7 Март, 2023 16:04 1 236 3

ЕС иска да реформира шофьорските изпити

  • ес-
  • шофьор-
  • изпит-
  • шофьорска книжка-
  • реформа

Целта е да се намали броят на жертвите на катастрофи

ЕС иска да реформира шофьорските изпити  - 1
Източник: Shutterstock

Европейският съюз подготвя планове за реформиране и стандартизиране на шофьорските изпити в 27-те си държави членки. Целта е да се намали броят на жертвите на катастрофи, 40% от които са предизвикани от водачи на възраст под 30 години, пише БГНЕС.

Новите предложения предвиждат възрастта за явяване на изпит да бъде 17 години, а новите притежатели на свидетелства за управление да имат двугодишен изпитателен срок. В това време младите шофьори няма да могат да сядат зад волана сами.

Грациела Йост, от Европейския съвет за безопасност на транспорта, казва, че актуални данни на "Евростат" сочат, че жертвите на пътни инциденти в ЕС не намаляват достатъчно бързо, за да се постигне ключовата цел за 2030 г. А именно - смъртните случаи и тежките наранявания да се намалят наполовина.

Новите предложения на ЕС ще дадат на държавите правомощия да прилагат забрани за шофиране от една страна членка в целия блок.

„Сега от държавите членки и Европейския парламент зависи да гарантират, че този пакет няма да бъде размит по често коварния път към превръщането му в закон”, казва Йост, предаде "Нова ТВ".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    Проблемът не е в курсовете за шофьор и изпитите ❗❗❗
    Някой трябва да научи келешите , че " бързи и яростни" 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.....
    на пътя става бърз и мъртъв ВЕДНЪЖ ❗❗❗
  • 2 Българин

    14 1 Отговор
    Опасните шофьори трябва да бъдат смъквани веднага от автомобилите и глобявани. При второ провинение - сваляне на номерата и гумите на колата. При трето конфискация на автомобила. При четвърто затвор.
    Докато оставяме опасните шофьори по пътищата ще има катастрофи и убити. Иначе да си се друсат и да си се трепят у тях, щом друго не умеят...
  • 3 ха ха

    9 2 Отговор
    С прискърбие заявявам, че този добре замислен съюз се изражда... Имах повече вяра в него.