4 Март, 2023 13:53 2 024 14

Иран с важна информация за ядрените си обекти

  • иран-
  • маае-
  • ядрени обекти

Обогатеният уран в тях не надвишава 60%

Иран с важна информация за ядрените си обекти - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Иран увери генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, че нивото на обогатяване на уран в ядрените съоръжения на страната не надвишава 60%. Това заяви ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) Мохамад Еслами по време на съвместна пресконференция с Гроси, който е на посещение в Техеран.

Еслами подчерта, че скорошен доклад на МААЕ посочва, че са открити частици уран, обогатени до 84%, докато крайният продукт не надвишава 60%. Същото заяви в интервю за ТАСС Михаил Улянов, постоянен представител на Руската федерация към международните организации във Виена. Той обясни, че в процеса на обогатяване на уран има емисии на малко количество частици с по-високо ниво на обогатяване.

„Докладът на Гроси беше за откриването на уранови частици, а не за увеличаване на степента на обогатяване до 84%. В резервоарите, където се съхраняват продуктите, обогатяването на уран не надвишава 60%, така че това недоразумение беше разрешено“, уточни Еслами.

През февруари аг. Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че инспекторите на МААЕ след рутинна проверка са установили, че Иран е получил уран, обогатен до около 84%. По-късно аг. Reuters, позовавайки се на доклад на агенцията, съобщи, че МААЕ е в контакт с Иран, за да установи произхода на частиците уран, обогатени с 83,7%. Иран също така информира МААЕ за възможни "непреднамерени колебания" в нивото на обогатяване.

Гроси пристигна в иранската столица на 3 март. Той вече е провел два кръга преговори с шефа на АЕОИ. По-рано телевизионният канал Euronews съобщи, че директорът на МААЕ планира да се срещне с президента Ебрахим Раиси, за да обсъдят „рестартирането на диалога“ по иранската ядрена сделка. На свой ред телевизионният канал Al Hadath обяви намерението на Гроси да обсъди с ирански официални лица въпроса за увеличаване на броя на инспекторите на МААЕ, участващи в инспекции на ядрени съоръжения в Иран.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    30 4 Отговор
    Обогатявайте Уран ,че иначе Ви очаква незавидната участ на Ирак,Афганистан,Сирия...и се надявам вече да сте го направили...!

    Коментиран от #11

  • 2 Само питам

    28 3 Отговор
    Информация за Иран, Япония, Турция, Сирия и т.н., а за положението на фронта в Украйна пълно мълчание. Що така бе? Бесарабски фронт да не е във ваканция и да няма от кого да препишете? Или и Бесарабския фронт мълчи като бъл ха в га щи?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гого

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Нощес редакцията на информационния гигант и защитник на демокрацията "Бесарабски фронт" бе поразена по погрешка от неволно изстреляна украинска ракета...и да не се е случило твърде е вероятно някой ден да се случи-който не вярва да попита полските трактористи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Придажбите на памперси в

    14 1 Отговор
    Чи Фу Тия се увеличиха със 700%😂.Защо ли?
  • 10 стоян

    3 12 Отговор
    Ходили са да ги предупредят - че ако обогатяването надвиши 70% еврейски бомби ще думкат по брадатите молли
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гай Турий

    12 1 Отговор
    Тоя джахуд защо не направи проверка в Израел, в Димона?! Там имат ли обогатен уран, бомби?! Какво са се заяли с Иран. Иран по Божия наредба имал правото само да бъде обстрелван, наказван, санкциониран, а Израел по Божия наредба имал правото само да наказва, убива, санкционира. Що за двоен аршин и порядки?! Това приемливо ли е, нормално ли е, справедливо ли е, равноправие ли има, както ни разказва Христос?!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДаСкопимСкотаПаситто

    3 1 Отговор
    Не вярвам персите да са изпростели до стената на Садам Хюсеин,че да допуснат краварете да им ровят из Родината ,а после да ги избомбят , да сринат до земята подредената им и богата държавица,за да я ограбят,както направиха с Ирак .Достатъчни са им главоболията,които им идват от Цион.