Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 21:20 680 2

Откраднаха архивите на ливанската държавна новинарска агенция от центъра на Бейрут

  • ливан-
  • бейрут-
  • новинарска агенция-
  • архив-
  • кражба

Неизвестни лица разбиха офисите на ливанската държавна новинарска агенция и откраднаха сървърите, на които са се съхранявали нейните архиви

Откраднаха архивите на ливанската държавна новинарска агенция от центъра на Бейрут - 1
Снимка: Shutterstock

Неизвестни лица разбиха офисите на ливанската държавна новинарска агенция и откраднаха сървърите, на които са се съхранявали нейните архиви, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на информацията.

Архивите са се намирали в сградата, където се помещават две министерства. Тя се намира в центъра на столицата Бейрут срещу централната банка и е съседна на строго охраняваното министерство на вътрешните работи, чиято отговорност е да се грижи за сигурността в страната.

Служители на министерството на информацията заварили тази сутрин вратата на стаята с архивите отворена, а ключалката ѝ била разбита.

Министърът на информацията Зиад Макари каза, че в архивите е имало материали и снимки, датиращи от 1961 г. Откраднати били и пет компютъра.

Кражбата на архивите на държавната новинарска агенция е поредният удар по Ливан, който е изпаднал в дълбока икономическа криза, отбелязва АП.

От години държавата трудно финансира и поддържа държавните си медии и архиви. Миналата година Ливан подписа споразумение с Франция за дигитализиране на архивите си като част от опитите да опази своята история и наследство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Прокопий

    2 0 Отговор
    Невероятно компетентна охрана, да ти свият сървърите... Велико! 🤣🤣🤣😆😆😆😂😂😂