелска собственост, допълва "Амбри Интелиджънс", а третият е със собственик в Обединените арабски емирства.

Иран обвини Израел за атака с дрон от 29 януари срещу военен обект в град Исфахан в централната част на Ислямската република. Техеран обеща да си отмъсти за този пореден епизод от отдавна продължаваща необявена война между Израел и Иран.

В провинция Исфахан са разположени няколко ядрени обекта, включително в Натанз, където се намира най-важният завод за обогатяване на уран на иранската ядрена програма. През 2021 г. Иран обвини Израел, че се е опитал да ги саботира.

През последните години освен това в различни ирански обекти, включително военни, ядрени и промишлени, имаше много случаи на загадъчни взривове и пожари.

Вчера израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че въпреки ембаргото Иран се е превърнал в глобален доставчик на съвременно оръжие. По думите на израелския министър Техеран преговаря за продажба на дронове и високоточни боеприпаси с 50 страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКАЛАТА

    7 1 Отговор
    ПИРАТИ са НАПАДАТЕЛИТЕ
  • 2 🇧🇬🤝🇮🇱

    7 24 Отговор
    Израел ще отговори подобаващо на чаршафите.
  • 3 Ундердог

    7 11 Отговор
    Търсят си белята!
  • 4 Бай Митко

    16 2 Отговор
    Статията е в сферата на невероятностите – "Най-малко един кораб" /а най-много колко/, "вероятно са използвани дронове" /а кое е сигурното/? Търси се причина, за да се почне нещо, което преди десетилетие се почна в Ирак и Либия!
  • 5 Не е

    9 1 Отговор
    престъпление! От евреин да крадеш си е бизнес-законен!
  • 6 Калпазанин

    1 0 Отговор
    Това е новината на деня, трагедия ви ивните са ясни Иран Путин Асад Ердоган Ким Китай Мадуро, санкциите да започнат веднага