Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 14:15 655 1

Излизането на Мароко от сивия списък на Работната група за финансово действие - върхово постижение на проактивните действия на Кралството

  • мароко-
  • работната група за финансово действие-
  • кралство-
  • financial action task force (fatf)

Работната група за финансово действие е междуправителствена организация, която подпомага борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, като определя глобални стандарти и следи за тяхното спазване от различните държави

Излизането на Мароко от сивия списък на Работната група за финансово действие - върхово постижение на проактивните действия на Кралството - 1
Снимка: GAFI

Международната организация за наблюдение на финансовите престъпления Financial Action Task Force (FATF) – „Работна група за финансово действие“, заяви в петък, че е извадила Мароко и Камбоджа от така наречения "сив списък" на страните, които са подложени на специален контрол за прилагане на стандарти за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Работната група за финансово действие е междуправителствена организация, която подпомага борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, като определя глобални стандарти и следи за тяхното спазване от различните държави.
Одобрението на Мароко от Работната група в петък, 24 февруари 2023 г., в сърцето на Париж е силно послание към враговете на Мароко и техните говорители, по-специално към френските медии, чиято линия на поведение е уронването на престижа на Мароко, в услуга на окултни практики от друга епоха.

Това решение е в отговор на обвиненията на Европейския парламент срещу Мароко и на онези, които отказват да приемат, че под ръководството на крал Мохамед VI Мароко прави решителна и категорична крачка напред в своя поход към напредък, прозрачност и добро управление, което го отличава в съседство, затънало в архаизъм от друго време.
През последните години Мароко се стреми да укрепи правния си инструментариум в борбата срещу прането на пари. В този смисъл бяха приети няколко проектозакона, а институциите на страната укрепиха механизмите, предназначени за предотвратяване на подобни практики.
Тази победа на Мароко, отчетена от Работната група за финансово действие след оценка на съответствието на националната система с международните стандарти за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, е и недвусмислен отговор на онези, които не могат да признаят напредъка, постигнат от Мароко в една регионална среда, затънала в анахронични практики.
Показателно е, че Южна Африка, безусловно подкрепяща Полисарио, сепаратисткото движение, подкрепяно и от Алжир и Нигерия, са включени от Работната група в сивия списък, което засилва наблюдението на тази страна по отношение на изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Действията на Мароко са съсредоточени върху съвкупност от законодателни, организационни, осведомителни и контролни мерки, прилагани от различните заинтересовани национални органи и институции, съгласувани с Националния орган за финансово разузнаване, в партньорство с юридически лица, подчинени на публичното или частното право.
Изваждането на Мароко от "сивия" списък на Работната група ще се отрази положително на суверенните рейтинги и тези на местните банки, което се приема също като знак за задължение на Кралството да укрепи националния механизъм против прането на пари и финансирането на тероризма в съответствие с развитието на международните стандарти в тази област,
Тази постъпка на Работната група се прибавя към много други международни класации на рейтингови институции, които поставят Мароко на челно място сред страните, в които може да се инвестира.
Тази важна стъпка ще укрепи и имиджа на Мароко и позиционирането му по време на преговорите с международните финансови институции, както и доверието на чуждестранните инвеститори в националната икономика.
Това решение затвърждава добрия избор, направен по отношение на икономическата политика на страната и потвърждава значимостта на мерките, предприети по отношение на управлението и фискалната прозрачност в съответствие с международните стандарти.

Чрез присъединяването на Мароко към много ограничения брой държави, които са показали положително развитие на своето законодателство и данъчни практики, Мароко засилва своята привлекателност и уверява инвеститорите в стабилния характер на своето законодателство и данъчно облагане.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипо

    0 0 Отговор
    Оу, кралството с главно ,,К.
    Ти от Мароко ли си,(ма)?
    Кралства много,но Мароканското кралство се пишело с главна буква.Щото е спИциално.