27 Февруари, 2023 21:30 2 645 90

Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин

  • русия-
  • борис немцов-
  • убийство

През 1990-те Борис Немцов е сред "младите бунтари" в Русия: изгряваща политическа звезда и най-яростният критик на президента Путин. Убийството на опозиционера остава неразкрито и до днес

Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин - 1
Снимка: DW

След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска приятелка се прибират към дома си по големия мост на река Москва - съвсем близо до Кремъл - когато автомобил с четирима пътници спира точно зад тях. Убиецът стреля четири пъти в гърба му. Това става на 27 февруари 2015 година.

Демонстративното убийство на известния политик на толкова оживено публично място предизвиква истински шок в руското общество. Немцов, който по онова време е едно от най-известните лица на руската извънпарламентарна опозиция, е същевременно и най-острият критик на руския президент Владимир Путин. И не се бои да му отправя и най-яростни нападки.

Изгряваща политическа звезда

Политическата биография на Борис Немцов е богата и разнообразна. През 90-те години той е сред "младите бунтари" на руската политика: страстен реформатор без комунистически произход. Едва 32-годишен (през 1991) - той става най-младият губернатор на нова Русия.

В региона на Нижни Новгород, който по онова време е почти изцяло изолиран заради военното си производство, той провежда либерални реформи, оценени впоследствие като образцови от руското правителство. На 36 години става вицепремиер и е смятан за възможен наследник на Борис Елцин - първият руски президент.

Но става друго. Първоначално Немцов търси сътрудничество с наследника на Елцин - Владимир Путин. Скоро след това обаче излиза в опозиция с партията си "Съюз на десните сили". През 2004 Немцов поддържа "Оранжевата революция" в Украйна и става и съветник на либералния президент Виктор Юшченко, с което предизвиква гнева на руското ръководство около Путин.

По-късно Немцов критикува анексията на Крим и определя необявената война в Източна Украйна като агресия на Москва спрямо съседната държава.

Поръчителят и до днес не е известен

Разследванията след смъртта на Борис Немцов бързо отвеждат към Чечения: петима души са задържани, единият от тях се самоубива с граната, за да не бъде арестуван. 35-годишният Заур Дадаев, офицер от т.нар. Вътрешни войски на Министерството на вътрешните работи признава, че е той е бил стрелецът. През 2017 е осъден на 20 години лагер, четиримата му съучастници получават присъди между 11 и 19 години затвор.

Твърдеше се, че в дъното на убийството са двама чеченци, които били обещали на наемните убийци най-малко 15 милиона рубли (около 210 000 евро). Въпросните двама обаче така и не бяха открити. Не станаха известни и мотивите им, посочва дъщерята на убития политик Жана Немцова.

Тази следа можеше да отведе и до висшите политически среди на авторитарно управляваната република Чечения, но тя така и не бе проследена, изтъкват критиците. По повод петата годишнина от убийството на Немцов Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съветът на Европа разкритикуваха резултатите от разследванията и призоваха за независимо международно проучване на случая.

Руските власти обаче винаги досега са отхвърляли подобен вид призиви. Кремъл не почете с нито една дума паметта на бившия вицепремиер, който в последните си дни е бил и депутат в един регионален парламент. Молбите за поставянето на паметна плоча на мястото на убийството или за преименуване на моста над река Москва в "Немцов" бяха отхвърлени.

Московските власти методично отстраняват всички цветя, оставени на мястото на убийството, като това нерядко е съпроводено от сблъсъци с активистите, срещу които се прилага и насилие. Въпреки това от пет години насам там всеки ден се оставят свежи цветя. Едва след много прения бе дадено разрешение на частни инициативи да поставят паметни плочи на две сгради, в които е живял Немцов.

Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин
Снимка: DW

На площад "Борис Немцов"

Отскоро площад "Борис Немцов" има в Прага, и то точно там, където се намира посолството на Руската федерация в чешката столица. Жана Немцова приветства решението на чешките власти да почетат паметта на баща ѝ. Според нея, международната инициатива е дала своето "отражение над руските власти, особено върху градските".

"Гоненията по политически причини в Русия се усилиха, но властите все пак схванаха, че не могат да прибягват до физическото унищожение на един опозиционен лидер", подчертава Немцова. Според нея, руското държавно ръководство не е предполагало каква "вълна на недоволство и възмущение" ще се излее след убийството на нейния баща.

Днес за Борис Немцов напомнят площади във Вашингтон, Вилнюс и Киев, наречени на негово име. И в други градове се обмислят подобни стъпки. На 29 февруари в Москва ще се проведе разрешен от властите възпоменателен марш за убития опозиционер. Но в Санкт Петербург една сходна акция така и не бе разрешена.

******

Михаил Бушуев

Източник: www.dw.com


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    42 23 Отговор
    Всеки който гласува за Тулупа, Киртака и Ристю да си приготвя мешката с парцалите за фронта
  • 2 Aнтируснак

    43 35 Отговор
    На такива руснаци свалям шапка за смелостта - в такива страдалци е надеждата на Русия!

    Коментиран от #7, #8

  • 3 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    30 21 Отговор
    Смърт на капитализма!

    Коментиран от #13

  • 4 Г-н ти ти

    34 17 Отговор
    "Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин".. А явно е трябвало! Това само показва колко му е бил акъла. Защо му повдигате костите.

    Коментиран от #84

  • 5 Майна

    35 18 Отговор
    То има и един български ,,журналист,, ..дето не се страхувай от Путин и в САЩ го пазят ФБР....
    Ха ха ха,..
  • 6 Глупаци

    31 38 Отговор
    Висок ,млад и честен човек висчко което не е джуджето с имеъна женски орган.

    Коментиран от #15

  • 7 Ха ха ха ха ха

    31 24 Отговор

    До коментар #2 от "Aнтируснак":

    Колко сте наивници саамо... Как ще се страхува от Путин, като си беше поставен от властта в Русия за опозиция и само трошеше парите на ЦРУ :))) Накрая ЦРУ го усетиха и го свитнаха. Сега Навални руснаците го пазят в затвора с всички удобства-телефони, Интернет и пр.. да не го свитнат и него...

    Коментиран от #12, #21, #90

  • 8 БКП

    14 33 Отговор

    До коментар #2 от "Aнтируснак":

    На такива продажни руснаци, мястото им е на 2 метра под земята.
  • 9 !!!?

    21 21 Отговор
    Немцов: Не вярвайте нито дума на Путин !!!?

  • 10 Гаглей

    23 24 Отговор
    Велик, човек ама крепостните не го припознаха
  • 11 Гост

    29 11 Отговор
    Немцов живееше като Крез! А парите откъде?

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Възхитен

    19 26 Отговор
    Герой!
    Един от малкото смели руснаци.
    Ще остане в историята!
  • 15 Дуда

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Глупаци":

    За мен ли говориш?😁😁
  • 16 Сталин

    36 17 Отговор
    Борис Немцов беше компрометиран агент на ЦРУ и те просто се отърваха от него като удобно набедиха руската власт за смърта му

    Коментиран от #24, #31

  • 17 Ха ха ха ха ха

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гаглей":

    А ти много тежка елементарност. Теб и едно дете в първи клас ще те преметне както си иска, и няма се усетиш.
  • 18 Гориил

    15 6 Отговор
    Жалко, че не се страхува. Европейските политици се страхуват.
  • 19 Истината е!

    20 25 Отговор
    Путин е масов убиец, педофил, диктатор и фашист!
  • 20 Хахаха

    26 10 Отговор
    Който мисли, че Немцов беше авторитетен сред руския народ, значи абсолютно нищо не разбира за Русия и руския народ. За какво го пишите? А , най вече, за кого? Пука им на българите за Немцов, още повече, че той не съществува вече.
  • 21 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    23 13 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха ха ха":

    Още през далечната 1985 г. почнаха съмненията в много ръководители на соц. държавите, че в СССР има внедрени западни агенти и предатели. миша Предателя си беше внедрен от американците и той с една шайка разсипаха половин свят и унищожиха нещо толкова и голямо и добро сътворявано някога на тоя свят.
    Сега вече 33 години живеем по капиталистически и сатанисти са ни господарите, на които единствената цел е редуциране на обикновеното население което те го смятат за излишък където разходва само ресурс!

    Коментиран от #26, #35, #67

  • 22 Оракулът от Каспичан

    16 25 Отговор
    Немцов беше заплаха за путин и затова бункерният дядка му прати чеченски килъри.Истински демократ,когото руснаците харесваха и с много по-голяма харизма от Навални,който на практика зае неговото място,като главен опонент на режима.Преди 2000 г. Немцов беше на върха на политическата си кариера,но впоследствие Елцин се разочарова от него,за което имаше основания и предпочете никому неизвестният,смачкан и сив,като канализационен плъх,бивш нискоразряден кгб-глист путин.Хаоса през 90-те,когато демократи и либерали на практика не успяха да се справят със ситуацията,изигра лоша шега на руснаците и им натресоха бункерното човече,което жалеше за ссср и реши да въстановява умрялата империя.Тази жалка страна русия,вероятно е обречена да бъде помийната яма на Европа,заради генетично увреденото стадо,което я обитава и което не може да живее свободно,а държи да бъде мачкано,унижавано и репресирано-като само тогава се чувства добре.

    Коментиран от #36, #65

  • 23 Готи Джон

    24 7 Отговор
    Боря Немцов из дет защо е колаборационист и господарите му го похарчиха като си мислеха, че ще предизвикат размирици хахаха
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Роня

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    ГЛАДИО ако знаеш какво е (не ти трябва). Там просто живота е скъсен! Турският ми баща А.Чатлъ на 40 го думнаха 03.11.1996. Немцов 27.02.2015
  • 26 Любопитен

    11 12 Отговор

    До коментар #21 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Кога ще обявите и Путин за предател и западен агент? Пак ли ще чакате да падне от власт и по стара КГБ традиция следващия диктатор ще развенчае предния?
  • 27 Гошо

    17 2 Отговор
    "Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин"
    Не се е страхувал, но се оказа че е трябвало да се страхува Е сега и Зеленски може да се каже ,че не се страхува Саакашвили също

    Коментиран от #34

  • 28 Ай си кт ир

    20 7 Отговор
    Евреин, чуждестранен агент на ЦРУ
  • 29 Иван

    14 1 Отговор
    И аз не се страхувам, но не пишат за мен:(
  • 30 Забелязъл

    14 4 Отговор
    На Соломон с трабанта да му го нашия в ауспуха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Реалист

    17 6 Отговор
    Немцов беше нац. предател продажник и си намери това което търсеше.

    Коментиран от #37

  • 33 Забелязъл

    14 8 Отговор
    Немцов беше най обикновен гей паразит.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сталин

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Само едно уточнение ,единствената цел на ционистките изчадия е да редуцират бялата раса ,затова е тази масова миграция на кафеви хора към Европа и САЩ,към 2050г бялото население на Англия ще бъде под 50% и тези ционистки изчадия ще сбъднат вековната си мечта за геноцид и заличаване на прогресивните раси
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Велизарий

    13 6 Отговор
    На кой му пука за тоя Немцов то фамилията му даже е прокълната ???????
  • 39 Бесен- _Язовец

    9 5 Отговор
    Празнуваме днес когато умират майцепродавци винаги е празник независимо къде по Света!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Статист

    12 7 Отговор
    Един боклук по-малко.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Който се замисли ще види че

    11 16 Отговор
    Путин е масов убиец, военнопрестъпник, диктатор, русофоб, комплексар и голям тъпунгер! Това е истината.

    Коментиран от #56

  • 44 САЩ пак са първи

    20 4 Отговор
    Кенеди кой го уби и "демократите" защо не разсекретяват документите на ЦРУ след като изтече давността? Сещайте се .... САЩ страната на тероризма, вътрешен и външен. Но за това никога няма да прочетете в статия на германското зеле.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хахахаха

    11 10 Отговор
    Потърсете видеата на Немцов в тубата. Преди да го убият, казва идеята на Путин за Украйна, че ще си измисли причини за да нападне Украйна и да вземе територията! Това го казва 2015 година. 7 години по-късно Путин прави точно това, което Немцов разказва.

    Коментиран от #50

  • 47 Слава!

    8 11 Отговор
    Слава на Немцов, вечно забвение за путлерчето!
  • 48 Аспарух

    12 16 Отговор
    Немцов трябваше да бъде президент на Русия .Ако беше това се случило днеска Русия щеше да бъде една просперираща държава, но уви мизерия с крепостно население и един безумен диктатор.

    Коментиран от #51, #52, #54

  • 49 пфууу

    9 12 Отговор
    Путарляка е един гноен цирей.

    Коментиран от #53, #57

  • 50 Айде бе

    16 7 Отговор

    До коментар #46 от "Хахахаха":

    Ама Путин няма нужда да си измисля причина да си връща Руските земи в Украйна. САЩ и Украйна му дадоха причината, първо с оркестриранта цветна революция през 2014г, после с укронацисткия тероризъм в Донбас и Донецк, и най накрая с дрънкането на американско оръжие до Руската граница. Меркел го каза в прав текст тъй като явно се отращава от САЩ - Минските споразумения са били само за да дадат време на Украйна да се въоръжи срещу Русия.

    Коментиран от #55, #59

  • 51 МммммДа

    17 7 Отговор

    До коментар #48 от "Аспарух":

    Ако беше Немцов, днес руснаците щяха да за приличат досущ като американците-да спят по тротоари в кашони и приюти...

    Коментиран от #61

  • 52 Не щем ви бананите

    17 5 Отговор

    До коментар #48 от "Аспарух":

    Да бе щеше да просперира като България, на дъното на всяка класация.

    Коментиран от #63

  • 53 Гнус

    15 5 Отговор

    До коментар #49 от "пфууу":

    Зеленски е повръщнята на "колективния запад".
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хахахаха

    8 14 Отговор

    До коментар #50 от "Айде бе":

    Че Путин кво трябва да го интересува, какво става в Украйна 2014 година? Той няма ли си държава да управлява, че гледа какво става в Украйна? Путин окупира и започна войната 2014 година, така че е напълно нормално, Украйна да използва времето да се въоръжава! Не е ли нормално?

    Коментиран от #64

  • 56 Замислих се и

    14 2 Отговор

    До коментар #43 от "Който се замисли ще види че":

    За момент си помислих че говориш за нобеловия лауреат за "мир", Обама бин Ладен. Убил милион цивилни в Ирак.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Истината

    6 10 Отговор
    Още преди години Борис Немцов постави в ефир диагноза на Путин :"Он ебнутый, ваш Владимир Владимирович. Не поняли?"

    Коментиран от #80

  • 59 12345&&&

    15 5 Отговор

    До коментар #50 от "Айде бе":

    Не съм гледал тези видеа наа Немцов, за които пише коментиращият горе, но и без да си Немцов си беше ясно, че Русия няма да допусне САЩ на своите земи. Не само Запада се подготвяше за тази война. Подготвяше се и Русия! САЩ за една година след преврата изкупиха за по един долар целия Донбас... Житницата, въглищата, газови находища, изобщо земята богата н а природни ресурси .. всичко собственост на американците:))) и Русия ще остави това ей така... Ще си вземе всичко и кь.орав американец няма да остави в Украйна.
    Така, че това беше известно на всички, не само на Немцов..

    Коментиран от #62, #69, #71

  • 60 стоян георгиев

    5 11 Отговор
    Немцов бе истинския руски политик.путин никога не е бил такъв до назначаването си за заместник кмет а по късно и за премиер.немцов знаеше че е възможно да бъде убит и въпреки това не избяга.
  • 61 Тошко

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "МммммДа":

    А те иначе се цепят от луксозен живот ! Богатия

    Коментиран от #68

  • 62 стоян георгиев

    2 8 Отговор

    До коментар #59 от "12345&&&":

    Хахаха хохохо ти вярваш ли в тия смешки а бурят?

    Коментиран от #66

  • 63 Кумуниста

    11 5 Отговор

    До коментар #52 от "Не щем ви бананите":

    Единственното "хубаво" нещо на новият строй е че можеш да си купиш банани по всяко време на годината и като се замисля че баба ми и дядо ми са яли банани всеки ден да ви е.а мама.а на демокрацията.

    Коментиран от #75

  • 64 12345&&&

    9 2 Отговор

    До коментар #55 от "Хахахаха":

    Ами не е нормално да дойде Нюланд да раздава баници, да назначи марионетки, чрез които да ти вземе земята... Няма нормален човек, който да смята, че Русия ще остане със скръстени ръце.
  • 65 УКЕ

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Оракулът от Каспичан":

    Респект-точно така е !
  • 66 12345&&&

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    В кое? Това са факти! А аз освен на Факти, в друго не вярвам.

    Коментиран от #70

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 МммммДа

    9 4 Отговор

    До коментар #61 от "Тошко":

    Ами в сравнение при Елцин сега са си много добре... Не ги ли виждаш, че най бедните русначета изкупиха нашето Черноморие... Най бедните, защото за богатите руснаци Бългаария не е привлекателна дестинация... Богатите са по Сейшелите, Мавриций и пр
  • 69 Хахахаха

    7 9 Отговор

    До коментар #59 от "12345&&&":

    Факти пуснете едно интересно видео на Немцов. Това е само част, има още доста такива видеа, в които разказва много за Путин. И на човек му става ясно, защо е убит. Просто, защото казва истината, а тя не е удобна на управляващите.

    Коментиран от #72

  • 70 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #66 от "12345&&&":

    Тва са фантасмагории на дете на десет.не са ли те сложили да си легнеш.детски по това време не би трябвало да гледаш!
  • 71 Хахахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "12345&&&":

    Това е само едно късо видео, има доста такива видеа в тубата! Напиши Немцов Украина России, ще ти излязат дооооста видеа в които говори на дълго за войната.

    Коментиран от #73

  • 72 12345&&&

    2 3 Отговор

    До коментар #69 от "Хахахаха":

    Не си направих труда да гледма видеото, но написах, че това и децата го знаеха след преврата в Украйна, че Русия няма да остави и кьо.рав американец в Украйна! Толкова ли ти е сложно да го проумееш, че чак и ахваш от това, какво казал някога Немцов? Че да беше отишъл в една детска градина, и там децата щяха да ти кажат същото като Немцов..

    Коментиран от #74

  • 73 12345&&&

    1 2 Отговор

    До коментар #71 от "Хахахаха":

    Дори и да пусна негови видеа с нищо не могат да ме изненадат... Знаеше се още тогава какво ще последва....
  • 74 Хахахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #72 от "12345&&&":

    Ти другар не си го гледал, щот незнаеш руски. Няма да го разбереш. Такива сте русофилите. Човека не ти говори за никакъв американец. В едно друго видео Немцов казва, че украинците са така, когато управляващите не им харесват излизат на улицата и ги свалят. Защото така са свикнали, свикнали са да са свободни за разлика от руснаците. Не става въпрос за никакви американци, а това да бъдеш свободен.

    Коментиран от #76, #79

  • 75 Отговор

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "Кумуниста":

    "Единственното "хубаво" нещо на новият строй е че можеш да си купиш банани по всяко време на годината и като се замисля че баба ми и дядо ми са яли банани всеки ден да ви е.а мама.а на демокрацията."

    Де да беше само бананите. Ами "правите краставици", "щастливите кокошки", и крави "п@рдящи въглероден двуокис, даващи истинско мляко". Ами доматите с различен размер, ябълките по калъп ...
    Направо се чудя как са оживяли бабите ни и дядовците ни, с домашни продукти и гозбички, ракийка (домашна), салатка, червено вино (домашно). Никакви червеи и скакалци не са имали в менюто. Чак не е за вярване, че са преживели без соево месо и соево мляко, без боклуците на МакДоналдс и изкуствените полуфабрикатни псевдо-храни. Не е за вярване, а?
  • 76 12345&&&

    4 3 Отговор

    До коментар #74 от "Хахахаха":

    Ха ха ха, разсмя ме.. За руски език е ясно, че само евроатлантиците в България го знаят, тъй като те някога служеха на Москва... А повечето от тях и учеха в Москва...
    За останалото, че украинците излизали на протест като не им харесва някого, само будиш смях... Къса памет имаш щом не помниш, как Нюланд по телефона назначи Яйценюк за премиер.. Същата каза и то в прав текст, че са инвестирали 5 млрд долара да свалят украинското правителство и назначат свое..
    Отделно от това, шефа на Пентагона от времето на Обама каза, цитирам:-"Прекалена провокация беше от наша страна да отнемем руската база от Севастопол и да изградим наша. И някой очаквал ли е, че Путин ще стои със скръстени ръце" (край наа цитата)
    Толкова до думите на Немцов, за "свободолюбивите" украинци.
    Значи не си струва труда да му гледам фантасмагориите на Немцов..
  • 77 Забелязахте ли,

    1 2 Отговор
    че на снимката няма плакати с надмиси на английски? Обикновено (почти) всички са на английски, като масова сцена за пред западн(АЛ)ите медии. Дали пък Козяк не се научиха по-правилно да манипулират? Не, че ще има някакъв ефект, но поне изглежда по-малко отблъскващо. Резултатът не е различен де.

    Коментиран от #78

  • 78 Хахахаха

    5 5 Отговор

    До коментар #77 от "Забелязахте ли,":

    А ти забеляза ли, че рашистката свастика във войната е Латинска буква Z? Защо пък пишат на латински, нямат ли си кирилица?

    Коментиран от #81, #82

  • 79 12345&&&

    5 1 Отговор

    До коментар #74 от "Хахахаха":

    Сега се сетих и ще го напиша като допълнение... Не кой да е, а евреите са казали за руснаците:" Това е единствения непокорен народ. Можеш да ги унищожиш, но не можеш да ги покориш" (край на цитата)
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 12345&&&

    4 3 Отговор

    До коментар #78 от "Хахахаха":

    Пишат, Запада да забрани латиницата и да мине на кирилица:))) Първо забраниха буквата Z, след което руснаците започнаха да изписват цялата азбука:)))Брюкселци се видяха в чудо... Как да забранят цялата азбука... Цирк Буш
  • 83 Хахахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #81 от "Не е":

    Това за свастиката и завъртането, го писах аз първи в коментарите тук другар, отдавна! Хахахаха. Но не е точно така. При свастиката на Хителеровия нацизъм, свастиката, чертите са на другата страна, а не точно като Z!

    Коментиран от #86

  • 84 беше много зает

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Г-н ти ти":

    с ма;цките и суетата си
  • 85 хммм

    1 1 Отговор
    Затова ли го думнаха??
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Путни

    2 3 Отговор
    е от сорта на нашата мутра.
  • 88 9689

    1 3 Отговор
    Най обикновен крадец на едро.
  • 89 ОШипка радефф

    1 1 Отговор
    ЕДНО МУ ПРИЗНАВАМ НА путин ! ТРЕПЕ ОПОЗИЦИЯТА ОТ РАЗ !
  • 90 Тиберий

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха ха ха":

    Само страхливци като теб изразяват мнението си в условия на абсолютна безопастност .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания