Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 17:40 683 3

Филипините обсъждат със САЩ съвместни патрули на бреговата охрана в Южнокитайско море

  • филипини-
  • сащ-
  • бреговата охрана -
  • южнокитайско море

Говорителят на бреговата охрана на Филипините по въпросите за Южнокитайско море Джей Тариела каза, че разговорите със САЩ са напреднали и са надхвърлили първоначалния етап, като вероятността да се извършват съвместни патрули е голяма

Филипините обсъждат със САЩ съвместни патрули на бреговата охрана в Южнокитайско море - 1
Снимка: Shutterstock

Филипините и САЩ обсъждат извършването на съвместни патрули на бреговата охрана, включително в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на официален представител в Манила.

С припокриващи се суверенни претенции за стратегическия воден път, Филипините засилиха критиките си срещу "агресивните действия" на Китай в Южнокитайско море. Това се превърна също и в гореща тема в обтегнатите китайско-американски отношения относно военноморските операции.

Говорителят на бреговата охрана на Филипините по въпросите за Южнокитайско море Джей Тариела каза, че разговорите със САЩ са напреднали и са надхвърлили първоначалния етап, като вероятността да се извършват съвместни патрули е голяма, предаде филипинският филиал на Си Ен Ен.

Тариела не предостави подробности относно мащаба и точното време, когато ще започнат да се осъществяват тези патрули. Това става след като по-рано този месец Пентагонът съобщи, че САЩ и Филипините са се "съгласили да започнат отново съвместните морски патрули в Южнокитайско море", припомня Ройтерс.

"Вече има ясен път на възможностите за това, тъй като министерството на отбраната на САЩ също изрази подкрепа за съвместните патрули с филипинския и американския военноморски флот, така че е сигурно да има такива специални съвместни патрули между бреговите охрани на двете страни", каза Тариела.

"Възможно е също така те да се извършват в Южнокитайско море с цел осигуряване на подкрепа за свободата на корабоплаването на американското правителство", добави той.

Идеята в Южнокитайско море да бъде разположена брегова охрана вместо флота ще "успокои каквито и да било погрешни представи и няма да позволи на Китай да намира извинения за засилване на напрежението" около водния път, отбеляза бившият заместник командващ на военноморския флот на Филипините Ромел Джуди Онг за Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    1 4 Отговор
    Филипините са абсолютно зависима държава, която може да живее и ден без подкрепата на Вашингтон.
  • 2 Вашингтон

    2 0 Отговор
    Филипините са щат на САЩ дълго време преди да получи незаконно независимост от САЩ така че много ясно че САЩ е главния закрилник на Филипините
  • 3 И онзи див копнеж по Филипините

    0 0 Отговор
    Филипините- непотопяемия самолетоносач на САЩ Обаче всичкия бизнес се владее от китайци или стари испански фамилии