Last news in Fakti

7 Март, 2023 18:13 571 9

Световната банка: Необходими са още средства за фонда за борба с пандемиите

  • световна банка-
  • фонд-
  • средства-
  • пандемия-
  • суми

Фондът е една от редицата световни инициативи за предотвратяване на повтарянето на случилото се по време на пандемията от КОВИД-19

Световната банка: Необходими са още средства за фонда за борба с пандемиите - 1
Източник: Shutterstock

Повече от 100 държави с ниски и средни доходи са подали предварителни заявки за отпускане на най-малко 5,5 милиарда долара от фонд, предназначен да помага на страните да се подготвят по-добре за реагиране при бъдещи пандемии, предаде "Ройтерс".

Силният интерес е знак, че превенцията, подготовката и отговорът на пандемии се нуждаят от повече пари и внимание, заяви ръководителката на секретариата на фонда към Световната банка - Прия Басу.

Фондът е една от редицата световни инициативи за предотвратяване на повтарянето на случилото се по време на пандемията от КОВИД-19. Една от тези инициативи е и обвързващо споразумение, което се изготвя от страни членки на Световната здравна организация (СЗО) и което предвижда ускоряване на производството на ваксини.

Фондът за борба с пандемиите на Световната банка досега е събрал общо около 1,6 милиарда долара, което е значително по-малко от необходимите на година 10 милиарда долара за подготовка за пандемии, според оценките на СЗО и банката, предаде БТА.

Сумите от фонда ще бъдат отпускани на траншове. За първия транш фондът обаче разполага само с 300 милиона долара. През февруари фондът е получил общо 650 предварителни заявления за интерес за финансиране от страни, регионални и световни здравни организации. Тези заявители имат срок до 19 май, за да изготвят официални предложения за първата фаза на финансиране, която отдава приоритет на отпускането на средства за наблюдение, за лабораторни системи и за здравни работници.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просия

    23 0 Отговор
    Пари за Гей Билдс и фармамафията.
  • 2 пппп

    18 0 Отговор
    Американските евреи Ротшилд Ни пуснаха Ковид, избиха над 6 милиона хора по света и сега искат Всички Ние да плащаме още и още в тяхната световна банка! Е как да не ги обичаш евреите! Войната в Украйна ми дойде много в повече - вече не съм вярваш в измисления им бог !
  • 3 вирус сириус бета

    16 0 Отговор
    Необходими са, но почна войната и средствата отиват за оръжие, требваше по-рано да пуснете короната , закъсняхте сега средствата са насочени другате. Прибирайте си вирусите и не коментирайте!
  • 4 Калпазанин

    15 0 Отговор
    Напепачатана хартия за фалшиви пандемии, овцете в кошарите да блеят
  • 5 Сталинка...

    3 0 Отговор
    да не се ослушва а да почва да плете чорапи и да ги продава на дяволите докато летят, пълнейки бездънната дупка на сатанистите !
  • 6 Тъмен субект

    5 0 Отговор
    За да не се повтаря историята с Ковид, не експериментирайте с вируси и не ги изпускайте. Просто е.
  • 7 Моарейн

    3 0 Отговор
    Не се ли наядохте, бе? Аман!
  • 8 нито е световна,

    1 0 Отговор
    нито е банка. На опг най-много прилича.
  • 9 А стига бе!

    0 0 Отговор
    Не се нахранихте!!!!