Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2023 09:39 2 101 39

Москва обвини Украйна в поредица от удари с дронове дълбоко в Русия

  • русия-
  • москва-
  • удари-
  • дрон-
  • инфраструктура

Включително близо до столицата

Москва обвини Украйна в поредица от удари с дронове дълбоко в Русия - 1
Източник: БГНЕС

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е предприела поредица от опити за удари с дронове срещу инфраструктура дълбоко в Русия, включително близо до столицата, след като избухна пожар в нефтено депо и властите внезапно затвориха въздушното пространство над втория по големина град в страната, пише CNN.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви, че украински дрон се е разбил близо до село Губастово югоизточно от столицата. Дронът очевидно е бил насочен към това, което той нарече "гражданска инфраструктура“, по-късно потвърдено, че е газово съоръжение, управлявано от държавната компания Газпром.

Съоръжението е останало неповредено, съобщават държавните медии, като се позовават на регионалното министерство на енергетиката.

Държавните медии по-късно публикуваха снимка на това, което заявиха, че е разбилото се устройство, което изглежда приличаше на произведен в Украйна атакуващ дрон UJ-22.

UJ-22 е сравнително малък и универсален, способен да лети при лошо време и да измине до 800 километра. Не е ясно къде и кога е направена снимката на разбилия се дрон.

Твърди се, че катастрофата е била един от няколко опита за удари, като държавните медии съобщават, че дрон е свален и близо до границата с Беларус, а министерството на отбраната твърди, че още два удара са били осуетени чрез използването на технология за заглушаване на дронове в регионите Краснодар и Адигея.

"И двата дрона загубиха управление и се отклониха от траекторията си на полет“, се казва в изявление на министерството на отбраната. "Един БПЛА (безпилотен летателен апарат) падна в поле, а друг БЛА, отклонявайки се от траекторията, не нанесе вреда на атакувания обект на гражданска инфраструктура“.

Изглежда, че най-малко един дрон е избягал от руската защита, личи от кадри, публикувани през нощта в социалните медии и геолокирани от CNN, показващи пожар в петролното депо на енергийната компания Роснефт в Туапсе, на брега на Черно море в Краснодар.

Не е ясно дали съоръжението е било планираната цел, но Украйна и преди е атакувала петролни депа на територия, контролирана от Русия.

След предполагаемите атаки, вторият по големина град в Русия Санкт Петербург затвори въздушното си пространство във вторник в радиус от 200 километра, забранявайки за кратко входящите полети, според държавните медии.

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за затварянето, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отказал да посочи дали това е свързано с "инцидентите в Санкт Петербург и Туапсе“, съобщиха държавните медии.

Атаките, насочени срещу руска инфраструктура, фокусираха вниманието върху усилията на Украйна да разработи бойни дронове с по-голям обсег, отбелязва CNN.

В началото на декември Русия съобщи за множество атаки от украински дронове, насочени към военна инфраструктура, включително въздушни бази, които се намират на стотици километри навътре в руска територия и извън обсега на декларирания арсенал от дронове на Украйна.

Приблизително по същото време украинският държавен производител на оръжия "Укроборонпром" посочи, че е близо до завършване на работата по нов дрон с голям обсег на действие – въпреки че няма публична индикация, че такова устройство е било подготвено за разполагане или е участвало в експлозии в Русия .

Украинското министерство на отбраната не коментира ударите - въпреки че президентски съветник "туитна" загадъчно съобщение, намеквайки за възможността Киев наистина да стои зад атаките през декември.

"Земята е кръгла – откритие, направено от Галилей. В Кремъл не се изучава астрономия, като се предпочитат придворните астролози. Ако беше така, те щяха да знаят: ако нещо бъде изстреляно във въздушното пространство на други страни, рано или късно неизвестни летящи обекти ще се върнат в точката на излитане“, заяви той тогава.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    На война няма застраховани.

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Теле

    4 32 Отговор
    Се сега киев умре от гамата

    Коментиран от #19

  • 4 Анти-маймуна

    25 6 Отговор
    Квик, милиционерите, квик. Колко са жалки и безпомощни квииик
  • 5 Ха ха ха

    26 10 Отговор
    Каквото повикало, такова се и обадило.... и още ще има.... ужасът за ватенките трябва започва....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Макс

    29 12 Отговор
    Време беше . Нека усетят братската любов по рашистки начин .Слава на Украйна !

    Коментиран от #12

  • 8 реру

    20 5 Отговор
    На СВО като на война, ама някой още не иска да го разбере...
  • 9 Кой е агресора

    6 26 Отговор
    Руснаците нападат САЩ в Украйна,
    а украинците нападат руснаци в Русия ?!!?
  • 10 Хахахаха

    21 5 Отговор
    Сериозно ли? Ма вчера тук един расафил твърдеше, че колко му било едни малки дрончета с перка, не било проблем да се свалят! А вие сега, твърдите за тежки удари.
  • 11 Урюрвкос

    6 6 Отговор
    ако американците им доставят ракети със обсег 300км но им "забранят" да гърмят по Русия къде тогава ще ги използват украинците.

    Коментиран от #14

  • 12 Гошо

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Макс":

    "Атаките, насочени срещу руска инфраструктура, фокусираха вниманието върху усилията на Украйна да разработи бойни дронове с по-голям обсег, отбелязва CNN."
    Само дето CNN ги разправя тия неща, иначе нищо особено То сега и клечка кибрит като запали някой все акция на ВСУ е
  • 13 реру

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Не ти ли омръзна да упражняваш комадите Copy/Paste всеки ден и почти след всяка статия...
    Опитай с нещо друго - ще си разшириш знанията, а може и мирогледа...

    Коментиран от #17

  • 14 Хахахаха

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    По Крим и Донбас, зад фронта, в тил! А украинските дронове, ще думкат по Русия.
  • 15 А защо Путин

    18 6 Отговор
    удря където си поиска в Украйна с "Калибър" на 2500км, Х-101, "Кинжал" на 1000км., авиобомби, "Искандер" на 500км. В същото време мери далекобойността на украинците и плаши с нови оръжия. По време на коя война едната страна държи сметка на другата какво оръжие да ползва, след като не приема ограничения за себе си.
  • 16 КуКу

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Очаквай "случка" когато отидеш да си вземеш копейките от посоля !😁(15год. Рай в Матушката)😁😁😁
  • 17 Прокопий

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "реру":

    Те в казармата на едни смесени учения на СИВ едни дагестанчета някога са му разширили изхода, и оттогава има тежък стокхолмски синдром, милия ватник. Не го съди толкова строго...
  • 18 Путин -Унищожителят на Русия

    16 5 Отговор
    Даа, Москва обвини Украйна в поредица от удари с дронове дълбоко в Русия и вече се започва и както се очакваше битките от Украйна през тази пролет да се пренасят все по навътре в Русия и на руска територия, което ще доведе до бунтове и анархия и ще прерасне във вътрешна война с терор и започване на разпадане на Руската федерация и до към края на годината, населението на сегашната руска столица ще започне да я напуска в паника и ще бяга през глава от нея в опит да се спаси от всекидневието,белязано от взривове и убийства като най-тежките битки ще са между кавказките народи и Русия, а крайният резултат ще е, че републиките, които сега са част от Руската федерация, ще обявят независимост, а Руската федерация ще започне да се разпада и повече няма да съществива в познатия ни досега вид...!!!
  • 19 Иркутск

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    За всеки убит руски человек трябва да се изпраща гама обаче нещо гамата не иска да излиза все чака удобния момент пустата православна гама
  • 20 Украински дрон

    17 4 Отговор
    Милите ватенки започват да усещат войната!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 какви дронове войната е забранена

    9 2 Отговор
    15 години затвор в Русия, ако кажеш думата „война“
  • 23 Когато

    7 2 Отговор
    украинците поискаха от САЩ по-далекобойни ракети американците им отказаха защото ще удрят по руска територия. Намекнаха обаче, че ако ракета или дрон украинско производство удрят по РФ - може.
  • 24 следващите дронове право в Кремъл

    13 3 Отговор
    джуджака няма да излезе от бункера доживот.
  • 25 Аспарух

    12 2 Отговор
    Който нож вади.....Какво рИват путлеристите като танцуващи мечки от резерват Белица.
  • 26 ВЧЕРА ПИСАХА ЧЕ ПОЖАРА Е ВЪЗНИКНАЛ

    9 2 Отговор
    ОТ КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ, НА ОБЯД ПИСАХА ЧЕ НЛО , СЛЕДОБЯД ПИСАХА ЧЕ БИЛИ ПАДНАЛИ ОТ НЕБЕТО ТРИ ДРОНА И НЯМАЛО ЩЕТИ. ДНЕСКА ПИШАТ УДАРИ ОТ ДРОНОВЕ ДЪЛБОКО В РФ, НА КОЕ ДА ВЯРВАМЕ ВАТНЯЦИ....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 падналия ангел

    2 4 Отговор
    Поне снимката можеше да не е от вестник "Льо Монд" от декември миналата година! Ама нека да има нещо, на което козяшките едноклетъчни да се радват!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Горбачовче

    1 5 Отговор
    Няма такова нещо, дроновете още в Гърция ги свалят, докато са на плажа. Фалшива новина.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аспарух

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Трол":

    Български тълковен речник .Чорбаджия е едър собственик. Какви офицерски чинове кВи 5 лева.
    2% други народности като власи и Гагаузи определящи се като българи

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Путлеристче

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Горбачовче":

    А немското самолетче имаше специална покана за червения площад, нали.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания