Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 20:30 2 039 12

Wizz Air спира напълно полетите от и до Молдова

  • молдова-
  • кишинев-
  • wizz air-
  • спрени полети

Решението е взето "заради последните събития в Молдова и високия, но не неизбежен риск във въздушното пространство на страната"

Wizz Air спира напълно полетите от и до Молдова - 1
Снимка: Shutterstock

Wizz Air е най-големият въздушен превозвач в Централна и Източна Европа. В официалното си изявление авиокомпанията заяви, че е "взела трудно, но отговорно решение" да спре всички полети от и до Кишинев от 14 март, съобщава руската служба на Би Би Си.

Решението е взето "заради последните събития в Молдова и високия, но не неизбежен риск във въздушното пространство на страната".

Wizz Air лети от Молдова до Великобритания, Италия, Чехия, Унгария. Вместо до Кишинев, авиокомпанията ще увеличи броя на полетите до румънския град Яш. От него до столицата на Молдова има около 100 км.

Припомняме, че молдовското правителство заяви, че руски ракети са прелетели през въздушното му пространство поне два пъти. В началото на февруари властите на Молдова и Украйна не изключиха, че Русия има някакъв план, насочен към дестабилизиране на ситуацията в Молдова, Русия категорично отрече това. Накрая днес стана известно, че украинската армия е разпределила сили, за да устои на евентуална атака от непризнатото Приднестровието.

Нискотарифната унгарска авиокомпания Wizz Air вече закри базата си в молдовската столица Кишинев от съображения за сигурност. Това решение е взето след като отломки от руска ракета паднаха на територията на Молдова на 31 октомври, а на 10 октомври руска ракета прелетя над въздушното пространство на страната,


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    12 10 Отговор
    Ще ги смени Аерофлот.
  • 2 народопсихолог

    8 8 Отговор
    българите са опортюнисти,не се интересуват кой ще ги владее!
  • 3 Пътник

    7 9 Отговор
    Много калпава компания са тия
  • 4 Виз еър трябва да спре

    9 23 Отговор
    да пренася руски шпиони в България!
  • 5 Не е учудващо.

    18 9 Отговор
    Там явно става все по-опасно. Хората излизат на многохилядни протести срещу правителството и президентката Санду, която изглежда като близначка на Зеленски, особено на една тяхна снимка. И бодро се опитва да въвлече своя народ в същата трагична за него посока. А това за украинските войски, дето щели да отблъскват атака от Приднестровието, звучи много смешно, особено след немалкото призиви в Украйна да нападнат и завладеят за дни този автономен район, където се помещава най-големия в Европа склад със съветски муниции. Въпросът обаче е в какво състояние са те и дали ще могат да принесат военна полза на когото и да било.

    Коментиран от #7

  • 6 Хаха

    6 15 Отговор
    Приднестровската република е към края си.Путин ще жертва тия 2000 войника за да извлече нещо.Уж.
  • 7 Хехе

    9 12 Отговор

    До коментар #5 от "Не е учудващо.":

    Видяхме протест.200 бабички.
  • 8 Гориил

    9 5 Отговор
    Европа се доближава до неизбежното.
  • 9 WIZZ Air тези возят ли Оръжие и

    10 3 Отговор
    и боеприпаси от Гърция през Кишенев за Украйна!! Явно возят, разбрали са че са се оляли и бегат да кацат на Румънска територия! Явно Канала Молдова- Украйна сее продънил някаде!
  • 10 Хохо Бохо

    6 19 Отговор
    Путин се усети, че не може да превземе Бахмут...
    Ще опита нещо по-лесно - да превземе Молдова...
    Нали е безаналогов смешник?
  • 11 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    от едната страна румънците стягат войски (има видеота как техниката минава по градските улици) от другата украинците са опънали 2 хил палатки. Приднестровието минира яко границата с Украйна.
  • 12 Павел

    2 3 Отговор
    Скоро ще спрат и за България , защото военната зона ще се разшири рязко, ще спрат и в Прибалтика, Полша, Румъния и т.н. полетите ще се обслужват от ВКС на Русия.