28 Февруари, 2023 12:15 979 10

Как Сирия се справя с последиците от земетресението без международна помощ

  • сирия-
  • помощ-
  • земетресение-
  • хуманитарна помощ-
  • идлиб-
  • алепо

След дълги години война в Сирия се справят с последствията от ново бедствие - пагубно земетресение. За разлика от съседна Турция, тук помощта на световната общност е много ограничена

Как Сирия се справя с последиците от земетресението без международна помощ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-много жертви - повече от 4000 от 5800 загинали, се падат на провинция Идлиб и Алепо. Местните жители тук сами разчистват руините с "голи ръце", без дори да имат предпазни и помощни средства.

В Сирия казват, че ако световната общност действаше по-бързо, повече животи биха могли да бъдат спасени.

Заради земетресението единственият граничен пункт от Турция беше затворен за няколко дни.

Десетки камиони на ООН, превозващи хуманитарна помощ, по-късно докараха храна и медицински консумативи през пропускателния пункт. И 8 дни след земетресението, със съгласието на Асад, беше открит втори пропускателен пункт за доставка на помощ.

Но тежката техника и превозните средства, способни да помогнат при отстраняването на развалините, така и не са пристигнали до днес и това значително ще забави възстановяването на градовете.

Източник: Би Би Си / bbc.com


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    14 0 Отговор
    Ужас!Трагедия.Хем война,хем земетресение...а е била хубава държава.Дано Господ им даде мир и да се свършва тази война там.

    Коментиран от #2

  • 2 Сократ

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Сирия беше перлата на близкия изток. Но това беше преди сащ да им занесат от демокрацията си.

    Коментиран от #5

  • 3 Ъъъъ

    1 6 Отговор
    шЪ нападате ли още Европа и САЩ? ДЖИХАТ-МИХАТ? Джапанки по портрети на политици?
    Нещо да кажете????
  • 4 За протокола

    2 8 Отговор
    Подвеждащо заглавие.
    Международна помощ има и тя изобщо не е малка.
  • 5 ...

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    вЕрно ли? Или Русия да им направи революцията. Я седни и почети.

    Коментиран от #6

  • 6 ........

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Айде пак почна с манипулациите си.Западът дава оръжия на бунтовниците и така им прави Майдан.От мирен протест прераства в гражданска война.Доста по-късно чак през 2015-та се намесват руснаците,защото онези бунтовници демократи убиват и режат глави на невинното цивилно население.
    Прочети по въпроса,за да не се излагаш!

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 ...

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "........":

    верно ли бе. Все не се сещам... С чия помощ таткото на Башар взе властта 71ва година и направи от Сирия от светска държава на джамахирия? Ееее.... Ма грам не сте прочели от историята, ма плямпате за 10.
  • 8 Да тъ питам

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "........":

    Коя е тази държава в света където 50 години управлява една фамилия и искаш да живееш. Аре не се излагайте. САЩ бил виновен
  • 9 Сър Пичук

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "........":

    Я кажи от къде се информираш, че да почетем и ние и да се посмеем.
    Истината е друга, драги!
    Още през 2013г започват протестите. И те са за това, че Парламента на Украйна решава да се започне процес за присъединяване към ЕС (не НАТО), а проруския президент Янукович се противопоставя и бойкотира по всякакъв начин това решение. За твое сведение, всяко решение на Радата там трябва да бъде подписано от Президента за да влезе в сила. Започват демонстрации с искания той да подпише. Междувременно Путин предлага на Украйна пари за да не се включи в ЕС, но Украйна отказва. Демонстрациите продължават и в един момент са окървавени . Демонстрантите вече започват да искат и оставки, както и нови избори, а жертвите се увеличават. Появяват се снайперисти по покривите и напрежението се увеличава. Кой има интерес от това, може да се разбере, като се види какво се случи след това. С помощта на Русия и някои западни държави се постига споразумение за спиране на демонстрациите и насилието и организиране на предсрочни избори. Когато Янукович трябва да подпише споразумението за да влезе то в сила, той просто изчезва. Тогава, според украинските закони и Конституция, се избира временно изпълняващ длъжността Президент и се насрочват избори. Каква гражданска война, какви 5 рубли?!?!?

    Коментиран от #10

  • 10 ...

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сър Пичук":

    Глупости на търкалета. Говоря ти за ТАТКОТО НА БАШАР и КОЙ му помогна тогава за властта.. Говоря за ИСТОРИЯ. Не тъпизми и пропаганда на ТАСС от където черпиш информация. ГОВОРИМ ЗА СИРИЯ. Нещо не ти оттърва. И за Украйна можем да говорим, но и там си бос както виждаме от пропагандата с която си промит. Все да смените темата бе.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания