Last news in Fakti

8 Март, 2023 11:00 820 10

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok

  • сенат-
  • белият дом-
  • tiktok-
  • джейк съливан

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан похвали законопроекта

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok - 1
Снимка: Shutterstock

Белият дом подкрепи законодателството на Сената, което дава на администрацията нови правомощия да забранява употребата на притежаваното от Китай приложение TikTok, ако представляват заплаха за националната сигурност, информира Ройтерс.

Одобрението засилва усилията на редица законодатели да забранят популярното приложение, което се използва от повече от 100 милиона американци.

Законопроектът дава възможност на Министерството на търговията да налага ограничения, включително и забрана на TikTok и други технологии, които представляват риск за националната сигурност, заяви сенаторът демократ Марк Уорнър, който председателства комисията по разузнаване.

По думите му законът ще се прилага и за чужди технологии от Китай, Русия, Северна Корея, Иран, Венецуела и Куба.

От TikTok посочиха, че всяка забрана на TikTok от САЩ е забрана за износ на американска култура и ценности към над милиард хора, които използват услугата по целия свят.

Законопроектът ще изисква министърът на търговията Джина Раймондо да идентифицира и да се справи с чуждестранните заплахи за продуктите и услугите на информационните и комуникационни технологии.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан похвали законопроекта, като каза, че той ще засили способността ни да се справяме с дискретни рискове, породени от отделни транзакции, и системни рискове, породени от определени класове транзакции, включващи държави, предизвикващи безпокойство, в чувствителни технологични сектори.

Очакваме с нетърпение да продължим да работим както с демократите, така и с републиканците по този законопроект и призоваваме Конгресът да действа бързо, за да го изпрати на бюрото на президента, добави той.

В последните месеци TikTok беше подложен на все по-голяма критика поради опасения, че потребителските данни могат да се окажат в ръцете на китайското правителство, подкопавайки интересите на западната сигурност.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    22 3 Отговор
    Ехааа, да живеят демократичните краварски ценности!!!
  • 2 ПалавНИК

    16 0 Отговор
    Абе спрете я тая тъпотия изцяло!!!!
  • 3 Евроатлантик

    18 2 Отговор
    Ма сурат тефтеря, метавселените, инстаграм и другите пропагандни мрежи не забраняват. Когато САЩ събират лични данни е ок, когато са Китай е лошо. Гиди двойни стандарти...
  • 4 Гошо

    10 2 Отговор
    Нещо на демократковците им се проваля идеологията от всякъде Защо така са се подплашили ,нали там в САЩ е цялата истина , какъв им е проблема
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смех 😆🤡🤣

    13 0 Отговор
    Хаха проблемът винаги е бил Расов а не Класов както ни учеше другарят Ленин.Сащ е колониална държава базирана на бели заселници но те помислиха че могат да ръгат всякакви там постепено попнаха да са усещат как ще ги претопят
  • 7 Българин

    10 0 Отговор
    Ъе тва те е свобода на словото, толерастия и демокрация. Забрани, цензура и бой, ама демократичен

    Коментиран от #9

  • 8 От страни

    5 0 Отговор
    Сащтанистите започнали нова революция в Грузия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123455

    5 0 Отговор
    Потребителските данни само ФСЩ могат да ползват, тия комунистите задминаха, една цветна революция ще им дойде добре