Last news in Fakti

16 Септември, 2016 09:13 881 0

Главният прокурор за Косово обеща да работи "честно, енергично и без страх" 

  • косово-
  • хага-
  • специален съд-
  • аок

Дейвид Швендиман може да разследва и някои от водещите политици в Прищина

Главният прокурор за Косово обеща да работи "честно, енергично и без страх"  - 1
Снимка: БТА

Главният прокурор на Специалния съд за разследване на военните престъпления, извършени срещу сърби в Косово, обеща да работи „честно, енергично и без страх" на новата си работа. Дейвид Швендиман заяви, че няма да се колебае да включи в разследванията си и някои от водещите политици на страната, предаде Ройтерс.

На първата си пресконференция, след като беше назначен на поста този месец, Швендиман заяви, че е прекалено рано да се включват или изключват заподозрени. Доклад от 2011 г. на Съвета на Европа свърза водещи косовски политици, включително президентът Хашим Тачи, с ужасни престъпления срещу сърби, включително търговия с органи от военнопленници. Тачи отрича категорично.

„Има още неща, които да се кажат, още неща, които предстоят, преди всичко да дойде на мястото си, за да мога да взема решения за официално повдигане на обвинения", каза Швендиман. 

Новата хагска институция, наречена Специален съд на Косово, беше създадена след натиск на ЕС върху Прищина. Базирана е в Хага. Финансира се от бюджета на ЕС. За първата година от работата му са отпуснати 29 млн. евро, посочва ТАСС. Той ще действа на базата на косовското законодателство, но ще използва международни съдии и прокурори.

Правителстството на младата балканска държава ще трябва да се изправи пред обвиненията за военни престъпления, извършени срещу етнически сърби от Армията за освобождение на Косово (АОК). Много от бившите членове на АОК са смятани в Прищина за борци за свобода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА