27 Февруари, 2023 21:40 881 7

ООН събра помощ от 1,2 млрд. долара за Йемен

  • оон-
  • гражданска война-
  • йемен-
  • un-
  • хуманитарна помощ

Сумата е далеч от 4,3 млрд. долара, поискани от донорите на конференцията за поемане на ангажименти в Женева, но ООН се надява, че до края на седмицата сумата ще достигне 2 млрд. долара

ООН събра помощ от 1,2 млрд. долара за Йемен - 1
Снимка: Shutterstock

Организацията на обединените нации (ООН) събра около 1,2 млрд. долара за предоставяне на помощ през тази година на милиони гладуващи хора в опустошения от войната Йемен.

Това става на фона на надеждите, че крехкото примирие може да допринесе за постигането на траен мир, коментира АФП.

Сумата е далеч от 4,3 млрд. долара, поискани от донорите на конференцията за поемане на ангажименти в Женева, но ООН се надява, че до края на седмицата сумата ще достигне 2 млрд. долара.

Това беше седмата донорска конференция за Йемен за последните седем години, но ООН се надява, че следващата подобна среща ще се съсредоточи върху възстановяването на разрушената страна, а не върху борбата с глада.

ООН събра помощ от 1,2 млрд. долара за Йемен
Снимка: Shutterstock

"Днес бяха обявени 31 обещания, които възлизат на около 1,2 млрд. долара", заяви ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Мартин Грифиц при закриването на конференцията.

"Ако до края на седмицата успеем да съберем 2 млрд. долара, това ще бъде чудесно", смята експертът.

Според ООН повече от 21,7 милиона души - две трети от населението на Йемен - се нуждаят от хуманитарна помощ тази година. Призивът на организацията има за цел да достигне до 17,3 милиона от най-уязвимите от тях.

Ерин Хътчинсън, ръководител на Норвежкия съвет за бежанците в Йемен, заяви, че светът е "изоставил Йемен на този важен кръстопът", като е обещал само една четвърт от необходимата сума.

"Това е крайно недостатъчно и дава сигнал, че някои хора са по-малко ценни от други", каза тя.

Много държави поискаха да се сложи край на наложените от хути правила, които принуждават жените, включително хуманитарните работници, да бъдат придружавани от мъжки настойници, което възпрепятства доставката на помощи.

От 2014 г. Йемен е обхванат от опустошителна война, в която подкрепяните от Иран бунтовници хути се изправят срещу международно признатото правителство, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия военна коалиция.

Оттогава насам войната е причинила стотици хиляди жертви, както пряко, така и косвено, и е довела страната до ръба на глада.

Примирието, започнало на 2 април миналата година, изтече на 2 октомври, но много от разпоредбите му се запазиха.

"След години на смърт, разселване, разрушения, глад и страдания, примирието донесе реални дивиденти за хората", заяви на конференцията ръководителят на ООН Антонио Гутериш.

"Тази година имаме реална възможност да променим траекторията на Йемен и да се придвижим към мир", прогнозира Антонио Гутериш.

Йеменският министър-председател Маен Абдулмалек Саид добави: "Прекратяването на хуманитарната криза започва с прекратяване на войната."

ООН събра помощ от 1,2 млрд. долара за Йемен
Снимка: Shutterstock

Миналата година ООН събра повече от 2,2 млрд. долара, за да може агенциите за помощ да достигат всеки месец до близо 11 млн. души в цялата страна.

Хуманитарната организация CARE заяви, че обещанията за 2023 г. означават, че агенциите за помощ "ще бъдат принудени отново да намалят броя на достигнатите хора".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че икономиката и институциите на Йемен са били поставени на ръба на пропастта, затова Вашингтон обеща 444 милиона долара.

Германският външен министър Аналена Баербок заяви пред репортери в Женева, че светът "твърде често си затваря очите" за "хуманитарната катастрофа" в Йемен, докато Берлин обеща 120 милиона евро (127 милиона долара).

Робърт Мардини, ръководител на Международния комитет на Червения кръст, заяви, че с всяка изминала година възстановяването на Йемен от конфликта става все по-трудно.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    7 1 Отговор
    След като д подкрепата на САЩ Арабия ,,избиха,, над 100 000...
    Боже, какво лицемерие...
  • 2 Адам Хилтън

    11 1 Отговор
    Държавата която има 10 пъти повече жертви и разрушения от Украйна, получава само 1% от помощта - хуманитарен расизъм (и ултра лицемерие) в действие.
  • 3 Йемен

    11 1 Отговор
    Поредната разсипана от Атлантизма държава
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Йеронимус БОШ

    9 1 Отговор
    Това звучи като индулгенция за изкупуване на греховете на ДЕМОКРАТИЧНИЯ свят , който е основен виновник !
  • 6 А саудите

    3 0 Отговор
    пращат помощ състояща се от бомби.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.