Last news in Fakti

8 Март, 2023 14:12 623 9

Папа Францск: Ако жените се радват на пълно равенство, в света ще има мир

  • ватикана-
  • папа франциск-
  • мир-
  • жени-
  • празник

Той порица днес насилието и предразсъдъците към жените

Папа Францск: Ако жените се радват на пълно равенство, в света ще има мир - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск порица днес насилието и предразсъдъците към жените, предаде "Ройтерс".

Осигуряването на равно заплащане и равни възможности за тях може да помогне за създаването на един по-мирен и по-стабилен свят, каза Светият отец.

В предговор към книга, разпространена от официалния информационен портал "Ватикан Нюз" по случай Международния ден на жената, Франциск подчерта различията между мъжете и жените, но отправи призив за "равенство в многообразието на терен, открит за всички". Книгата е озаглавена "Повече лидерство на жените за по-добър свят".

"Харесва ми да мисля, че ако жените биха могли да се радват на пълно равенство на своите възможности, те биха могли да допринесат съществено за нужната промяна към свят на мир, инклузия, солидарност и цялостна устойчивост", каза папата.

Франциск спомена за малко Международния ден на жената и в края на днешната си седмична аудиенция на площад "Свети Петър", като помоли присъстващите да "аплодират всички жени, защото го заслужават".

Папата е осъждал дискриминацията срещу жените в миналото, но също като предшествениците си е изключвал възможността да има жени духовници. Римокатолическата църква проповядва, че само мъже могат да станат свещеници, защото Исус е избрал мъже за свои апостоли, отбелязва "Ройтерс".

Франциск назначи няколко жени на мениджърски постове, откакто стана папа. "Всеки път, когато на жена е даван пост (носещ отговорност - бел. ред.) във Ватикана, положението се е подобрявало", каза той миналата година, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    10 0 Отговор
    Ако децата се радват на пълни права, католическите свещеници ще са на сухо доживот
  • 2 мм да

    3 0 Отговор
    ако такива антатемосани като това изчадие, изчезнат - света ще е рай
  • 3 ха ха

    5 0 Отговор
    И папата сее разделение. Верно заприличва на давоски комунизъм. Всички равни и еднакви.
  • 4 Ахаа

    4 0 Отговор
    Аз си мислех, че Русия е виновна за всичко на света а то се оказа, че били жените. Че дайте им права на тези жени, че да се оправи света. Само да попитам, има ли значение дали жените са е.бани или не. Не да друго да не толкова кривички. Честит 8-ми март!
  • 5 Госта

    6 0 Отговор
    Луда работа! Защо няма жени свещеници, а има мир в църквата? Защо след папеса Йоана ви проверяват орехчетата през дупка в стол? А той тръгнал да тръби за пълно равенство.
  • 6 този господин

    3 0 Отговор
    дали не е чел Библията както другия
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор
    Какво равенство,
    Какви пет лева ❗
    Жена докер!
    Жена шофьор на ТИР!
    Жена миньор!
    А после , " Що няма кавалери!" ❗❗❗
    Честит празник , мили дами ❗
  • 8 Протестиращ

    2 0 Отговор
    Така е! Жените са нещастни, че повечето миньори са мъже. Да издигнем новият лозунг: "Повече жени под земята!"
  • 9 737373772727

    0 1 Отговор
    А ме никъв мир няма да има,никакъв,просто самия живот зародил се на тая планета ,фундамента за съществуването му е агресията,превземане на територии,паразитизъм и унищожаване на конкуренти,за храна и размножаване,тоя деди е изтрещял ,Бог никъде не е споменал че има пратеник земята и точно католическия папа е никъв пратеник.