Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 14:45 567 1

В Казахстан арестуваха 18 души след нападения срещу журналисти

  • казахстан-
  • арести-
  • журналисти-
  • нападения-
  • атентати

Арестите са извършени няколко дни след избухването на две коли – собственост на оператора на разследващ журналист, вратата на чийто апартамент преди това била нашарена с графити при друг инцидент

В Казахстан арестуваха 18 души след нападения срещу журналисти  - 1
Снимка: Shutterstock

Казахстан съобщи за арестуването на 18 души, заподозрени, че са замесени в редица нападения срещу журналисти през последните месеци в страната, където повечето печатни медии са под правителствен контрол въпреки афишираното желание за отваряне, предаде Франс прес.

"От 20 септември 2022 г. и 20 февруари 2023 г. в Алмати и Астана" – двата най-големи града в Казахстан, "бяха извършени редица незаконни действия срещу шестима журналисти, блогъри и едно лице, свързано с журналистическа дейност", заяви снощи полицията в комюнике.

Според комюникето 18-те заподозрени са арестувани и обвинени в "заплахи", "разпространение на лични данни", "намеса в журналистическа дейност", "умишлено унищожаване на блага" и "хулиганство".

Арестите са извършени няколко дни след избухването на две коли – собственост на оператора на разследващ журналист, вратата на чийто апартамент преди това била нашарена с графити при друг инцидент.

Опожарена бе колата на опозиционна журналистка, разследвала по-специално събитията от януари 2022 г., когато по официални данни 238 души изгубиха живота си при демонстрации, прераснали в размирици.

Шест пъти бе разбивана вратата на редакционния офис на опозиционен канал в ЮТюб. В интернет бяха публикувани личните данни на главната редакторка на друга онлайн медия и на семейството ѝ.

Разположен на кръстопът между важни търговски магистрали и богат на горива, Казахстан се опитва да обърне страницата след три десетилетия управление на авторитарния президент Нурсултан Назарбаев, оттеглил се от поста през 2019 г.

Сегашният президент Касъм-Жомарт Токаев, преизбран през ноември с над 81 на сто от гласовете, уверява, че иска да изгради "нов Казахстан" – по-справедлив и с по-малко неравенство, при все че икономическите трудности не са изчезнали, нито са заличени всички проявление на авторитарния режим.

В рамките на конституционната реформа от миналата година за 19 март са насрочени предсрочни избори за парламент с цел "да се даде нов тласък на модернизацията" на бившата съветска република, граничеща с Русия и Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.