Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2023 16:30 2 767 48

Бойна част на Киев устояват на руски атаки и леден студ в Източна Украйна

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • володимир зеленски -
  • киев

В петък се навършва една година от началото на руското нашествие в Украйна и мнозина очакват в тази връзка засилване на боевете

Бойна част на Киев устояват на руски атаки и леден студ в Източна Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

В безлюдните околности на селище близо до фронтовата линия в района на Бахмут, Източна Украйна, един украински войник е коленичил, готов за стрелба – с ръкавици и пръст върху спусъка на автомата.

"Руснаците искат да поемат контрола над този път", обяснява командирът му с бойно прозвище Вируса, без да изпуска от очи една заснежена улица с къщи.

Зад зидовете на близката градина и на съседните лаят кучета, а отдалеч се чува стрелба с леки оръжия и глухо отекват артилерийски залпове.

В петък се навършва една година от началото на руското нашествие в Украйна и мнозина очакват в тази връзка засилване на боевете.

Но за Вируса и неговата войскова част "Вещер", разположена в особено оспорвания район около източния град Донецк, през последните дванайсет месеца руските атаки изобщо не са отслабвали.

По цялата линия на фронта и по-специално в град Бахмут руските сили постоянно държаха под натиск украинските войски, добавя той. По думите му обаче украинската отбрана се справя и войниците му са готови за възможна ескалация на конфликта.

"Някои говорят за нова офанзива, но руснаците атакуват всеки ден. Ако питате мен, за нашата част ситуацията е без промяна", споделя той, а после потъва в гъстата мъгла с надеждата незабелязан да проследи вражеските войски.

"Месомелачка"

След седмици колебания сред съюзниците на Киев, опасявали се от ескалация на конфликта, нови танкове западно производство вече са на път за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче добави вече и изтребители в списъка си с оръжия и техника, необходими, за да прогони руските сили от окупираните земи в страната си, и пак подтикна алианса към размисли.

Екипиран с каска с камера, автомат AR-15 и пазещо от мразовитото време непромокаемо камуфлажно облекло, Вируса изглежда има всичко необходимо.

Все пак той признава, че на бойното поле "авиационните технологии" със сигурност биха им помогнали да се бранят от руските въздушни удари и да спрат интензивните противникови атаки.

Украинските военни подробно анализираха руската стратегия и по-специално привличането в сраженията за Бахмут на наемническата групировка "Вагнер", подсилена със затворници без боен опит.

Заради тежките загуби, претърпени в кръвопролитните боеве край Бахмут, водени от началото на войната, този изравнен със земята град бе кръстен "месомелачката".

Според Вируса Русия използва подобни методи и другаде на фронта, изпращайки бързо една след друга пет групи от по десет души да атакуват украинските войски.

Украинците отблъскват първите вълни, уточнява той, но "докато стигнем до петата, те превземат нашите траншеи, защото нямаме време да презаредим оръжията, просто нямаме време да ги убием".

"Не ги е грижа дали войниците им ще оцелеят", добавя командирът.

Къща, превърната в щаб

Бойците от частта "Вещер" се прехранват с полуфабрикати от спагети, с бисквити и други сладки неща; занимават се кой с каквото може в своя щаб – изоставена къщичка, където изглежда е живял възрастен човек.

Отворени кутии с боеприпаси лежат на пода на една от стаите с тапети на цветя. Полуавтоматични пушки са подпрени на кухненския шкаф.

Близо година след началото на войната Вируса и хората му твърдят, че духът на украинската съпротива все още е висок въпреки слабите шансове конфликтът да приключи скоро.

Един от войниците – радистът с прякор Спайдъра, отсича, че е готов на всичко, за да бъдат руските сили изтласкани от Украйна и да се гарантира мир.

"Ако потрябва да стрелям с картечница, ще го направя. Ако потрябва да боравя с противотанков комплекс, ще направя и това", уверява той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    51 29 Отговор
    България трябва да се включи във Войната и да помогне на Братята Руснаци! Само така те после ще ни помогнат за Македонците!

