Last news in Fakti

8 Март, 2023 13:30 589 0

Комисарят по въпросите на съседството на ЕС Варели посети Мароко

  • мароко-
  • ес-
  • оливер вархели-
  • рабат

Европейският комисар, който е на работно посещение в Кралството, заяви, че подписването този четвъртък от Мароко и ЕС на пет програми за сътрудничество на стойност близо 500 млн. евро (5,5 млрд. дирхама) в подкрепа на големи проекти за реформи в Кралството отразява „прекия и сериозен“ ангажимент на Съюза към Мароко

Комисарят по въпросите на съседството на ЕС Варели посети Мароко - 1
Снимка: Туитър

Мароко е водеща страна и стълб на стабилността в региона, заяви в четвъртък в Рабат европейският комисар по политиката на добросъседство и разширяването Оливер Вархели, който подчерта „изключителното значение“ на партньорството между Мароко и ЕС.
В глобален контекст, белязан от множество предизвикателства, не е лесно да се намерят стабилни партньори като Мароко, поради което партньорството между Мароко и ЕС е „изключително важно“, заяви Вархели, който говори на брифинг за медиите след разговорите си с министъра на външните работи Насер Бурита.
Европейският комисар, който е на работно посещение в Кралството, заяви, че подписването този четвъртък от Мароко и ЕС на пет програми за сътрудничество на стойност близо 500 млн. евро (5,5 млрд. дирхама) в подкрепа на големи проекти за реформи в Кралството отразява „прекия и сериозен“ ангажимент на Съюза към Мароко.
Мароко и Европейският съюз (ЕС) подписаха пет програми за сътрудничество в областта на социалната защита, екологичния преход, реформата на публичната администрация, управлението на миграцията и финансовото приобщаване.


Петте програми за сътрудничество, които имат за цел да подкрепят основните проекти за реформи в Мароко, са на стойност 500 млн. евро (5,5 млрд. маджарски марки).
Програмите за сътрудничество бяха подписани от европейския комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели, който е на двудневно работно посещение в северноафриканската страна, и от делегата на министъра на икономиката и финансите на Мароко, отговарящ за бюджета, Фузи Лекджаа.
Новите програми за подкрепа включват втората фаза на програмата „Карама“. С бюджет от 130 млн. евро (1,4 млрд. мадански динара) финансираната от ЕС програма има за цел да подкрепи социалната защита в северноафриканската държава, както и да подобри качеството и ефективността на социалните услуги.
Освен това, програмата „Карама“ се стреми да осигури справедлив достъп до универсално здравно осигуряване, семейни помощи, застраховка срещу безработица и пенсии за всички мароканци. Тя ще предложи също така подкрепа и защита на уязвимите общности, включително на мигрантите.
Същевременно програмата „Al Ard Al Khadra“ (на арабски „Зелена земя“) ще получи финансиране в размер на 115 млн. евро (1,26 млрд. марокански динара). Програмата, която е част от „Зеленото партньорство“ между ЕС и Мароко, има за цел да подобри екологичната и икономическата устойчивост на мароканското селско стопанство и горските дейности.
Също така, Програмата за подкрепа на реформата в публичната администрация, която получи финансиране в размер на 50 млн. евро (550 млн. маджарски марки), има за цел да подобри достъпа на мароканците до публични услуги чрез опростяване и цифровизиране на административните услуги и да ги направи по-достъпни за гражданите.
В стремежа си да се справи с предизвикателствата, пред които е изправено Мароко по отношение на незаконната миграция и трафика на хора, финансовият пакет ще отпусне 152 млн. евро (1,67 млрд. мадански лири) за Програмата за подкрепа на управлението на миграционните потоци.


Петата програма, озаглавена „Програма за подкрепа на финансовото приобщаване“, ще спомогне за улесняване достъпа на предприятията до финансиране. Програмата получи финансиране в размер на 51 млн. евро (561 млн. мадански динара).
Описвайки Мароко като „основен партньор в областта на селското стопанство, енергетиката и водните ресурси“, Вархели отбеляза подписването на „значимия финансов пакет“. „Ние [Мароко и ЕС] се справяме заедно с ключови предизвикателства“, написа той в Туитър.
Що се отнася до възобновяването на отношенията с Израел, Вархели изрази готовността на ЕС да участва в това сътрудничество, което ще помогне за справяне с основните предизвикателства пред региона, включително управлението на водите.
Това тристранно сътрудничество, каза той, ще отговори и на предизвикателствата на научните изследвания, развитието и сближаването между народите.
Имайки предвид нуждата от развитие на тристранно регионално сътрудничество между Мароко, Европейската комисия и Израел, Насер Бурита свика посочените страни, като „допълващ елемент към двустранното сътрудничество, който ще обхваща няколко области чрез координация между трите страни“.
„Подготвихме документ, който ще подпишем до края на този месец, за да затвърдим регионалното тристранно измерение в нашите отношения, в областите от общ интерес“, каза той.
Европейският комисар използва възможността на пресконференцията да поздрави Мароко за излизането му от „сивия“ списък на Специалната група за финансови действия (FATF), като похвали мароканско-европейското сътрудничество, което е спомогнало за постигането на този резултат.
В тази връзка Бурита заяви, че предприетите от Кралството реформи са му позволили да излезе от сивия списък на Специалната група, като призова ЕС да реагира бързо на тази новина, изваждайки Мароко от сивия списък на Европейския съюз.
Бурита изтъкна също, че отношенията на Мароко с Европейския съюз никога не са били толкова сложни, колкото днес, и че „2023 г. ще бъде годината на по-силен ангажимент и амбиции“ за задълбочаване на отношенията на сътрудничество между двете страни в различни области. В този контекст той спомена изпълнението на споразуменията за финансово партньорство и откриването на нови хоризонти за сътрудничество в областта на сигурността и миграцията, които ще бъдат допълнително засилени занапред.
Бурита изрази надежда, че 2023 година ще бъде свидетел на разширяването на обхвата на други проекти в областта на енергийната сигурност, които засягат Мароко и ЕС. Също така ще бъде и годината на ускоряване изпълнението на стратегически проекти, като припомни, че Мароко, под ръководството на крал Мохамед VI със сигурност напредва към прилагането на своя нов модел на развитие, за да изпълни стремежите на своите граждани.

Източници: atalayar.com / euroefe.euractiv.es / south.euneighbours.eu


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА