28 Февруари, 2023 14:40 1 846 21

Молдовските власти затвориха центъра на столицата

  • молдова-
  • мая санду-
  • партия шор-
  • проруски протести

Масов опозиционен митинг беше насрочен за вторник следобед в молдовската столица, организиран от проруската партия "Шор", която напоследък провежда интензивна протестна дейност срещу западно ориентираното молдовско правителство

Молдовските власти затвориха центъра на столицата  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдовската полиция затвори центъра на Кишинев за движение и наложи забрана за масови акции до вечерта на 2 март, съобщава руската служба на Би Би Си.

Масов опозиционен митинг беше насрочен за вторник следобед в молдовската столица, организиран от проруската партия "Шор", която напоследък провежда интензивна протестна дейност срещу западно ориентираното молдовско правителство.

Според ТАСС участниците в днешния митинг възнамерявали да поискат гаранции от правителството, че Молдова няма да бъде въвлечена в руско-украинската война.

В средата на февруари президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на държавата. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прехванал плановете на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова.

Официалната причина за забраната са мерките за сигурност във връзка с посещението на официална делегация.

Припомняме, че в понеделник нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че от 14 март преустновява всички полети от и до молдовската столица Кишинев, като се позова на "съображения за сигурност".

Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че в близко бъдеще режимът в Киев планира акция под фалшив флаг в Приднестровието, използвайки части от въоръжените сили на Украйна и националисти от батальона "Азов", който е забранен в Русия.

По-рано руското външно министерство съобщи за натрупване на оборудване на украински части в близост до украинско-приднестровската граница. То също така отбеляза, че украинските въоръжени сили (ВСУ) безпрецедентно са увеличили безпилотните въздушни полети над Приднестровието.

Във връзка с това министерството предупреди, че Русия е готова да отговори адекватно на евентуални провокации от страна на Киев, тъй като всякакви действия срещу руски военнослужещи ще се разглеждат като нападение срещу страната.

Молдовският заместник министър-председател и министър на външните работи Николае Попеску призова Русия да изтегли военните си от Приднестровието. Той написа това на страницата си във Facebook.

Източник: руската служба на Би Би Си / ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    11 52 Отговор
    Исторически времена.Путин играе последните си ходове.Приднестровската република отива в миналото.Сърбия тръгва към ЕС.

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хихихи..

    24 3 Отговор
    Мамалига,сър..Нещо като пудинг..
  • 4 кюмюря от Драгалевци

    39 9 Отговор
    Р@зчекнете Санду за да не ударите дъното като нас !

    Коментиран от #7

  • 5 Сталин

    41 6 Отговор
    Скоро предстои мобилизация и в България, Украйна се готви да отвори втори фронт в Приднестровието и Молдова, защо мислите Бай Дън събра онези мушмороци от Източна Европа онзи ден, питайте Радев.
    Българските цървули ще бъдат натоварени на влака и изпратени да гният в окопите на Молдова
  • 6 Гориил

    29 5 Отговор
    Украйна нямаше право да затваря центъра на столицата през 2014 г. Американският посланик в Киев заплаши всеки, който се опита да го направи.
  • 7 Абе

    10 35 Отговор

    До коментар #4 от "кюмюря от Драгалевци":

    Има ли страна под руско влияние, която да е богата, да е добре и хората да са свободни?

    Коментиран от #9, #11, #13

  • 8 Тото

    35 6 Отговор
    Хората започнаха да се бунтуват срещу американските подлоги ,защо им е като във Украйна война да разруши цялата им държава заради интересите на краварите!!!!!
  • 9 Абе

    17 8 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Има ли някой от форума с по-малко акъл от теб?

    Коментиран от #14

  • 10 Путин

    13 4 Отговор
    Всички ще дойдете при мен.Споко
  • 11 Сталин

    26 7 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Беларус и Русия са най нормалните държави в Европа, гейския еврейски съюз е във фалит с трилиони задължения ,вече и в Германия може да се види нещастници ровещи в кофите за боклук
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гориил

    26 7 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Повечето от тези страни бяха насилствено отделени от Русия и превърнати в огнища на смъртоносна заплаха. Москва се съгласи и се примири с това при условие, че тези страни ще бъдат извънблокови и неутрални.В същото време никой дори не се опита да говори за зачитане на правата на руснаците (които съставляват мнозинството или значителна част от населението на новите държави). Западът реши, че тези права могат да бъдат пренебрегнати. Русия се съгласи с това. Вашингтон, виждайки мудната реакция на Москва, реши да продължи напред и да погребе руските права. И това беше една от причините за кървавата война в Украйна.
  • 14 Абе май

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    ти си най зле!
  • 15 МммммДа

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Исторически времена... Китай се включи във войната срещу колективните...
  • 16 Хорхе

    18 6 Отговор
    Що бе така тези молдовци стачкуват срещу западно европейската перспектива и благодат? Тия не си знаят интереса- странни хора. Запада иска да ги направи щастливи, успешни и богати, а те се дърпат и пънат като магаре на мост!?
  • 17 Много путинофил

    6 14 Отговор
    много нещо в коментарите! Абе ушанки заминавайте бързо в Донбас и подайте жертва за своя кумир кремълското джудже! Така поне ще отървете света от себе си!
  • 18 Некой си

    14 6 Отговор
    Колко евроатлантическо - да забраниш протести на опозицията.
    И тук е крайно време да го приложим.
  • 19 222

    2 1 Отговор
    това не демократично явно има и други диктатори освен Путин Лукашенко и корейския
  • 20 М Асква

    1 4 Отговор
    Е развързала кесията иска Молдова
  • 21 Чичо Дончо каза

    0 0 Отговор
    Колко демократично.Край на митингите.