    Коментиран от #8, #9, #14

  • 2 Винкело

    40 12 Отговор
    "... един украински войник е коленичил, готов за стрелба – с ръкавици и пръст върху спусъка на автомата."
    Ама почукайте па каската де - от гранит е. Туй е местният паметник на безсмъртния съветски воин.
  • 3 Дроджера

    27 10 Отговор
    И аз така .Крия се под масата и псувам руснаците.
  • 4 Българин

    23 40 Отговор
    разпад на империята на злото и сваляне на Путин

    Коментиран от #24

  • 5 Българин

    22 36 Отговор
    Русия загуби и тази война
  • 6 Българин

    17 37 Отговор
    ВСУ неутрализира ватниците повсеместно

    Коментиран от #13

  • 7 Българин

    18 33 Отговор
    ушанките-тотално излагане една година
  • 8 опълченец

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    От какво помощ се нуждаеш за македонците?
  • 9 Българин

    12 25 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    тя отдавана е включена-денонощно работи оръжейния ни комплекс да произвежда оръжие за украинците,с което те дават уроци на братушките

    Коментиран от #11

  • 10 Оля,написала си

    32 5 Отговор
    нещо в стил ...един гаща плява да идеш нащо магари......Вирусите в Артьомовск ги лекува д-р Пригожин и неговите професионални лекари.Поставят на тези от Вирус специални инжекции с приспивателно от което ги преспиват за винаги.Повечето от тези изроди са унищожени,а останалите ще бъдат в скоро време.

    Коментиран от #27

  • 11 Марш да си умиеш

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    барабанчето,време е за поредната чукалка
  • 12 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    АР 15 не е автомат а полуавтоматична карабина от 1950 година.Наричат я оръжието на масовите убийци защото в щатите има много масови убийства с нея.

    Коментиран от #15

  • 13 За това ли

    27 14 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    руснаците напредват с по километър на ден на фронта,а укрите или бягат или са унищожени.Вярвам на очите си като видя колко са леж с десетки,жал ми е за тези украинчета където са пратени там насила и понякога ги разстрелват заград отрядите намиращи се зад тях и гледат да не тръгнат да се предават.
  • 14 Айде,нема нужда

    11 28 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    А бе,ти разбираш ли кво стаа там?Цяла година минава,а руснаците си гинат в поголовие,без и нищожен резултат.Чети,чети.Глей кви новини ти тъпосват.Ръсия загива

    Коментиран от #17, #31

  • 15 Ами те и тук

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    за това я ползват,като не могат да се предадат всушниците,се самозастрелват.
  • 16 стоян георгиев

    11 22 Отговор
    Украинците имат десетки подобни части като тази.мотивирани обучени и готови..

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 17 Ами гледам,

    26 9 Отговор

    До коментар #14 от "Айде,нема нужда":

    но това което виждам е отстъпление масово от украинците и наемниците натовски от фронта и всеки ден все нови и нови територии и населени места превземат и освобождават руснаците.По нашите телевизии нищо не показват,за разлика от есента когато всу-шниците направиха някакъв пробив,тогава от сутрин до вечер го показваха и говориха за победата на незалежная,а сега мълчат като бити задници.Чудя се какви телевизии гледаш,при положение,че днес факти публикуваха изказване на англииското разузнаване за победа на руските войски по цялата линия ан фронта.

    Коментиран от #28

  • 18 Последния Софиянец

    28 6 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Виждам колко са мотивирани.Крият се като мишки в някакъв селски двор въоръжени с карабини от 1949 година.

    Коментиран от #45

  • 19 ами

    21 3 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    то за това приказката че сащ ще воюва до последния украинец е вярна
  • 20 Де ги бре Стоене

    21 3 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    де ги,коги ша ги видим тез десетки части,като ги нема.Не гледаш ли клиповете как ги мобилизират и събират по улици,ресторанти и заведения,че даже бяха влезли вна някакво събрание и на всички мъже им дадоха заповедите.За ад съберет поредната порция пушечно месо вече ги сбират и от западнала европа и ще образуват най-силниата и мотиврана част за бързо реагиране,ако не си чувал те я наричат спец част Монте Карло.Проучи за тази част и тогава пиши простотиите и миражите си.

    Коментиран от #42

  • 21 От страни

    19 4 Отговор
    Е ми то е ясно - те са русняци а русняците умеят да воюват и в студ и в снег. Това е успеха на краварите, да хванеш част от русняците, да ги излъжеш че не са русняци а русняците са им врагове и готово - русняците воюват с русняците и то здраво. Опитваха франсета срещу русняци не стана, опитваха дойчовци срещу русняци - пак не стана. А да опитатат американци срещу русняци ги е шубе.
  • 22 Бесен- _Язовец

    19 4 Отговор
    Изобщо не устуяват и изобщо не е студено. Руската армия ги подгрява доста добре с,, ТОС 2 Сонцепека "и в Маринка, и Артемовск направо си лято!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Окраин4е

    13 2 Отговор
    Ма4кай Р.ашшшаааа щом им е студено още артилерийски огън и още ракети БМ21 и БМ30 Смерч
  • 26 Аспарух

    8 18 Отговор
    Украинците да не са някакви южняците като италианци, испанци, гърци та да ги е страх от студ.
    Тукашните безродни диванни специалисти плашеха гаргите с маршал Мороз, ....само, че гледаме пълни подвижни крематориуми с Груз 200 работещи 24 часа.
  • 27 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Оля,написала си":

    Пригожин слага преспивателно с инжекция която се нарича - голямата вария.
  • 28 Гледаш ми У*я

    9 17 Отговор

    До коментар #17 от "Ами гледам,":

    ОТБРАНИТЕЛНАТА ЛИНИЯ НА ДОНБАС ОТ 5г. ВОДИ ВОЙНА С МОСКАЛСКИТЕ ПИЯНГУРЕ И ГЕЮВЕ!
    ИМЕННО ТАМ БЕШЕ НАЙ-МОЩНАТА АТАКА НА ПУТЬО МИНАЛАТА ГОДИНА И...ВСЕ ОЩЕ СА СИ ТАМ! ИМЕННО "АЗОВ" ...РУЛИТ ТАМ! НЯМА МИЛОСТ ЗА ВАТЕНКИТЕ
  • 29 УКАЙНА. ЩЕ. СТАНЕ ЕДНО

    16 4 Отговор
    ГОЛЯМО. ГРОБИЩЕ. ЗАВИНАГИ!!!

    Коментиран от #30

  • 30 200 000 ватенки останаха ...сираци

    6 17 Отговор

    До коментар #29 от "УКАЙНА. ЩЕ. СТАНЕ ЕДНО":

    ГРУЗ 200 👍
  • 31 От страни

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Айде,нема нужда":

    Кво ти тъпосват на теб не знам ама 1/4 или 1/5 от територията е руска и останалата ще е тяхна, при положение че Русия воюва днес не баш с украинската армия, поне не и от тип когато воюваха украинци с украинско оръжие, и даже не след това когато бяха украинска армия с натовско оръжия а май е вече натовска армия с натовско оръжие. Тия западни оръжия си искат специалисти и не вярвам че украинските войници боравят с тях. Русия сама срещу усилията на колективния запад и без война а е при условна специална операция.
  • 32 (...🐀🐀)ПУ.РУФИЛИ,

    4 5 Отговор
    ДАЖЕ И НА ФРОНТА
    НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ
    „В И Р У С А”.....😀😀😀
    ЩЕ си мечтаете ЗА...К19...(.........)
  • 33 зеленски

    1 2 Отговор
    това комикс ли е спайдари вируси остават пес патрул и.т.н
  • 34 БЪЛГАРИН

    5 10 Отговор
    Пак ще има работа за нас българите да обслужвме дългокраки синеоки рускини
    след като много млади руснаци останаха за винаги в Украйна.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Макс

    9 12 Отговор
    Браво на украинците ! Корав народ , силни мъже и жени , достойни хора ! Бог да им помага !
  • 37 Книгоиздател

    13 1 Отговор
    Бойците от частта "Вещер", Вируса и Спайдъра се прехранват с полуфабрикати от спагети в къщата на стареца ...а после потъват в гъстата мъгла!

    На един дъх прочетох този шедьовър и очаквам и втората част.
  • 38 чегевара

    3 11 Отговор
    Слава на Украйна !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Перо

    9 3 Отговор
    А причината за войната и военния преврат на Майдана са премълчани истини и теми табу! До като не започнат преговори и се сложи всичко на масата, мир не може да има, а поради религиозни и идеологически причини на ционисткия режим, провеждащ геноцид, териториите, където живеят руснаци не могат да останат в границите на Украйна! Иначе ционисткия шут ще си живее като партизанин в Киев, още дълго време и ще си прави линийки на масата!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Перо

    3 0 Отговор
    Това е фейк нюз и не си заслужава коментар!

    Коментиран от #44

  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Перо":

    може да разбереш,ако четеш внимателно какво е съотношението при атака и защита на убитите.Но русофил и здрав разум........????Какво става с Блц-криг и с Рапид-Криг????
  • 45 Гоуст

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    И с тези карабини избиха над 100к орки и още толкова раниха. Смятай ако им дадат съвременно оръжие.
  • 46 Слава на Украйна!

    2 3 Отговор
    Не на войната!
  • 47 Крымчанин

    1 0 Отговор
    За Свету Русију! За Православље! За веру, за Отаџбину! Против сатаниста и нацизма, против омраженог Запада! Напред Русија! Богородице за Русију! Бог је са нама!
  • 48 Лицемерните укри

    0 0 Отговор
    Горките воиничета! Оставиха ги сами!
    Още на 18 февруари, Украина евакуира свойтомкомандване от Бахмут / Артемовск, след като беше отрязан и последния път за доставка на подкрепления и оръжие!
Новини по държави: