Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 16:15 768 2

В Хага започна процесът срещу боец от Армията за освобождение на Косово

  • аок-
  • съдът в хага за войната в косово-
  • пиетер шала-
  • войната в косово

По-късно тази година съдът трябва да започне процеса срещу бившия президент на Косово Хашим Тачи по обвинения, включително за убийство за предполагаемата му роля като партизански лидер по време на войната от 1998-99 г.

В Хага започна процесът срещу боец от Армията за освобождение на Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Бивш боец от Армията за освобождение на Косово (АОК) е обвинен за убийството на един човек и незаконното задържане и изтезания на още близо 20 други по време на войната на страната му за независимост от Сърбия, пледира прокурор от специализирания съд във вторник в началото на процес за военни престъпления, предава Associated Press.

Подсъдимият Пиетер Шала настоява, че е невинен и пледирал невинен по четири обвинения за военни престъпления пред т. нар. Косовски специализирани камари - съд, който е част от правната система на Косово, но базиран в Нидерландия.

По-късно тази година съдът трябва да започне процеса срещу бившия президент на Косово Хашим Тачи по обвинения, включително за убийство за предполагаемата му роля като партизански лидер по време на войната от 1998-99 г.

Той отрича всички обвинения.

Алекс Уайтинг, американски прокурор, който ръководи прокуратура, свързана със съда, каза пред състав от трима съдии, че има достатъчно доказателства, за да бъде осъден Шала, въпреки според него "широко разпространената атмосфера на сплашване на свидетели в Косово".

"Ние сме убедени, че доказателствата, които ще бъдат представени по време на този процес, ще установят извън всяко разумно съмнение, че г-н Шала носи наказателна отговорност за престъпленията, за които е обвинен в обвинителния акт."

Шала, който беше арестуван преди близо две години в Белгия, каза пред съдиите: "Всичко е изфабрикувано", като настоя, че той е "напълно невинен".

Той е обвинен в малтретиране на етнически албански косовари, които са били смятани за шпиони или сътрудници на сръбските сили в импровизиран център за задържане в металургичен завод в Кукес, Северна Албания, през май и юни 1999 г.

Уайтинг каза, че Шала е участвал в бруталния побой над задържаните, оставяйки ги "покрити с кръв, страдащи от счупени кости или неспособни да ходят".

"59-годишният Шала също беше част от групата, която уби един от задържаните, като го биеше многократно и жестоко и го простреля в крака, оставяйки го да кърви до смърт за период от много часове", каза Уайтинг.

Повечето от хората, загинали във войната в Косово през 1998-1999 г., са етнически албанци. 78-дневна въздушна кампания на НАТО срещу сръбските войски сложи край на боевете, но напрежението между Косово и Сърбия остава и до ден днешен.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    2 0 Отговор
    тоз е техен,ще го оправдаят
  • 2 БАЙДЪН

    1 0 Отговор
    пък аз си мислих че е колегата БУШ и ТОНИ БЛЕЕЩИЯ
Новини по държави: