Last news in Fakti

1 Март, 2023 06:13 880 2

Бола Тинубу е новият президент на Нигерия

  • нигерия-
  • избори-
  • президент-
  • бола тинубу

Той ще стане приемник на досегашния държавен глава Мухамаду Бухари

Бола Тинубу е новият президент на Нигерия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избирателната комисия на Нигерия обяви днес Бола Тинубу, кандидата на на управляващата партия, за победител на президентските избори, които бяха произведени през уикенда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тинубу е представител на управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили, която с победата на Тинубу съхранява контрола си върху институциите в Нигерия, която е най-големият производител на петрол в Африка и е най-населената африканска страна.

Тинубу ще стане приемник на президентския пост на досегашния държавен глава Мухамаду Бухари, който също е от Конгреса на всички прогресивни сили.

Тинубу, който е бивш губернатор на Лагос, спечели 8,79 милиона гласа. За сравнение, основният му опонент, Атику Абубакар, спечели 6,98 милиона гласа, а соченият за аутсайдер Питър Оби, който е популярен сред младите избиратели, спечели 6,1 милиона гласа.

Освен това Тинубу успя да покрие и изискването да спечели 25% от гласовете в поне две трети от 36-те щата на Нигерия и в столицата Абуджа - изискване, необходимо за обявяването на кандидат за победител от избирателната комисия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    2 1 Отговор
    А Боко Харам колко процента удариха?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.